Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak na rychlou nouzovou opravu vypadlého okenního tmelu

aktualizováno 
Zatmelení vnějšího zasklení chrání dřevo před povětrnostními vlivy. Ne vždy se vám ale hodí nechat udělat u sklenáře kompletní opravu. Na nouzovou opravu si ale můžete troufnout i sami.

Kdo se na podobnou drobnou opravu vykašle, zadělá si na problém do budoucna. Nechráněné dřevo po čase začne hnít od zatékající vody a místo drobné opravy zasklení se bude muset dělat kompletní (a mnohem dražší) rekonstrukce rámů.

Oprava tmelu krok za krokem

"Kdybyste chtěli provést opravu důkladně, měli byste kompletně odstranit starý tmel, okno, respektive části, které se budou dotýkat tmelu, napustit fermeží a nechat zaschnout," radí řemeslník Martin, který u společnosti Infinita vykonává funkci "hodinového manžela", tedy pomáhá lidem v nouzi s drobnými opravami všeho druhu.

Taková operace ovšem trvá několik dní včetně finálního nátěru, který cestu vody a UV záření ke dřevu dokonale uzavře.

Martin na videu radí, jak si pomoci do doby, než se odhodláte k celkové opravě. "Není na tom nic těžkého. Nejdříve odstraňte zbytky původního tmelu, který už na povrchu dobře nedrží, a místo pořádně očistěte," vypočítává. "Pak už můžete do místa nanést nový tmel. Nebojte se pořádně zatlačit," upozorňuje.

Tmel uhladíte škrabkou, v nouzi si ale pomůžete bříškem palce. "Tmel pak vysychá několik dní, teprve pak ho můžete případně natřít," radí Martin. Toto řešení podle něj rozhodně nenahrazuje kompletní opravu, ale dobře okno nouzově ochrání s minimálními náklady.

Autor:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.