Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

aktualizováno 
Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Šoupnutí rýže do peřin, „aby došla“, to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka. Hrnec s rýží předtím jen zabalila do utěrky. Jako díte mě to fascinovalo. Pohlreich přidává fór s novinami, které pomáhají teplo udržet ještě víc, takže v kombinaci s peřinami je to spolehlivá záruka, že ochucenou ráži nepřipálíte a přesto ji „dovaříte“.

Pilaf. Lehké, levné a jednoduché jídlo. A geniálně dobré

„Jakmile vaříte rýži, zkuste si uvědomit, že její chuť není právě nejvýraznější.  Takže cokoliv tam přidáte, může tomu jídlu báječně prospět,“ konstatuje šéf triviální skutečnost, kterou všichni dobře známe. Jen je potřeba vzít ji jako přednost, díky které lze jíst rýži každý den a přece může být pokaždé jiná.

Fotogalerie

Pilaf je ideální příklad. Jestli bude bezmasý - připravený na sladkou paprikou ochucené, pěkně dorůžova osmažené cibulce - jako v našem případě (viz video), nebo si ho vylepšíte kousky masa, záleží jen na vás a na vašem momentálním rozpoložení či aktuálním obsahu vaší lednice.

Postup nemůže být jednodušší. Na osmaženou a ochucenou cibulku (paprika, sůl), přihodíte rýži vypranou ve studené vodě (ano i takovéto absolutní základy Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu učí), promícháte s ochucenou cibulkou a zalijete vodou nebo vývarem.

„Nás učili, že sebeblbější vývar je lepší než sebelepší voda,“ radí ještě šéf, jak chuť rýže jednoznačně vylepšíte. Zalitou rýži přikryjete poklicí, necháte pár minut zavařit a sáhnete po novinách. Stáhnete kastrol z plotny, zabalíte do novin a strčíte do peřin a můžete si jít na dvě hodinky po svém.

Hotovou rýži pak už jen vylepšíte přidáním čerstvých  bylinek či zeleniny, pokud toužíte po lehkém jídle. Přidat ale lze i maso. Zkuste to, ten recept na pilaf je tak geniální, jak je prostý. Nemáte se čeho bát, není na něm co zkazit.

Praktický redakční tip: peřiny fungují i na italské rizoto

Zatím jsem vaření v peřinách praktikovala jen u běžné rýže, jaká se u nás dala koupit i před revolucí. Teď jsem stejný postup vyzkoušela při přípravě italského rizota, šéf snad promine. Jinak se totiž tato rýže musí po celou dobu varu míchat a neustále podlévat (jak se vaří pravé italské rizoto se můžete podívat například zde). 

Peřiny si totiž poradí i s ní! Postupovala jsem v podstatě stejně, jako Zdeněk Pohlreich ve videu: udělala základ na cibulce, ochutila kořením, přidala na proužky nakrájená sušená rajčata, krátce zavařila a v novinách strčila do nefalšovaných péřových dek. S tím, že jsem přidala výrazně víc vody, jak italská rýže na rizoto potřebuje. Výsledek byl geniální a bez úmorného míchání, mezitím jsem stihla udělat jinou práci.

Za hodinku jsem měla rýži uvařenou, stačilo přidat krevetky osmažené na najemno nasekaném česneku, přimíchat nastrouhaný Gran Moravia, nasekanou bazalku a nadrobno pokrájenou papriku a na talíři zalít lžičkou konopného oleje.

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



První česká akumulátorová vřetenová sekačka, která nebude rušit sousedy

Jediný řemen, který je v sekačce použitý, je pohon vřetene, válec se pohání...

Společnost Swardman představuje první sekačku na světě poháněnou dvěma elektromotory. Model Electra je také nejtišší...

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...



Další z rubriky

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék...

Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané,...

Adventní kalendář máte hotový za odpoledne a dětem pár let vydrží

Adventní kalendář, který vám vydrží roky, vyrobíte i z obyčejného prkna a...

Je příjemné probouzet se od prvního prosince až do Vánoc s vědomím, že mě každé ráno čeká malé překvapení. Ať už je to...

Generální úklid neodkládejte, s videonávody ho dáte. Něco i bez chemie

Předvánoční úklid je důležitý, ale také je potřeba se z něj nezbláznit. Vánoce...

Říká se sice, že Ježíšek se narodil v chlévě, takže mu trocha špíny vadit nebude, ale jen málokterá hospodyňka je tak...

11 dětských dárků, které vám na Boží hod nepolezou krkem
11 dětských dárků, které vám na Boží hod nepolezou krkem

Jaké vánoční dárky pro děti vybrat, aby jim dělaly radost dlouhé týdny (a vám se vyhnula migréna)?



Najdete na iDNES.cz