Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Koupíte kilo zmrazených rybích filetů, ale až 200 Kč zaplatíte za vodu

  11:51aktualizováno  11:51
Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu a nikdo to nehlídá. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun víc.

Kousek mraženého rybího masa přijde podle analýz spotřebitele pěkně draho. | foto: Profimedia.cz

Analýzy, které na popud řady nespokojených spotřebitelů provedl časopis dTest na 22 namátkou koupených výrobcích, přinesly šokující výsledky. Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa zaplatí spotřebitel za přidanou vodu od 82 do 208 Kč. Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase totiž obsahují i méně než 50 procent rybího masa, zbytek je záměrně přidaná pitná voda.

"Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvedla k tomu Ida Rozová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu. Analýzy přitom byly zaměřené nejen na podíl glazury na povrchu filetů a filé, ale i na vodu přidanou přímo do rybího masa, protože mnozí zpracovatelé ryby zamražují dvakrát, používají technologii double frozen.

Ryby zmrazí hned po výlovu na moři, poté je na pevnině rozmrazí a zpracují. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin a tím ke snížení hmotnosti masa. Před opětovným zmrazením proto zpracovatel rybí maso naloží do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. "Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," vysvětlila Rozová.

4 výrobky, se kterými koupíte nejdražší mraženou vodu

"Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa je jednoznačným přeborníkem značka Frionor, konkrétně filety z tresky pestré (s uvedenou minimální trvanlivostí do konce 05/2014); u tohoto výrobku cena přidané vody vychází na 208 Kč. Následuje výrobek značky Equus, rybí filety z tresky (s uvedenou minimální trvanlivostí do 26/02/14) se 148 Kč za přidanou vodu a dva výrobky firmy Nowaco: glazované filety z pangase (minimální trvanlivost 04.10.2013) 143 Kč a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01-10-2013) 137 Kč," uvádí dTest.

Voda v mase přináší zisky, dozorové orgány ji nekontrolují

Je evidentní, že voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků přináší velké zisky na úkor spotřebitelů. Dodavatelé a distributoři se ale podle závěrů dTestu nemusí ničeho obávat, neboť dozorové orgány jsou ve své kontrolní činnosti vázány Metodickým pokynem stanovujícím jednotný postup pro kontrolu označování hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků, který vydala Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství.

Od srpna 2009 mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase. "Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," uvádí Rozová, že vyhlídky na změnu v tomto směru spotřebitel v podstatě nemá.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.