Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také udil sýr, připravoval omáčky a dipy k masu i sýru. A nechyběla ani Iveta Fabešová, aby se někdo postaral o sladkou tečku.

Vepřová pečeně patří mezi levnější partie z vepříka. Možná proto, že si s ní málokdo ví rady. Na rychlou přípravu není příliš vhodná, protože je možná až příliš libová, proto se snadno vysuší a začne rychle připomínat podrážku z boty.

Proto se spíš využívá pro pomalé pečení a dušení. Pro Zdeňka Pohlreicha se proto možná právě tím stala výzvou, aby ukázal, jak vepřovou pečeni připravit na grilu.

Postup krok za krokem

„Je to ideální způsob, jak na jeden zátah nakrmit spoustu lidí. Uděláte si přípravu, a pak se můžete jít bavit s návštěvou a připravuje se to samo. A všichni se diví, kde je ten šrumec, který obvykle grilování provází,“ popisuje kuchař hlavní klady.

Předpokladem ovšem je, abyste byli technicky připraveni. To znamená, že pro přípravu na rožni potřebujete otočný rošt s motorem a gril s víkem.

Pro přípravu si Pohlreich připravil dva válečky pečeně, položil je stranou s tukovým krytím dolů a okořenil. Horní stranu obložil bylinkami a položil válečky na sebe. Spojené „dvojče“ pak ještě bohatě posolil.

Jelikož se taková sestava má péci na rožni, je třeba spojit kusy masa kuchyňským provázkem, podobně jako se svazuje roláda. „Dobře ho utahujte, protože se maso během přípravy vypeče a zmenší objem, tak aby se vám to nerozsypalo,“ upozorňuje.

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

A vzpomíná, jak se kdysi učil kuchařem a pořád se mu vázání nedařilo. Ale uklidňuje, že je to jen otázkou praxe, jen to nevzdávat. Na videu se ostatně můžete podívat, jak přesně na to. 

To, co kuchaři dělají bez přemýšlí automaticky, můžete podle tohoto návodu lehce nacvičit i vy. A to bez toho, že byste si museli předem provázek odměřovat, takže můžete pracovat „s nekonečným klubíčkem“.

Jakmile budete mít napíchnuto na rožeň, vložte do grilu rozpáleného zhruba na 190 °C, na mřížku vložte misku z alobalu s trochou vody. Jednak tam bude skapávat šťáva z pečeně, jednak se vodou zvlhčí vzduch v uzavřeném grilu, což zabrání vysušování.

„Podle velikosti masa by rožnění mělo trvat asi hodinku deset až hodinku patnáct minut,“ upřesňuje Pohlreich. Jak se maso peče, tak bílkovina oba kusy masa spojí dohromady, takže i po nakrájení budou držet pohromadě. Než si doděláte omáčku nebo jiné přílohy, zabalte maso do alobalu a nechejte odpočinout, klidně i na vypnutém grilu.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Tři druhy sendvičů uděláte na grilu na jeden zátah. Tip na předvánoční party

Sendviče s karé a krůtím masem

VIDEO Chystáte se ještě před Vánoci uspořádat sešlost s přáteli a nevíte, jaké pohoštění pro ně...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...