Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V soukromých rybářských revírech si vybere každý, sporťák i sadista

Stále větší počet rybářů navštěvuje mimo svazové vody i soukromé revíry. Láká je tam zejména nadstandardní zarybnění a často také daleko vyšší průměrná velikost úlovků.
Pískovna Roudnice u Hradce Králové neposkytuje idylické prostředí, ale láká rybáře vynikajícím zarybněním.

Pískovna Roudnice u Hradce Králové neposkytuje idylické prostředí, ale láká rybáře vynikajícím zarybněním. | foto: Miroslav Horáček

Není možné zhodnotit, který soukromý revír je nejlepší. Lidé mají odlišné představy o tom, jak má daná voda vypadat, které druhy ryb v ní žijí, jaký komfort (nebo třeba naopak klid a samotu) nabízí, jak je dopravně dostupná či jak drahé jsou tu povolenky.

Někoho může zlákat k návštěvě už jen pouhý pohled na idylickou vodní plochu obklopenou zelení, jiný se bude zajímat pouze o to, co se ukrývá pod hladinou a další třeba bude trvat na tom, že chce mít během lovu auto za zády.

Seznamy soukromých revírů jsou běžně k mání na rybářských serverech, například zde na Chytej.cz.

Podle počtu úlovků

Kdo preferuje početné a snadno dosažitelné úlovky, tomu bude vyhovovat voda, do které bylo uměle nasazeno tak velké množství rybu, že rybám víceméně nezbývá, než soustavně hledat potravu a tím pádem se zajímat o nástrahy rybářů. To, že voda takových revírů je zkalená od stovek ryjících šupináčů a místní ryby mají často potrhané tlamy a nemusí být zrovna v nejlepším zdravotním stavu, je celkem zákonitý dopad takovéhoto způsobu hospodaření.

Jestřabice – možná nejznámější soukromý revír na jihu Moravy

Vrchotice – soukromý revír ležící severně od Tábora

V jiných revírech se obsádka pravidelně doplňuje a předpokládá se, že návštěvníci si značnou část úlovků (obvykle s výjimkou trofejních ryb) mohou odnést. Buď se nabízí možnost ponechat si určitý počet ryb a to se započítá přímo do ceny povolenky, nebo se platí poplatek za chytání samotné a pak se doplatí nachytané ryby podle jejich celkové váhy.

S ohledem na soustavné zarybňování takto obhospodařovaných vod je na rozdíl od svazových revírů takový přístup dokonce i žádoucí. Na početnost obsádky nemá odnášení ryb v podstatě žádný dopad, protože co se odnese, to se nasadí.

Specialisté na trofejní ryby

Oblíbené jsou i revíry s výskytem trofejních ryb. Skutečnost, že v rybníku plave pětadvacetikilový nebo dokonce třicetikilový kapr dokáže přilákat řadu zájemců a zejména v minulosti se hodně takových ryb převezlo ze svazových vod právě proto, aby zvýšily atraktivitu kdejaké privátní louže.

Některé revíry hostící trofejní kapry omezují návštěvnost jen na určitý počet osob. Návštěvu je třeba si předem domluvit, ale máte pak jistotu, že budete mít dostatečný prostor a také soukromí. Samozřejmě se to projeví na vyšší ceně povolenky, která může u špičkové vody překročit i tisícikorunu na den.

Důležitým faktorem majícím vliv na klientelu revíru je i složení obsádky. Většina soukromých revírů stojí a padá s početnou obsádkou kapra doplněnou o několik dalších druhů (například amur, jeseteři, dravci).

Pro větší atraktivitu jsou do některých privátních vod vysazovány i různé barevné varianty běžných druhů ryb – koi kapři, "zlatí" duháci atd.

Najdou se ale také revíry s lososovitými rybami (hlavně pstruh duhový a siven) nebo jiné s bohatým výskytem dravců (nejčastěji štik). Poměrně málo je revírů s dobrými stavy candáta, protože tento druh nepatří mezi ty, které dobře snášejí časté opakované ulovení.

Rybář Michal Šanta ukazuje uloveného pstruha.

V řadě menších revírů se provozuje i zimní lov na dírkách. Po odtátí ledu na mnoha z nich pokračuje lov pstruhů přívlačí nebo muškařením ze břehu. Pokud si tedy někdo během zimy oblíbil nějaký ten "duhákodrom", má na jaře slušnou šanci pokračovat v návštěvách oblíbené lokality.

Co si vylovíš, to si taky sníš

Velmi svébytným typem "revírů" jsou pak malé vody napojené na produkční firmy, kam je možné dojet si nachytat zejména pstruhy duhové téměř jako na sádky. Někdy se podobné vodní plochy nacházejí v blízkosti restaurací, jejichž návštěvník si může vlastnoručně ulovit rybu, kterou mu personál následně připraví.

Co si chytíte, to vám v blízké restauraci rovnou upečou.

Sportovní hodnota takového rybolovu je sice minimální (jen málokdo tu potřebuje na chycení ryby víc než minutu), ale zastávka na takovém "revíru" spojená s občerstvením může být vítaným zpříjemněním třeba dlouhé pracovní cesty, zajímavou vsuvkou při dovolenkovém poznávání krás naší vlasti a podobně.

Někde se řídí pravidlem Chyť a pusť

Hodně se liší i pravidla rybolovu. Jsou vody, kde se chytá pouze metodou Chyť a pusť, přičemž zacházení s úlovkem se přísně kontroluje a lov na háčky bez protihrotu nebo používání podložky je naprostou samozřejmostí, jejíž opomenutí může znamenat, že návštěvník dochytal.

