Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Český akvarista vyhrál evropské mistrovství v aquascapingu

  12:57aktualizováno  12:57
Roman Holba se umístil na první příčce evropského šampionátu v aquascapingu v kategorii Nano, což je mistrovství v pěstování a aranžování vodních akvarijních rostlin. Je jakousi vyšší třídou pro vlastníky akvária, kterým nestačí už jen vlastnit několik rybek a pár rostlinek v písku.

Umělé akvarijní horstvo poskytuje rybičkám hodně přirozených úkrytů. | foto: Roman Holba

„Já jsem poslal svá akvária do všech kategorií, ale nakonec jsem se umístil jen v kategorii Nano, což jsou malá akvária do 40 litrů,“ popisuje čerstvý vítěz, který se teprve před pár hodinami dozvěděl, že vyhrál.

Fotogalerie

Roman Holba se nezabývá stavbou akvárií profesionálně, povoláním je grafik. „Mě k tomu přivedl otec, jako většinu dětí, takže doma máme akvárium, co pamatuju. A teď se věnuji speciálně aquascapingu, což je tvorba rostlinného přírodního akvária,“ popisuje, cože to vlastně dělá. V podstatně jde o to, aby akvarista vytvořil podvodní scenérii, kde převažují rostliny. „Ty rybičky jsou tam už vlastně jenom jako doplněk,“ upřesňuje.

Soutěž v aquascapingu probíhá tak, že se do soutěže pošle fotografie podle požadovaných parametrů a k tomu technický popis. Odborná komise potom hodnotí anonymně a ke každé fotografii přidělí odpovídající počet bodů.

Umístění Romana Holby není náhodné. V akvaristické komunitě se pohybuje od dětství a v poslední době, kdy se vrhl do této specializace, začíná získávat úspěchy i na domácí scéně, jak dokázal například nedávno v Brně. Po úspěchu v Německu na evropském šampionátu určitě jeho akvaristická prestiž zase vzroste.

Roman Holba nebyl jediný krajan, kterému se v soutěži dařilo. V první dvacítce kategorie Nano se umístili celkem tři, v kategorii Standard dva. Kompletní výsledkovou listinu najdete na stránkách závodu zde.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Najdete na iDNES.cz