Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rubikova kostka slaví 40 let, prodalo se jí 350 milionů kusů

aktualizováno 
Když maďarský vynálezce Erno Rubik před 40 lety představoval svou hračku, netušil, jaké šílenství vyvolá. A dnes přiznává, že následující léta strávil se svojí kostkou a považuje ji za nejstaršího ze svých potomků.

"Je to tak, že když máte rodinu, musíte se smířit i s tím, jací všichni jsou, jaké mají přednosti i nedostatky. Já jsem také bojoval s tím, abych své dítě vylepšoval a odstraňoval jeho nedostatky," řekl agentuře Reuters devětašedesátiletý Rubik.

Fotogalerie

Výstavu k výročí Rubikovy kostky uspořádalo vědecké centrum v New Jersey, v Jersey City. Ukáže skromné začátky od dřevěných prototypů pospojovaných gumičkami až po zřejmě nejdražší model vyrobený z 18karátového zlata osázený 160 drahokamy v celkové hodnotě přes 2,5 milionu dolarů (asi 50 milionu korun).

Tvůrci výstavu nazvali Za Rubikovou kostkou. "To není jen o inženýrství, ale i o průniku do umění," vysvětluje ředitel vědeckého centra Paul Hoffman.

Zároveň připomíná, jak tento fenomén poznamenala železná opona. Vždyť kostka vznikla už v roce 1974 a dlouhá léta se směla prodávat jen v zemích ovládaných Sovětským svazem.

Výstava se otevře 26. dubna a bude trvat sedm měsíců. Poté se počítá s tím, že se promění na putovní a bude cestovat sedm let po světě.

Složili jste někdy Rubikovu kostku?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 8. května 2014. Anketa je uzavřena.

Měl jsem ji a povedlo se mi to 495
Nikdy se mi to nepodařilo rozluštit 273
Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.