Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rostlina je cítící bytost, zjistili vědci. Dokáže se bránit snědení

aktualizováno 
Rostliny „slyší“, když je někdo jí, a reagují defenzivně. Lidé, kteří se uchylují k vegetariánství jen kvůli ochraně zvířat, by měli vědět, že rostliny zase tak až neživé a necitlivé nejsou. Rozhodně vlastnímu snědení se v přírodě brání.

Rostliny cítí, že jsou žrány a jejich metabolismus vyloučí látky nepříjemné pro útočníka. | foto: Profimedia.cz

Vědci z University of Missouri zjistili, že rostliny nejsou netečné „věci“ odsouzené ke snědení. Naopak, dokážou identifikovat zvuky, vydávají cizí zvíře (například housenka) při chroupání jejich druhu. To v nich vyvolává obranné reakce.

„Předchozí práce zkoumaly, jak rostliny reagují na akustické podněty, nyní se podařilo prokázat, že se rostliny mohou i samy bránit,“ popisovala vedoucí pracovnice Heidi Appelová z oddělení rostlinných věd Vysoké školy zemědělské, potravinových a přírodních zdrojů a Bond Life Sciences Center při University of Missouri.

Zjistili, že když rostlina slyší, že se do ní pustily například housenky, může její metabolismus vytvořit defenzivní chemikálie, které útok housenek zaženou (více ke studii na stránkách univerzity).

Jaké mohou být důvody k vegetariánství?

celkem hlasů: 920

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. července 2014. Anketa je uzavřena.

Nechuť zabíjet zvířata 652
Tělu to prospívá více než konzumace masa 141
Vypěstovat rostliny je daleko ekonomičtější než chov domácích zvířat ke konzumaci 127

Appelová se spojila s kolegou z univerzity, profesorem biologických věd Rexem Rocroftem. V laboratoři sledovali housenky na huseníčku rolním a měřili vibrace listu v závislosti na tom, jak se housenky krmily. Pak tyto pohyby přenášeli na jeden vzorek rostlin, který už měl s „prací“ housenek zkušenost a na druhý bez této zkušenosti.

Vše o zahradě a pěstování

Rostliny možná slyší, ale jak je pěstovat, to vám neporadí. Zeptejte se raději ostatních pěstitelů a zahradníků a podělte se i o své zkušenosti na diskuzním fóru Konev.cz.

První vzorek vylučoval mnohem více hořčičného oleje, což je mnoha živočichům nepříjemné. Zajímavé je to, že rostliny reagovaly jen na vibrace pocházející z předchozí neblahé zkušeností s housenkami. Vibrace vzniklé například větrem jim nevadily.

„Rostliny mají zřejmě mnoho dalších způsobů, jak se ubránit sežrání, ale tento bude možná ten nejsnazší a nejvíce viditelný,“ uvažují vědci. Na housenky by to podle nich mohlo platit, prostě si nechají zajít chuť a najdou si jídlo, které jim bude chutnat více.

„Tento výzkum otevírá cestu k tomu, jak pochopit chování rostlin. Dokážou se ubránit stejně dobře jako živočichové, i když jejich vnější projevy vypadají tak odlišně,“ doufají.

Tato práce byla částečně financována organizací podporující vědu National Science Foundation a byla publikována v časopise Oecologia.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Nákup až domů: Vyhrajte poukaz na Tesco Online nákupy
Nákup až domů: Vyhrajte poukaz na Tesco Online nákupy

Soutěžíme o poukázky na nákup Tesco Online nákupy v hodnotě 1500 Kč, 1000 Kč a 500 Kč. Objednaný nákup vám kurýr přiveze až ke dveřím, což si pochvaluje i naše redakce eMimino.cz - otestovali jsme dovoz do práce a uspořádali místo oběda společný piknik.

Najdete na iDNES.cz