Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Koupíte kilo zmrazených rybích filetů, ale až 200 Kč zaplatíte za vodu

  11:51aktualizováno  11:51
Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu a nikdo to nehlídá. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun víc.

Kousek mraženého rybího masa přijde podle analýz spotřebitele pěkně draho. | foto: Profimedia.cz

Analýzy, které na popud řady nespokojených spotřebitelů provedl časopis dTest na 22 namátkou koupených výrobcích, přinesly šokující výsledky. Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa zaplatí spotřebitel za přidanou vodu od 82 do 208 Kč. Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase totiž obsahují i méně než 50 procent rybího masa, zbytek je záměrně přidaná pitná voda.

"Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvedla k tomu Ida Rozová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu. Analýzy přitom byly zaměřené nejen na podíl glazury na povrchu filetů a filé, ale i na vodu přidanou přímo do rybího masa, protože mnozí zpracovatelé ryby zamražují dvakrát, používají technologii double frozen.

Ryby zmrazí hned po výlovu na moři, poté je na pevnině rozmrazí a zpracují. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin a tím ke snížení hmotnosti masa. Před opětovným zmrazením proto zpracovatel rybí maso naloží do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. "Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," vysvětlila Rozová.

4 výrobky, se kterými koupíte nejdražší mraženou vodu

"Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa je jednoznačným přeborníkem značka Frionor, konkrétně filety z tresky pestré (s uvedenou minimální trvanlivostí do konce 05/2014); u tohoto výrobku cena přidané vody vychází na 208 Kč. Následuje výrobek značky Equus, rybí filety z tresky (s uvedenou minimální trvanlivostí do 26/02/14) se 148 Kč za přidanou vodu a dva výrobky firmy Nowaco: glazované filety z pangase (minimální trvanlivost 04.10.2013) 143 Kč a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01-10-2013) 137 Kč," uvádí dTest.

Voda v mase přináší zisky, dozorové orgány ji nekontrolují

Je evidentní, že voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků přináší velké zisky na úkor spotřebitelů. Dodavatelé a distributoři se ale podle závěrů dTestu nemusí ničeho obávat, neboť dozorové orgány jsou ve své kontrolní činnosti vázány Metodickým pokynem stanovujícím jednotný postup pro kontrolu označování hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků, který vydala Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství.

Od srpna 2009 mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase. "Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," uvádí Rozová, že vyhlídky na změnu v tomto směru spotřebitel v podstatě nemá.

Autor:



Nejčtenější

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Najdete na iDNES.cz