Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte rozebraný štrúdl. Oblíbený dezert trochu jinak

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace Avantgarde miluje sezonní potraviny. Proto tentokrát na Playtvak.cz ukázal, jak je možné upéct závin milovaný drtivou většinou lidí, ovšem trochu jinak – v rozebrané verzi.

Rozebraný štrúdl | foto: Playtvak.cz

Princip je podobný jako třeba u rozlítaných ptáčků, kde se použijí v podstatě stejné suroviny, ale na talíři jídlo vypadá jinak. U štrúdlu tato verze navíc dává kuchaři možnost kreativně se na talíři projevit a ze zdánlivě obyčejného jídla udělat událost.

Základem rozebraného závinu je karamel. Takže nejdříve kuchař v kastrůlku se silným dnem začne rozpouštět krystalový cukr. Pak si oloupe, na měsíčky nakrájí a odjádří jablka. „Nejraději používám odrůdu Granny Smith, protože jsou krásně pevná,“ vysvětluje Vlásek.

Fotogalerie

Jakmile je cukr rozpuštěný, zalije karamel bílým vínem nechá směs trochu odvařit, dokud se jednotlivé složky nespojí a nevytvoří kompaktní hmotu. Než tento proces proběhne, vyválí si listové těsto na tloušťku 2–3 milimetry, nakrájí ho na centimetrové proužky, které na pečicím papíře ještě potře rozmíchaným vejcem a dá na 180 °C zhruba na pět minut, dokud nezezlátnou.

Pak je čas vložit jablka do karamelu, obalte je karamelem, snižte teplotu a zhruba pět minut nechejte táhnout. Mezitím si připravte tvaroh, kuchař použije běžný plnotučný, ale pokud chcete něco extra, zkuste třeba krémový sýr Philadelphia, který se hodí také. Přidejte moučkový cukr, skořici a trochu smetany a rozmíchejte.

Pak slijte z jablek karamel a vytvořte z něj omáčku tak, že přidáte trochu smetany a nechejte zredukovat. A to je všechno.

Na talíř pomocí cukrářského sáčku nastříkejte „homoli“ tvarohu, kolem poklaďte jablka, ozdobte karamelovou omáčkou, upečené tyčinky z listového těsta obalené ve směsi moučkového a vanilkového cukru položte přes talíř s jablky. Nakonec „pocukrujte“ praženými vlašskými ořechy a ozdobte mátou.

Na celý díl se můžete podívat zde:

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

První česká akumulátorová vřetenová sekačka, která nebude rušit sousedy

Jediný řemen, který je v sekačce použitý, je pohon vřetene, válec se pohání...

Společnost Swardman představuje první sekačku na světě poháněnou dvěma elektromotory. Model Electra je také nejtišší...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí.

Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření...

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék...

Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané,...

VIDEO: Tradiční průvody čertů v Rakousku. Náš Mikuláš je mírnější

Mikuláš s Andělem a Čertem se vydávají, jako každý rok (podle pověsti) z ruiny...

U nás k adventu neodmyslitelně patří laskavý Mikuláš doprovázený čertem a andělem, v sousedním Rakousku mají navíc také...



Najdete na iDNES.cz