Trošku hořká, sladká i kyselá. Podle Pohlreicha jsou taková křídla bomba

Mořské plody s avokádovou omáčkou, uzený lilek nebo vdolky na grilu jste mohli vidět v dalším díle kuchařské show Rozpal to, šéfe. Ale nic se nevyrovná klasice, kterou je pro Zdeňka Pohlreicha grilování kuřecích křidýlek. Na kontrastu chutí ostatně stojí celá asijská kuchyně, tak proč to nezkusit u křídel po česku.

„Co by to bylo za grilovačku, kdyby chyběla kuřecí křídla. To je prostě nutnost,“ reflektuje Zdeněk Pohlreich jeden z nejoblíbenějších pokrmů z grilu. Aby byla křídla zase trošku jiná, tvrdí, že je udělá „tak trošku sladká, trošku hořká a trošku kyselá“.

„Já to vždycky dělám tak, že z toho křídla useknu tu poslední letku, připadá mi, že je tam zbytečná,“ tvrdí Pohlreich. A vybere ingredience, které odpovídají předchozí definici. 

Napřed je naloží ve směsi, kde nechybí klasicky sůl a pepř jako základ, ale přidají se další výrazné ingredience jako worcestrová omáčka nebo pivo. Nesmí chybět ani obligátní mletá sladká paprika. 

Kuchař ji však střídmě dávkuje jen na špičku nože, aby se při při grilování nepřipalovala a příliš nezhořkla. Další příchutě bude obsahovat omáčka, kde najdete nejen cukr a med, ale i vinný ocet, chilli, zázvor, česnek nebo citronovou šťáva. 

Vzhledem k tomu, že se omáčkou budou křídla potírat už během grilování a nakonec v ní namáčet při konzumaci, chutě se spojí. Nakonec by z toho měla vzejít křídla, která budou „zase trochu jinak“.

Suroviny:

  • kuřecí křídla
  • sůl
  • pepř
  • worcestrová omáčka
  • pivo
  • sladká paprika
  • citron
  • arašídový olej
  • oregano

Omáčka:

  • olej
  • cibule
  • česnek
  • zázvor
  • sůl
  • cukr krystal
  • rajský protlak
  • pivo
  • med
  • chilli
  • červený vinný ocet
  • dijonská hořčice
  • sójová omáčka
  • worcestrová omáčka
  • citron

Postup:

Maso v pekáčku řádně osolte a opepřete. Zakápněte worcestrovou omáčkou a zalijte trochou piva. Posypte sladkou paprikou a pokapejte citronovou šťávou a arašídovým olejem. Maso s ingrediencemi promíchejte a nechte chvíli marinovat.

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Mezitím připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nakrájenou cibuli, dva stroužky česneku a kousek zázvoru. Osolte a posypte trochou cukru. Přidejte lžíci rajského protlaku, pivo a dvě lžíce medu. Namelte do omáčky trochu chilli a zakápněte červeným vinným octem. Vmíchejte jednu nebo dvě lžíce dijonské hořčice. Přilijte trochu sójové omáčky, worcestrové omáčky a citronové šťávy. Nechte omáčku svařit, aby zhoustla.

Kuřecí křídla dejte na gril nejprve kůží dolů. Zbytek marinády z pekáčku můžete nalít do omáčky a nechat povařit. Z každé strany grilujte křídla zhruba 5–7 minut. Během pečení je potírejte omáčkou. 

Upečená křídla posypejte ještě čerstvým oreganem a namáčejte je do husté omáčky.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...