Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rosolozub huspenitý (seudohydnum gelatinosum)

aktualizováno 
Při pohledu na tuto rosolovkovitou houbu málokoho napadne, že se vůbec jedná o houbu. A vskutku, rosolozub je navíc jedlý.

Rosolozub huspenitý | foto: Profimedia.cz

Tuto originální houbu vzdáleně připomínající želé si nemůžete splést. Je totiž jediná svého druhu a ani žádnému jinému druhu se nepodobá.

Jak vypadá

proč mají ostny?

Ostny na povrchu rosolozubu zvětšují jeho povrch, který vytváří výtrusy. Čím tedy větší plocha vytvářející výtrusy, tím větší šance na rozmnožení houba má.

Rosolozub měří do osmi centimetrů do šířky a svým tvarem připomíná mušli, asi centimetr tlustou. Při pohledu na její vrchní stranu uvidíte mléčně bílý povrch, někdy se šedivým odstínem, výjimečně i s fialovým či černým nádechem. Pokrývají ho drobné, sametové chloupky. Když plodnici otočíte, najdete na ní hustě uspořádané ostny, které dorůstají do čtyř milimetrů. Zbarvují se doběla, často mívají namodralý odstín.

Na řezu houby spatříte rosolovitou, vodnatou hmotu stejné barvy jako povrch. Když se houba usuší, připomíná její struktura chrupavku.

Kde a kdy roste

Rosolozuby rostou na trouchnivějícím dřevě jehličnatých stromů, některé se na nich drží krátkou, tlustou stopkou. Vyhovuje jim vlhkost. Najdete je od září do listopadu ve skupinách - vzájemně se překrývají jako stříšky.

Autor:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.