Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

aktualizováno 
Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Šoupnutí rýže do peřin, „aby došla“, to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka. Hrnec s rýží předtím jen zabalila do utěrky. Jako díte mě to fascinovalo. Pohlreich přidává fór s novinami, které pomáhají teplo udržet ještě víc, takže v kombinaci s peřinami je to spolehlivá záruka, že ochucenou ráži nepřipálíte a přesto ji „dovaříte“.

Pilaf. Lehké, levné a jednoduché jídlo. A geniálně dobré

„Jakmile vaříte rýži, zkuste si uvědomit, že její chuť není právě nejvýraznější.  Takže cokoliv tam přidáte, může tomu jídlu báječně prospět,“ konstatuje šéf triviální skutečnost, kterou všichni dobře známe. Jen je potřeba vzít ji jako přednost, díky které lze jíst rýži každý den a přece může být pokaždé jiná.

Fotogalerie

Pilaf je ideální příklad. Jestli bude bezmasý - připravený na sladkou paprikou ochucené, pěkně dorůžova osmažené cibulce - jako v našem případě (viz video), nebo si ho vylepšíte kousky masa, záleží jen na vás a na vašem momentálním rozpoložení či aktuálním obsahu vaší lednice.

Postup nemůže být jednodušší. Na osmaženou a ochucenou cibulku (paprika, sůl), přihodíte rýži vypranou ve studené vodě (ano i takovéto absolutní základy Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu učí), promícháte s ochucenou cibulkou a zalijete vodou nebo vývarem.

„Nás učili, že sebeblbější vývar je lepší než sebelepší voda,“ radí ještě šéf, jak chuť rýže jednoznačně vylepšíte. Zalitou rýži přikryjete poklicí, necháte pár minut zavařit a sáhnete po novinách. Stáhnete kastrol z plotny, zabalíte do novin a strčíte do peřin a můžete si jít na dvě hodinky po svém.

Hotovou rýži pak už jen vylepšíte přidáním čerstvých  bylinek či zeleniny, pokud toužíte po lehkém jídle. Přidat ale lze i maso. Zkuste to, ten recept na pilaf je tak geniální, jak je prostý. Nemáte se čeho bát, není na něm co zkazit.

Praktický redakční tip: peřiny fungují i na italské rizoto

Zatím jsem vaření v peřinách praktikovala jen u běžné rýže, jaká se u nás dala koupit i před revolucí. Teď jsem stejný postup vyzkoušela při přípravě italského rizota, šéf snad promine. Jinak se totiž tato rýže musí po celou dobu varu míchat a neustále podlévat (jak se vaří pravé italské rizoto se můžete podívat například zde). 

Peřiny si totiž poradí i s ní! Postupovala jsem v podstatě stejně, jako Zdeněk Pohlreich ve videu: udělala základ na cibulce, ochutila kořením, přidala na proužky nakrájená sušená rajčata, krátce zavařila a v novinách strčila do nefalšovaných péřových dek. S tím, že jsem přidala výrazně víc vody, jak italská rýže na rizoto potřebuje. Výsledek byl geniální a bez úmorného míchání, mezitím jsem stihla udělat jinou práci.

Za hodinku jsem měla rýži uvařenou, stačilo přidat krevetky osmažené na najemno nasekaném česneku, přimíchat nastrouhaný Gran Moravia, nasekanou bazalku a nadrobno pokrájenou papriku a na talíři zalít lžičkou konopného oleje.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.