"Skončila doba májovek a podtrnek, v poslední době dominují špičky a žampiony neboli pečárky, oba druhy rostou v trávnících," řekl mykolog Jaroslav Landa. Dodal, že zvýšený výskyt těchto hub souvisí s vysokou vlhkostí po nedávných vydatných deštích, na kterou nejdříve reagují právě druhy rostoucí v trávě.
Ačkoli je teprve počátek sezony, houby rostou i ve vyšších polohách, upozornil. Například v Jizerských horách se objevily křemenáče.
Z jedovatých druhů roste vláknice začervenalá. Patří mezi vzácnější houby, ale v červnu se občas objevuje na vápenatějších místech, její růst byl zaznamenán například na pražském Klíčově. Lidé si také musejí dát pozor na závojenky, které jsou vesměs jedovaté.
Podle Landy lidé nyní často nosí do houbařských poraden pečárku zápašnou.
Je to houba nejedlá až mírně jedovatá. Poměrně snadno se však pozná podle nepříjemného pachu a intenzivní oxidace, při níž žloutne.