VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

  • 3
Kuskus s grilovanou paprikou nám v dalším dílu Rozpal to, šéfe! uvaří kuchař Zdeněk Pohlreich. Kuskus bude vařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu.

Vodu ohřejete v kastrůlku přímo na grilu. „Nesmí se vařit klokotem, protože jinak by se zrníčka lepila. Zalijte je tak, aby byla potopená jen tak na prst, to stačí,“ radí Pohlreich. A aby dokonale využil času, zalije rovnou vodou i hrst rozinek, které po namočení nabobtnají a získají lepší konzistenci na skus.

Zatímco základní suroviny bobtnají, připraví si kuchař směs koření k ochucení kuskusu. Na pánvičku vysype trochu celého nového koření, kmínu, římského kmínu, kuliček černého pepře a másla. Na pánvi směs zahřeje, aby se rozvoněla a pak v hmoždíři rozetře.

Mezitím si ještě nakrájí papriky a nechá na grilu opéct. „Ona by ta paprika mohla být syrová, ale takhle to bude mít lepší chuť,“ radí. A když je všechno hotové, je čas jednotlivé suroviny smíchat.

Kuskus v misce se smíchá s kořením z hmoždíře, rozinkami, přisolí a přidá trochu piniových oříšků. Opečenou papriku nakrájí na menší kousky, překrájí nezbytný čerstvý koriandr a promíchá.

Teď už zbývá jen ochutnat a případně dosolit a dopepřit. Protože se míchají všechny suroviny teplé, všechny chutě se dobře spojí. „Je tam sůl, k tomu ty sladké rozinky a do toho pěkně křupe piniové semínko. To je, kamaráde, veledílo,“ pochvaluje si.

Na celou epizodu se můžete podívat v archivu iPrima.cz


Letní grilování - Zelenina