Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rostlina je cítící bytost, zjistili vědci. Dokáže se bránit snědení

aktualizováno 
Rostliny „slyší“, když je někdo jí, a reagují defenzivně. Lidé, kteří se uchylují k vegetariánství jen kvůli ochraně zvířat, by měli vědět, že rostliny zase tak až neživé a necitlivé nejsou. Rozhodně vlastnímu snědení se v přírodě brání.

Rostliny cítí, že jsou žrány a jejich metabolismus vyloučí látky nepříjemné pro útočníka. | foto: Profimedia.cz

Vědci z University of Missouri zjistili, že rostliny nejsou netečné „věci“ odsouzené ke snědení. Naopak, dokážou identifikovat zvuky, vydávají cizí zvíře (například housenka) při chroupání jejich druhu. To v nich vyvolává obranné reakce.

„Předchozí práce zkoumaly, jak rostliny reagují na akustické podněty, nyní se podařilo prokázat, že se rostliny mohou i samy bránit,“ popisovala vedoucí pracovnice Heidi Appelová z oddělení rostlinných věd Vysoké školy zemědělské, potravinových a přírodních zdrojů a Bond Life Sciences Center při University of Missouri.

Zjistili, že když rostlina slyší, že se do ní pustily například housenky, může její metabolismus vytvořit defenzivní chemikálie, které útok housenek zaženou (více ke studii na stránkách univerzity).

Jaké mohou být důvody k vegetariánství?

celkem hlasů: 920

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. července 2014. Anketa je uzavřena.

Nechuť zabíjet zvířata 652
Tělu to prospívá více než konzumace masa 141
Vypěstovat rostliny je daleko ekonomičtější než chov domácích zvířat ke konzumaci 127

Appelová se spojila s kolegou z univerzity, profesorem biologických věd Rexem Rocroftem. V laboratoři sledovali housenky na huseníčku rolním a měřili vibrace listu v závislosti na tom, jak se housenky krmily. Pak tyto pohyby přenášeli na jeden vzorek rostlin, který už měl s „prací“ housenek zkušenost a na druhý bez této zkušenosti.

Vše o zahradě a pěstování

Rostliny možná slyší, ale jak je pěstovat, to vám neporadí. Zeptejte se raději ostatních pěstitelů a zahradníků a podělte se i o své zkušenosti na diskuzním fóru Konev.cz.

První vzorek vylučoval mnohem více hořčičného oleje, což je mnoha živočichům nepříjemné. Zajímavé je to, že rostliny reagovaly jen na vibrace pocházející z předchozí neblahé zkušeností s housenkami. Vibrace vzniklé například větrem jim nevadily.

„Rostliny mají zřejmě mnoho dalších způsobů, jak se ubránit sežrání, ale tento bude možná ten nejsnazší a nejvíce viditelný,“ uvažují vědci. Na housenky by to podle nich mohlo platit, prostě si nechají zajít chuť a najdou si jídlo, které jim bude chutnat více.

„Tento výzkum otevírá cestu k tomu, jak pochopit chování rostlin. Dokážou se ubránit stejně dobře jako živočichové, i když jejich vnější projevy vypadají tak odlišně,“ doufají.

Tato práce byla částečně financována organizací podporující vědu National Science Foundation a byla publikována v časopise Oecologia.

Autor:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.