Rosolovec červený (Tremiscus helvelloides)

aktualizováno 
Houba připomínající jazyk, která se dá jíst za syrova - to je rosolovec červený.

Rosolovec červený | foto: Profimedia.cz

Rosolovec červený dělá čest svému jménu, jde o do červena zbarvenou houbu s typickou konzistencí.

Jak vypadá

Tato houba měří od pěti do deseti centimetrů do výšky, v průměru mívá maximálně sedm centimetrů. Rosolovec v mládí připomíná tvarem i povrchem jazyk - okraje houby se ohrnují a tvoří často laloky. Časem se ale střed rosolovce propadá dovnitř, a tak se tvarem změní v nálevku. Stářím se mění i barva a povrch. Z tmavě oranžové postupně tmavne až do červenohnědé, hladký klobouk vrásní. Povrch někdy pokrývá bělavá, chmýřitá vrstvička.

Klobouk přechází v krátký třeň, zbarvený do červena a u báze až do bělava. Při stisknutí houby ucítíte mezi prsty rosolovitou hmotou, při rozříznutí plodnice uvidíte o odstín světlejší dužninu.

Kde a kdy roste

Rosolovec červený nenajdete v nížinách, uvidíte ho ve vyšších nadmořských výškách. Vyhovuje mu vápenatá půda, objevíte ho například u lesních cest nebo u starého, ztrouchnivělého dřeva.

Vyznavači netradičních pokrmů si mohou rosolovce vychutnat za syrova, nejlépe v salátu.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Najdete na iDNES.cz