Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

aktualizováno 
Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Šoupnutí rýže do peřin, „aby došla“, to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka. Hrnec s rýží předtím jen zabalila do utěrky. Jako díte mě to fascinovalo. Pohlreich přidává fór s novinami, které pomáhají teplo udržet ještě víc, takže v kombinaci s peřinami je to spolehlivá záruka, že ochucenou ráži nepřipálíte a přesto ji „dovaříte“.

Pilaf. Lehké, levné a jednoduché jídlo. A geniálně dobré

„Jakmile vaříte rýži, zkuste si uvědomit, že její chuť není právě nejvýraznější.  Takže cokoliv tam přidáte, může tomu jídlu báječně prospět,“ konstatuje šéf triviální skutečnost, kterou všichni dobře známe. Jen je potřeba vzít ji jako přednost, díky které lze jíst rýži každý den a přece může být pokaždé jiná.

Fotogalerie

Pilaf je ideální příklad. Jestli bude bezmasý - připravený na sladkou paprikou ochucené, pěkně dorůžova osmažené cibulce - jako v našem případě (viz video), nebo si ho vylepšíte kousky masa, záleží jen na vás a na vašem momentálním rozpoložení či aktuálním obsahu vaší lednice.

Postup nemůže být jednodušší. Na osmaženou a ochucenou cibulku (paprika, sůl), přihodíte rýži vypranou ve studené vodě (ano i takovéto absolutní základy Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu učí), promícháte s ochucenou cibulkou a zalijete vodou nebo vývarem.

„Nás učili, že sebeblbější vývar je lepší než sebelepší voda,“ radí ještě šéf, jak chuť rýže jednoznačně vylepšíte. Zalitou rýži přikryjete poklicí, necháte pár minut zavařit a sáhnete po novinách. Stáhnete kastrol z plotny, zabalíte do novin a strčíte do peřin a můžete si jít na dvě hodinky po svém.

Hotovou rýži pak už jen vylepšíte přidáním čerstvých  bylinek či zeleniny, pokud toužíte po lehkém jídle. Přidat ale lze i maso. Zkuste to, ten recept na pilaf je tak geniální, jak je prostý. Nemáte se čeho bát, není na něm co zkazit.

Praktický redakční tip: peřiny fungují i na italské rizoto

Zatím jsem vaření v peřinách praktikovala jen u běžné rýže, jaká se u nás dala koupit i před revolucí. Teď jsem stejný postup vyzkoušela při přípravě italského rizota, šéf snad promine. Jinak se totiž tato rýže musí po celou dobu varu míchat a neustále podlévat (jak se vaří pravé italské rizoto se můžete podívat například zde). 

Peřiny si totiž poradí i s ní! Postupovala jsem v podstatě stejně, jako Zdeněk Pohlreich ve videu: udělala základ na cibulce, ochutila kořením, přidala na proužky nakrájená sušená rajčata, krátce zavařila a v novinách strčila do nefalšovaných péřových dek. S tím, že jsem přidala výrazně víc vody, jak italská rýže na rizoto potřebuje. Výsledek byl geniální a bez úmorného míchání, mezitím jsem stihla udělat jinou práci.

Za hodinku jsem měla rýži uvařenou, stačilo přidat krevetky osmažené na najemno nasekaném česneku, přimíchat nastrouhaný Gran Moravia, nasekanou bazalku a nadrobno pokrájenou papriku a na talíři zalít lžičkou konopného oleje.

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.