Připravte si letní rizoto podle Kateřiny Cajthamlové. Rychlé a dietní

  7:40aktualizováno  7:40
Máte ideální příležitost, jak si vyzkoušet, co obnáší hlídat si jídelníček podle "doktorky Kateřiny". Základem letního lehkého rizota je samozřejmě rýže, a to šedesát gramů na každého strávníka. Dál recept stojí na šunce s vysokým obsahem masa, kousíčku másla, sýra a spoustě čerstvé zeleniny.

Papriku, okurku, česnek či cibuli vážit nemusíte, těch si dejte podle chuti, ale pokud jste diabetik, množství hrášku (i rýže) si skutečně pohlídejte. "Kvůli obsahu sacharidů, kterých je hlavně v rýži opravdu dost," upozorňuje Kateřina Cajthamlová. Čerstvý hrášek je samozřejmě lepší, lze ale použít i mražený.

Pro představu: hrášek obsahuje 13 g sacharidů na 100 gramů, rýže dokonce 80 g/100 g. To znamená, že jedna porce uvařená ze 60 g syrové rýže obsahuje sama o sobě 48 gramů sacharidů. Když si k tomu přidáte ještě 60 g hrášku (to je cca 8 g sacharidů), jste se svým rizotem k obědu na 56 gramech sacharidů.

Příprava krok za krokem

Pro čtyři aktivní lidi tedy budete potřebovat 240 g rýže, 400 g vysokomasé šunky vcelku, 200 g 30% eidamu, 200 g bylinkového tofu (snižuje množství živočišných bílkovin a tuku), kousek másla, 240 g zeleného hrášku, lahůdkovou cibuli, pokud možno český česnek, červenou papriku, případně další zeleninu.

Šunka by měla být vysokomasá, to znamená měla by obsahovat 95 % masa.

Šunka by měla být vysokomasá, tzn. měla by obsahovat 95 % masa.

Uvařte rýži, pokud jste sehnali jen mražený hrášek, nechte ho přejít varem. Ostatní ingredience pokrájejte na kostičky jako Kateřina Cajthamlová.  

A nastává vážení, alespoň pro ty, kteří si chtějí hlídat poměr bílkovin, sacharidů a tuků ve své stravě. Tedy množství bílkovin obsažených v mase a sýru, sacharidy v rýži a hrášku a tuk v mase, sýru a másle.

Vyzkoušejte
Pokud chcete mít množství sýra pod kontrolou, važte. Časem už množství odhanete...

"Já si třeba mohu vzít kombinaci 30 gramů masa a 50 gramů sýra, protože to mám takhle ráda, a 50 gramů tofu," udává příklad množství na jednu ideální obědovou porci pro ženu v aktivním věku Kateřina Cajthamlová.

Potom rozehřejte na pánvi máslo, přihoďte pokrájenou šunku, lehce osmahněte a přidejte rýži, hrášek a další pokrájené ingredience. A máte hotovo. Dietní rizoto naservírujte na talíř těm, kdo si hlídají příjem sacharidů, bílkovin a tuků. Ti také mají tu výhodu, že jedí první.

Ostatním můžete do rizota přimíchat zbytek pokrájených ingrediencí, aniž byste museli hlídat, kolik váží. Ani nevadí, když přijdou ostatní strávníci ke stolu později. Letní rizoto je výborné i studené.

Autoři: ,

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Najdete na iDNES.cz