Naproti tomu existují revíry, kde je lovícímu vyměřen úsek břehu, na němž si může nastražit libovolný počet prutů. I tyto vody jsou velmi oblíbené, ačkoli určitá část rybářů je obchází širokým obloukem, aby se nemusela dívat na to, co se tu občas děje.

Rybník jako prodejna

Povinné odebrání úlovku je běžné v některých revírech s početnou obsádkou lososovitých ryb. Majitelé tu nestojí o systematické odchytávání svých chovanců, které v konečném důsledku vede k nemalým ztrátám. Prostě co si nachytáte, to si zaplatíte a odnesete.

Ostrov nad Oslavou je krásná přehrada ukrývající nejeden šupinatý poklad.

Poměrně malý, ale příjemný revír Vášův Mlýn nedaleko Milevska

Pro někoho může být návštěva takového revíru (ona je to v podstatě taková zajímavější prodejna ryb) docela překvapením. Slyšel jsem už o případu, kdy parta rybářů v zápalu lovecké vášně tahala půlmetrové duháky a když došlo na placení, pěkně se jim protáhly obličeje. Nakonec se pohádali, jak se podělí o zaplacení zhruba pětitisícové útraty.

Podle komfortu

Samostatnou kapitolou je zázemí pro lov. Pokud bude o návštěvě revíru uvažovat kaprař hodlající tu strávit několik dní v kuse, bude ho pravděpodobně zajímat možnost parkování (ideálně tak, aby měl svůj vůz pod dohledem), kultura pobytu u vody (možnost postavení bivaku, pronájmu chatky), nabídka občerstvení (u řady revírů si můžete odskočit na teplý oběd nebo na pivo) a samozřejmě i kultura prostředí.

Vláčkař zase bude potřebovat především svobodu pohybu a asi ho nebude zajímat totálně zakalený rybník, kde sedí rybáři po pěti metrech od sebe.

A takový muškař, ten nejvíc ze všeho ocení prostor pro házení – může to být obyčejná louka za zády anebo třeba speciální mola vybudovaná majitelem revíru a dovolující házet podle libosti do všech stran.

I dosažitelnost revíru má velký vliv na jeho oblibu. Pěkný soukromý revír několik kilometrů od velkého města bude mít vždycky větší návštěvnost než podobná voda někde v podhůří Šumavy. V současnosti, kdy existuje spousta zaneprázdněných lidí, kteří mají atraktivní zaměstnání, solidní příjmy, ale téměř žádný volný čas, je pro některé z nich možnost navštěvovat dobře zarybněnou vodu, k níž to mají pár minut cesty autem, doslova výhrou.

A nakonec je tu ještě jedna věc, která může značnou měrou přispět k tomu, že rybář si nějaký revír zamiluje a nedá na něj dopustit. Je to přístup majitele a celková pohoda panující v revíru. Pokud je majitel seriózní, dokáže se o své klienty postarat, problémy řeší s úsměvem, pomůže, kde se dá a zároveň dokáže kolem své vody udržet klid a pořádek, pak mnoha návštěvníkům ani zdaleka nemusí vadit, že místo deseti kaprů jich chytili jenom šest, a rádi se na takový revír vracejí.

Náhodně vybrané soukromé revíry

Revír Štít je sportovní voda provozovaná Rybářstvím Chlumec. Tvoří ji tři na sebe navazující pískovny o celkové výměře 62 ha. Revír má relativně pestrou obsádku, ale navštěvují ho hlavně kapraři, kteří tu pravidelně loví ryby trofejních velikostí.

http://www.rybychlumec.cz/produkty-a-sluzby/sportovni-rybolov.htm

Velice známým revírem jsou i Grunty ležící na Moravě mezi Jiříkovicemi a Ponětovicemi. Nádrž má rozlohu 7 ha a obsádku tvoří je z velké části trofejní ryby – zejména kapři, ale také amuři, sumci, jeseteři a štiky. Pravidelně se dosazují i lososovité ryby.

http://www.grunty.cz

Jestřabice, šestihektarová přehrada na jižní Moravě nedaleko Koryčan je zajímavá tím, že je provozována v jakýchsi dvou režimech. V létě ji navštěvují převážně kapraři, kteří tu loví jak ryby konzumní velikosti, tak trofejní kusy. V chladnější části roku je bohatě zarybněna pstruhy a siveny a probíhá tu celá řada přívlačových nebo muškařských závodů a po zámrzu také lov na dírkách. Běžně se tu loví i jeseteři a součástí revíru je též menší rybník hustě osazený štikou.

http://www.jestrabice.cz

Pískovny v Roudnici u Hradce Králové jsou zajímavým revírem, který má co nabídnout nejen kaprařům, ale i milovníkům lovu dravců. Každá ze tří pískoven má trochu jinou obsádku. Zatímco v té největší je spíše kaprový typ obsádky, v nejmenší převažují vysazení pstruzi. Revír má vynikající stavy štik, které tu dorůstají slušných velikostí (osmdesátky jsou tu relativně běžné). Přes léto se zde štiky loví hlavně přívlačí a v zimě se jedná o možná nejlepší lokalitu v ČR pro jejich lov na dírkách.

http://www.rybareni-roudnice.cz

Jezero Jaroslav je důlní propadlina po těžbě lignitu, má rozlohu 10,6 ha a nachází se nedaleko jihočeských Vodňan. Je to exkluzivní revír s trofejními kapry a jesetery, situovaný v nádherné přírodě a počet vydávaných povolenek je velmi omezen. Je celkem logické, že ceny za rybaření v takových podmínkách nejsou právě nízké, ale skutečnost, že povolenky je třeba rezervovat si s předstihem a některé termíny jsou vyprodány dlouho předem svědčí o tom, že nezájmem zákazníků tato voda rozhodně netrpí.

http://www.jezerojaroslav.cz/

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025