Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Voňavé mýdlo si snadno vyrobíte doma, můžete to vyzkoušet i s dětmi

aktualizováno 
Výroba mýdla od základu není žádná legrace, protože se při ní používá louh, tedy hydroxid sodný. Pouštět by se do ní měli jen ti, kdo si uvědomují rizika s tím spojená. Nicméně voňavé bylinkové mýdlo - třeba citrusové, růžové či levandulové - vyrobíte i doma v kuchyni. Z mýdlové hmoty či běžného olivového mýdla.

Domácí mýdlo obohacené například bylinkami, semínky či sušenými kousky ovoce či ovoněné 100% přírodními esenciálními oleji si kdokoliv může snadno vyrobit z mýdlové hmoty nebo olivového či marseillského mýdla. | foto: Profimedia.cz

Domácí výrobu voňavého bylinkového mýdla si ideálně nejprve zkuste s mýdlovou hmotou, která může být obohacena například bambuckým máslem, kozím mlékem nebo i transparentní. Tuto hmotu stačí rozpustit, přidat do ní barvu, bylinky či aromatický olej pro vůni a nalít do formičky.

Použít ale lze i olivové či pravé marseillské mýdlo, které obsahuje 72 % rostlinných olejů a žádné syntetické přísady. Má-li v sobě vysoký podíl olivového oleje, bývá zelené s olejem kokosovým či krémové s palmovým.

Fotogalerie

Mýdlo jednoduše nastrouháte do vhodného kastrůlku, přidáte destilovanou vodu (350 ml destilované vody na 150 g mýdla) a zahříváte a mícháte, až se mýdlo rozpustí. Nesmí se ovšem vařit!

Pak do směsi přidáte vybrané sušené květy, případně výživná semínka vhodná současně i na peeling: lněná semínka nebo třeba ovesné či jiné obilné vločky.

Do zchladlé směsi pak přidejte pár kapek vybrané přírodní silice: oblíbené citrusy, levandule či vůni získanou z růžových lístků. Pak mýdlovou směs nalijte do formiček - mohou být silikonové, využít lze ale i jakékoliv vhodné plastové krabičky. Nechte ztuhnout, vyklopte, zabalte do voskovaného papíru a nechte zhruba měsíc odležet.

Výroba mýdla s hydroxidem už není pro každého

Tradiční výroba mýdla pracuje se zmíněným hydroxidem sodným, jehož rozpuštěním ve vodě se získá louh sodný, který po uzrání mýdla ze směsi vyprchá. Své recepty si každá mýdlárna střeží, nicméně manželé Šukalovi z Mýdlárny Š.Iva ze Slatiňan nám alespoň ukázali a nafotili postup, jak vyrábějí svůj kopřivový šampon ve formě mýdla.

Pozor! Hydroxid sodný je silně žíravá látka způsobující hluboké poleptání tkání, které se dlouho a obtížně hojí. Navíc se při rozpouštění hydroxidu sodného ve vodě uvolňuje velké množství tepla. Proto je při práci s roztoky všech hydroxidů nutné používat ochranné pomůcky: jak ochranný oděv, tak gumové rukavice a ochranné brýle nebo štít. Při zasažení pokožky nebo očí hydroxidem je nutné postižené místo několik minut omývat proudem studené vody a vyhledat lékařské ošetření.

„Podle stejného postupu si lze při použití takzvané metody za studena připravit jak šampon, tak i mýdlo,“ vysvětlují Iva s Romanem. Jediný rozdíl je v tom, že do šamponu se vybírají tuky a oleje, které v mýdle více pění a jsou vhodnější pro péči o vlasy. Složení si ale musí vychytat každý sám svoje.

Z ingrediencí jsou na výrobu mýdla (i šamponu) potřeba oleje, tuky, voda,...

Z ingrediencí jsou obecně na výrobu mýdla i šamponu potřeba oleje, tuky, voda, hydroxid sodný a bylinky. Z tuků a olejů se do mýdel nejčastěji používají olivový, kokosový, palmový olej, avokádový, mandlový, meruňkový, rýžový, pšeničný, kmínový i slunečnicový.

Dřevěná či jiná vybraná forma se vyloží pečicím papírem, aby se mýdlo lépe vyklápělo. Silikonové formy to nepotřebují.

Vlastní postup krok za krokem

Podle vybraného receptu se nejprve do jedné nádobky odváží hydroxid sodný a do druhé, nejlépe nerezové, destilovaná voda. Hydroxid sodný, tedy NaOH, se pak za použití rukavic a ochranných brýlí pomalu vmíchává do vody. „Nikdy ne naopak, nikdy nelijeme vodu na hydroxid,“ zdůrazňuje Roman.

Hydroxid sodný, tedy NAOH, se za použití rukavic a ochranných brýlí pomalu...
Poté se směs míchá, dokud se všechen pevný hydroxid nerozpustí.
Odvážené tuky se nechají rozpustit na mírném ohni.
K rozpuštěným tukům se přidají i tekuté oleje.

