Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si letní rizoto podle Kateřiny Cajthamlové. Rychlé a dietní

  7:40aktualizováno  7:40
Máte ideální příležitost, jak si vyzkoušet, co obnáší hlídat si jídelníček podle "doktorky Kateřiny". Základem letního lehkého rizota je samozřejmě rýže, a to šedesát gramů na každého strávníka. Dál recept stojí na šunce s vysokým obsahem masa, kousíčku másla, sýra a spoustě čerstvé zeleniny.

Papriku, okurku, česnek či cibuli vážit nemusíte, těch si dejte podle chuti, ale pokud jste diabetik, množství hrášku (i rýže) si skutečně pohlídejte. "Kvůli obsahu sacharidů, kterých je hlavně v rýži opravdu dost," upozorňuje Kateřina Cajthamlová. Čerstvý hrášek je samozřejmě lepší, lze ale použít i mražený.

Pro představu: hrášek obsahuje 13 g sacharidů na 100 gramů, rýže dokonce 80 g/100 g. To znamená, že jedna porce uvařená ze 60 g syrové rýže obsahuje sama o sobě 48 gramů sacharidů. Když si k tomu přidáte ještě 60 g hrášku (to je cca 8 g sacharidů), jste se svým rizotem k obědu na 56 gramech sacharidů.

Příprava krok za krokem

Pro čtyři aktivní lidi tedy budete potřebovat 240 g rýže, 400 g vysokomasé šunky vcelku, 200 g 30% eidamu, 200 g bylinkového tofu (snižuje množství živočišných bílkovin a tuku), kousek másla, 240 g zeleného hrášku, lahůdkovou cibuli, pokud možno český česnek, červenou papriku, případně další zeleninu.

Šunka by měla být vysokomasá, to znamená měla by obsahovat 95 % masa.

Šunka by měla být vysokomasá, tzn. měla by obsahovat 95 % masa.

Uvařte rýži, pokud jste sehnali jen mražený hrášek, nechte ho přejít varem. Ostatní ingredience pokrájejte na kostičky jako Kateřina Cajthamlová.  

A nastává vážení, alespoň pro ty, kteří si chtějí hlídat poměr bílkovin, sacharidů a tuků ve své stravě. Tedy množství bílkovin obsažených v mase a sýru, sacharidy v rýži a hrášku a tuk v mase, sýru a másle.

Vyzkoušejte
Pokud chcete mít množství sýra pod kontrolou, važte. Časem už množství odhanete...

"Já si třeba mohu vzít kombinaci 30 gramů masa a 50 gramů sýra, protože to mám takhle ráda, a 50 gramů tofu," udává příklad množství na jednu ideální obědovou porci pro ženu v aktivním věku Kateřina Cajthamlová.

Potom rozehřejte na pánvi máslo, přihoďte pokrájenou šunku, lehce osmahněte a přidejte rýži, hrášek a další pokrájené ingredience. A máte hotovo. Dietní rizoto naservírujte na talíř těm, kdo si hlídají příjem sacharidů, bílkovin a tuků. Ti také mají tu výhodu, že jedí první.

Ostatním můžete do rizota přimíchat zbytek pokrájených ingrediencí, aniž byste museli hlídat, kolik váží. Ani nevadí, když přijdou ostatní strávníci ke stolu později. Letní rizoto je výborné i studené.

Autoři: ,




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.