Naučte se roubovat ovocné stromy: do rozštěpu, kopulací i za kůru

  0:03aktualizováno  16:16
Máte-li zahradu s ovocnými stromy, můžete si díky roubování rozmnožit nebo posílit konkrétní odrůdu ovoce bez toho, aniž byste museli sázet nový strom. Problém není ani naroubování více odrůd na jeden strom. Navíc zažijete výjimečný pocit stvořitele.

Zkušený zahradník a sadař František Polesný trpělivě učí autorku Denisu Bartošovou postupy roubování v praxi. | foto: Robert Tichý pro Krásný venkov

Zkuste si roubování na jaře klidně i na jedné jediné větvičce. Pokud se podaří, je velmi pravděpodobně, že vás to nakopne ke smělejším plánům.

Co se technik roubování týká, představujeme vám pěkně návodně krok za krokem tři možnosti od zkušeného mistra zahradníka Františka Polesného. Ten říká, že by si měl roubování zkusit každý, kdo má zahradu.

Roubování krok za krokem

Pro začátečníky je nejlepší tvárná jabloň, rouby by měly být silné asi jako tužka, hladké a rovné. Nemá jít o takzvané „vlky“, ale mladé dřevo plné síly, dlouhé asi 30 centimetrů.

A klidně si můžete zkusit naroubovat i dva druhy jablek na jeden strom. Pokud se vám hned první pokus vydaří, na úrodu se můžete těšit už třetí rok, protože vzrostlý strom už má kořenový systém dávno vytvořený.

Pokud si namlsáni úspěchem naplánujete velké roubování, chce to počítat s tím už na podzim a po opadu listí seříznout všechny větve stromům, které budete chtít další jaro naroubovat.

Jak roubovat, když je podnož stejně silná jako roub?

Pokud je podnož - tedy větvička, na kterou chcete vybranou odrůdu jabloně, hrušně, třešně apod. naroubovat - stejně silná jako vlastní roub, jde o techniku družení neboli kopulace.

Začnete tím, že konec roubu seříznete naplocho. Větvičku, na kterou chcete roub nasadit, také plošně seřízněte. Oba řezy veďte proti pupenu, tam má totiž strom nejvíc zásobních látek a roub se tu nejsnadněji přichytí.

Pak sdružené řezy pevně přitiskněte k sobě, tím je spojíte, ovažte je roubovací páskou a okraje roubu z obou stran pečlivě zatřete štěpařským voskem, aby do rány nemohla zatékat voda a roub měl šanci se ujmout.

Když je podnož silnější než roub, roubujte do rozštěpu

Větvičku připravenou k roubování zakraťte příčným řezem a větvičku, která poslouží jako podnož, prořízněte do hloubky asi 3 cm. Roub seříznutý po bocích šikmo do klínu pak do podnože zasuňte.

5/ ZAKRÁCENÍ Větvičku připravenou k roubování zakraťte příčným řezem.
7/ ROUB Roub seříznutý po bocích šikmo do klínu zasuňte do podnože.
8/ UPEVNĚNÍ Zasunutý roub pevně přitiskněte a omotejte roubovací páskou.
10/ ZATŘENÍ Řeznou ránu zatřete štěpařským voskem. František říká, že by si měl...

Zasunutý roub pevně přitiskněte, omotejte roubovací páskou a zastřihněte nad pupenem, aby nepotřeboval tolik síly k uchycení. Řeznou ránu pak zatřete štěpařským voskem.

U starého stromu roubujte za kůru, a až když je hodně mízy

Poslední způsob využijte při roubování starého stromu. Chce to ale počkat na období, kdy už je strom plný mízy.

Větev pak opět seřízněte ostrým nožem nebo pilkou a podle délky roubu vyměřte délku budoucího řezu na kůře. Podle toho ostrým nožem kůru rozřízněte a obě strany kůry mírně odchlípněte. Chcete-li být šetrnější, odchlípněte jen jednu polovinu a roub zasuňte řezem do neodchlípnuté části.

1/ SEŘÍZNUTÍ Větev seřízněte ostrým nožem nebo pilkou.
4/ ROZEVŘENÍ Obě strany kůry mírně odchlípněte. Chcete-li být šetrnější,...
6/ ZPEVNĚNÍ Roubovací páskou omotejte větvičku s roubem.
8/ ZATŘENÍ Štěpařským voskem zatřete všechna místa, jimiž by se k roubu mohla...

Plošně seříznutý roub vložte do zářezu pokud možno po celé délce řezné plochy, roubovací páskou pak větvičku s roubem po celé délce řezné rány pevně omotejte.

Nakonec štěpařským voskem zatřete všechna místa, jimiž by se k roubu mohla dostat voda, a ostrými zahradnickými nůžkami roub zakraťte, aby se zbytečně nevysiloval. A těšte se, jestli se uchytí a přinese za pár let úrodu.

Roubování se věnuje březnové číslo časopisu Krásný Venkov, další zahradní témata najdete v aktuálním dubnovém čísle.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Najdete na iDNES.cz