Vyzkoušejte rozebraný štrúdl. Oblíbený dezert trochu jinak

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace Avantgarde miluje sezonní potraviny. Proto tentokrát na Playtvak.cz ukázal, jak je možné upéct závin milovaný drtivou většinou lidí, ovšem trochu jinak – v rozebrané verzi.

Rozebraný štrúdl | foto: Playtvak.cz

Princip je podobný jako třeba u rozlítaných ptáčků, kde se použijí v podstatě stejné suroviny, ale na talíři jídlo vypadá jinak. U štrúdlu tato verze navíc dává kuchaři možnost kreativně se na talíři projevit a ze zdánlivě obyčejného jídla udělat událost.

Základem rozebraného závinu je karamel. Takže nejdříve kuchař v kastrůlku se silným dnem začne rozpouštět krystalový cukr. Pak si oloupe, na měsíčky nakrájí a odjádří jablka. „Nejraději používám odrůdu Granny Smith, protože jsou krásně pevná,“ vysvětluje Vlásek.

Fotogalerie

Jakmile je cukr rozpuštěný, zalije karamel bílým vínem nechá směs trochu odvařit, dokud se jednotlivé složky nespojí a nevytvoří kompaktní hmotu. Než tento proces proběhne, vyválí si listové těsto na tloušťku 2–3 milimetry, nakrájí ho na centimetrové proužky, které na pečicím papíře ještě potře rozmíchaným vejcem a dá na 180 °C zhruba na pět minut, dokud nezezlátnou.

Pak je čas vložit jablka do karamelu, obalte je karamelem, snižte teplotu a zhruba pět minut nechejte táhnout. Mezitím si připravte tvaroh, kuchař použije běžný plnotučný, ale pokud chcete něco extra, zkuste třeba krémový sýr Philadelphia, který se hodí také. Přidejte moučkový cukr, skořici a trochu smetany a rozmíchejte.

Pak slijte z jablek karamel a vytvořte z něj omáčku tak, že přidáte trochu smetany a nechejte zredukovat. A to je všechno.

Na talíř pomocí cukrářského sáčku nastříkejte „homoli“ tvarohu, kolem poklaďte jablka, ozdobte karamelovou omáčkou, upečené tyčinky z listového těsta obalené ve směsi moučkového a vanilkového cukru položte přes talíř s jablky. Nakonec „pocukrujte“ praženými vlašskými ořechy a ozdobte mátou.

Na celý díl se můžete podívat zde:

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Pavel Pospíšil v Rozstřelu. Byl prvním českým držitelem michelinské hvězdy

První český michelinský kuchař Pavel Pospíšil v diskusním pořadu iDNES.cz...

Ve středu 19. prosince ve 12:30 přijde do studia iDNES.cz legendární kuchař Pavel Pospíšil. Prozradí, jak se vyvíjela...

Najdete na iDNES.cz