Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rostlina je cítící bytost, zjistili vědci. Dokáže se bránit snědení

aktualizováno 
Rostliny „slyší“, když je někdo jí, a reagují defenzivně. Lidé, kteří se uchylují k vegetariánství jen kvůli ochraně zvířat, by měli vědět, že rostliny zase tak až neživé a necitlivé nejsou. Rozhodně vlastnímu snědení se v přírodě brání.

Rostliny cítí, že jsou žrány a jejich metabolismus vyloučí látky nepříjemné pro útočníka. | foto: Profimedia.cz

Vědci z University of Missouri zjistili, že rostliny nejsou netečné „věci“ odsouzené ke snědení. Naopak, dokážou identifikovat zvuky, vydávají cizí zvíře (například housenka) při chroupání jejich druhu. To v nich vyvolává obranné reakce.

„Předchozí práce zkoumaly, jak rostliny reagují na akustické podněty, nyní se podařilo prokázat, že se rostliny mohou i samy bránit,“ popisovala vedoucí pracovnice Heidi Appelová z oddělení rostlinných věd Vysoké školy zemědělské, potravinových a přírodních zdrojů a Bond Life Sciences Center při University of Missouri.

Zjistili, že když rostlina slyší, že se do ní pustily například housenky, může její metabolismus vytvořit defenzivní chemikálie, které útok housenek zaženou (více ke studii na stránkách univerzity).

Jaké mohou být důvody k vegetariánství?

celkem hlasů: 920

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. července 2014. Anketa je uzavřena.

Nechuť zabíjet zvířata 652
Tělu to prospívá více než konzumace masa 141
Vypěstovat rostliny je daleko ekonomičtější než chov domácích zvířat ke konzumaci 127

Appelová se spojila s kolegou z univerzity, profesorem biologických věd Rexem Rocroftem. V laboratoři sledovali housenky na huseníčku rolním a měřili vibrace listu v závislosti na tom, jak se housenky krmily. Pak tyto pohyby přenášeli na jeden vzorek rostlin, který už měl s „prací“ housenek zkušenost a na druhý bez této zkušenosti.

Vše o zahradě a pěstování

Rostliny možná slyší, ale jak je pěstovat, to vám neporadí. Zeptejte se raději ostatních pěstitelů a zahradníků a podělte se i o své zkušenosti na diskuzním fóru Konev.cz.

První vzorek vylučoval mnohem více hořčičného oleje, což je mnoha živočichům nepříjemné. Zajímavé je to, že rostliny reagovaly jen na vibrace pocházející z předchozí neblahé zkušeností s housenkami. Vibrace vzniklé například větrem jim nevadily.

„Rostliny mají zřejmě mnoho dalších způsobů, jak se ubránit sežrání, ale tento bude možná ten nejsnazší a nejvíce viditelný,“ uvažují vědci. Na housenky by to podle nich mohlo platit, prostě si nechají zajít chuť a najdou si jídlo, které jim bude chutnat více.

„Tento výzkum otevírá cestu k tomu, jak pochopit chování rostlin. Dokážou se ubránit stejně dobře jako živočichové, i když jejich vnější projevy vypadají tak odlišně,“ doufají.

Tato práce byla částečně financována organizací podporující vědu National Science Foundation a byla publikována v časopise Oecologia.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Najdete na iDNES.cz