Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jde to i bez elektřiny. Jen je třeba vědět, kterou pilku kdy použít

aktualizováno 
Staří truhláři se obešli bez elektrických pil a jaké krásné věci dokázali vyrobit. My na to jdeme naopak: často si kupujeme přístroje, které použijeme jednou za pětiletku a výrobek kvůli nezkušenosti zkazíme tak jako tak.

Plát pily rámovky nakloníte a klidně můžete prkno řezat po délce. | foto: Marek Burza

Elektrický pomocník je výborná věc, ale vyplatí se jen tomu, kdo jo opravdu často používá. Pak šetří čas a námahu. Levněji si můžeme pořídit sadu ručního nářadí, které v konečném důsledku poslouží stejně.

Fotogalerie

„Ideální je ovšem vědět, která pila na co slouží. To už víme ze zkušeností našich předků truhlářů, takže nemusíme nic světoborného vymýšlet. Nástroje, které se za staletí vyvinuly, jsou naprosto funkční a svým způsobem dokonalé,“ říká Radek Andrlík, šéf odborného výcviku ze Střední odborné školy stavební a zahradnické v Praze na Jarově.

Vybral proto ze svého arzenálu ty pily, které by se podle jeho názoru měl každý kutil naučit používat. Možná přitom zjistí, že používat klasické nářadí není zase tak složité, a poněkud změní názor na to, že to bez elektrického nářadí dnes nejde.

Rámová pila

Je to pila, která slouží k dlouhým podélným řezům. Její výhoda spočívá v tom, že pilový pás lze natočit, takže můžete pohodlně vyrobit dlouhé řezy. Pilové pláty bývají z nekalené oceli, takže je lze snadno pilníkem znovu nabrousit. Na rozdíl od jiných pil mívají větší zub, takže jde řezání víc od ruky. V podstatě slouží tam, kde byste mohli použít okružní elektrickou pilu.

Ocaska

Pila ocaska patří mezi nejběžnější a nejčastěji používané nástroje vhodné na podélné řezání. Na rozdíl od rámovky mívají ocasky kalený zub. Ten sice více vydrží, ale nebrousí se. Takže po ztupení ji musíte celou vyhodit.

Čepovka

Tato krátká pilka slouží pro výrobu konstrukčních spojů, rohového spojení, ozubů mezi dvěma kousky materiálu, například u rámů oken, židlí. Mívá jemnější zub, aby bylo spojení přesné. „Déle to trvá, ale je to čistější,“ popisuje Andrlík.

Pily ocaska a děrovka. S děrovkou uděláte rádiusy.

Pily ocaska a děrovka. S děrovkou uděláte rádiusy.

Pily čepovka a zářezka. Čepovka má zpevněný hřbet, protože její plát je hodně...

Pily čepovka a zářezka. Čepovka má zpevněný hřbet, protože její plát je hodně tenký, aby byl čep co nejpřesnější.

Děrovka

Je v to v podstatě velmi úzká čepovka, zužuje se do špičky. Lze ji použít všude, kde byste použili elektrickou přímočarou pilu. Takže vyvrtáte otvor, vložíte do něj špičku pily a řežete. Díky tomu, že je plátek pily velmi úzký, můžete s ním řezat i do oblouku.

Zářezka

Pilka s jemnějšími zuby se využívá na zaříznutí konců hranolků nebo lišt. Má jemnější zuby, takže je řez čistější a nehrozí tolik, že by se při dořezávání kus dřeva odštípl.

Dýhořezka

Je oblá a z toho vychází i styl práce s ní. Jako by se s ní klouzavým pohybem napůl krájelo. Pilka má dvojí zuby. Na podélné řezání se používají ty skloněné. Když potřebuje jít napříč přes léta, použijete polovinu s kolmými zuby. Je to vymyšleno tak, aby truhlář, když pracuje s dýhou, nemusel neustále měnit pilky.

Pily svlakovky a uprostřed pila dýhovka

Pily svlakovky a uprostřed pila dýhořezka

Pila svlakovka

Svlak je řemeslné spojení dřeva, kdy se například deska stolu napříč zpevní spojením typu pero-drážka ve tvaru rybiny. Svlak se vyrábí zhruba do jedné třetiny tloušťky materiálu, aby se zachovala pevnost desky. Dnes už se svlaky vyrábějí častěji strojově pomocí frézy, ale udělat jej ručně patří ke cti každého pořádného truhláře.

Dnes se to také ještě učí, ale není to těžištěm výuky. „To víte, že to nejde hned, děti na tom stráví hodně času. Napřed si musí připravit protikus, jeho profil se obkreslí na desku a svlakovkou se pomalu a trpělivě vyrobí drážka. Pak se hoblíkem, kterému se říká kocour, svlak vyčistí. A tak dlouho se pomalu ubírá, až se materiály spojí,“ popisuje postup učitel.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Draky sice pouštíme na podzim, ale na jaře je k tomu vhodnější vítr

Postavte si řiditelného draka.

Na mírnější vítr Češi čekají každý podzim už desítky a desítky let. Tradice totiž velí pouštět draky. Jenže zkušení...

VIDEO: Takto to žilo na historicky největší výstavě Model Hobby

Odkrytovaná formule

Model Hobby je výjimečná výstava, není totiž jen pro specializované fanoušky modelářství, ale i pro širokou veřejnost....

Nejlepší instalatéry vychovávají na pražském Jarově. Bude jich dost?

Z praktické části soutěže instalatérů, ve které letos vyhráli učni 3. ročníku z...

„Většinou je hned jasné, který kluk vyrostl na pražském sídlišti a který na venkově. Podle manuální zručnosti. Ale to...

Najdete na iDNES.cz