Poté se směs míchá, dokud se všechen pevný hydroxid nerozpustí. „Při tomto procesu se roztok přirozenou reakcí zahřeje až na 90 °C, což je několik sekund až minut doprovázeno výpary, které je nebezpečné dýchat. Proto je lepší pracovat venku či pod odsáváním,“ vysvětlují výrobci mýdla. S tím, že pak se musí směs hlídat, dokud nezchladne na teplotu vhodnou pro další krok.

Mezitím se odváží tuky a oleje. Pevné tuky se nechají rozpustit na mírném ohni v hrnci, pak se přidají tekuté oleje. „Poměry olejů a tuků záleží na každém výrobci, jejich typu a na tom, jaké chcete vyrobit mýdlo. Když tvrdé, přidá se více tuhých tuků, když měkké, tak více tekutých olejů,“ popisuje Roman.

Směs se pak míchá do té doby, než zhoustne do požadované hustoty.
Jakmile louh a oleje vychladnou zhruba na stejnou teplotu, pomalu se vmíchá...
V této fázi lze do mýdla přidat přírodní prášková barviva či bylinky.
Pro vůni se přídávají 100% esenciální oleje.

A na řadě je smíchání vodní fáze, tedy tzv. louhu sodného, a olejů vychladlých na přibližně stejnou teplotu. Louh sodný se pomalu vmíchá do hrnce s oleji, nikdy ne naopak! „Za stálého míchání pak dochází ke zmýdelnění, oleje mění barvu a strukturu a směs začíná houstnout,“ popisují Iva s Romanem další fázi.

Nejen domácí kosmetika

Mýdlárna Š.iva patří mezi 110 hand made tvůrců (jejich přehled zde), kteří své výrobky nabídnou v Praze naživo během akce Fler Offline o víkendu 4. - 5. března 2017 v prostorné Hale C Balabenka. Za devět let existence českého on-line portálu s ručně vyrobenými výrobky to bude teprve podruhé, kdy budou moci návštěvníci akce nakupovat přímo od tvůrců naživo (pro představu viz foto z předchozí akce v článku zde).

Směs se pak míchá do té doby, než získá požadovanou hustotu. „Doporučuje se míchat do doby, kdy lze na hladině pozorovat stopu po vařečce. Prostě mícháte, dokud není směs kompaktní, připomínající puding,“ vysvětlují zkušení mýdlaři. Proces zmýdelnění přitom může trvat několik sekund až několik minut, záleží na konkrétní receptuře.

V této fázi se do husté směsi lze do mýdla přidat připravené bylinky, které mýdlo obohatí i šetrně obarví. A esenciální oleje pro vůni. Kdo chce mít mýdlo opravdu kvalitní, přidá 100% přírodní esenciální oleje.

Po důkladném promíchání je nyní mýdlo hotové a může se nalít do formy. Pak se forma přikryje, aby držela teplo. „Mýdlo přitom projde tzv. gelovou fází, kdy tvrdne. Ve formě se nechá 24 hodin i déle, dokud není dostatečně tvrdé na krájení,“ popisují postup majitelé mýdlárny.

Po důkladném promíchání je nyní mýdlo hotové a lze ho nalít do formy.
Ve formě se mýdlo nechá 24 hodin tuhnout.
Přibližně po 24 hodinách se mýdlo vyklopí a nakrájí.
Usušené mýdlo se ořízne, ozdobí a zabalí.

Po ztuhnutí, tedy přibližně po 24 hodinách, se mýdlo vyklopí a nakrájí, pak se nechá na dobře větraném místě zhruba měsíc sušit. „Mýdlo potřebuje zhruba tři až pět týdnů, dokud takzvaně zcela neuzraje a nezmění své vyšší pH na pH okolo 7 až 9. Za tu dobu hydroxid sodný beze zbytku zreaguje a z mýdla se zcela vytratí,“ vysvětlují Šukalovi.

Poté se usušené mýdlo ořízne, ozdobí, zabalí a lze ho používat na mytí. Kdo by chtěl v případě úspěšné tvorby zvolit jakoukoli formu prodeje vyrobeného mýdla, tomu Šukalovi radí nastudovat si předtím zákon o kosmetice platný v České republice a EU (najdete ho zde).

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital

Emanuele Ridi se Zdeňkem Pohlreichem připravují směs bešamelu se žloutkem a...

„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný...

VIDEO: Tradiční průvody čertů v Rakousku. Náš Mikuláš je mírnější

Mikuláš s Andělem a Čertem se vydávají, jako každý rok (podle pověsti) z ruiny...

U nás k adventu neodmyslitelně patří laskavý Mikuláš doprovázený čertem a andělem, v sousedním Rakousku mají navíc také...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz