Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jednoduchý a rychlý kefírový koláč. Výborný, domácí, za pár korun

  6:46aktualizováno  6:46
Je to koláč, nebo chcete-li buchta, co připravíte během chviličky a také se po něm během chviličky jen zapráší. Kromě kefíru a chemicky neošetřené kůry z limetky byste navíc měli všechny ingredience běžně najít ve své kuchyni.

Potřebné ingredience: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, vanilkový cukr, 1 limetka, 1 hrnek rostlinného oleje, 3 celá vejce, 0,5 l kefíru, 1 a půl balení kypřicího prášku do pečiva a cca 250 g meruňkového džemu.

K promíchaným suchým ingrediencím (kromě prášku do pečiva) přistrouhejte kůru z...
Než přilijete kefír, přidejte vajíčka a olej a směs metličkou promíchejte.
Přidejte zhruba půl litru kefíru.

Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě prášku do pečiva: tedy mouku, cukr a vanilkový cukr, přistrouhejte limetkovou kůru a promíchejte. Přidejte olej, vajíčka a opět promíchejte. Zalijte směs kefírem, vmíchejte ho do směsi a jako poslední ingredienci přidejte kypřicí prášek.

Dobře promíchané těsto nalijte do formy.
Na těsto po lžičkách naneste meruňkový džem.
A máte upečeno. Nechte vychladnout a navrch koláč (buchtu) polijte limetkovou...

Těsto naposledy promíchejte (mělo by mít řidší konzistenci jako na videu) a nalijte do formy. Navrch po lžičkách přidejte meruňkovou marmeládu. Pečte zhruba 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C, okraje by měly krásně zrůžovět. Zchladlou buchtu posypte moučkovým cukrem nebo zalijte limetkovou šťávou.

Recept na tuto kefírovou buchtu, nebo chcete-li koláč, prozradí cukrářka Markéta Krajčovičová v dalším premiérovém dílu Božských dortů od Markéty v pondělí večer po osmé na televizi Prima love.

Dorty potažené marcipánem už jsou na přípravu složitější

Vedle kefírové buchty ale Markéta upeče i jeden ze svých vyhlášených dortů potažených marcipánem. Tentokrát se jí na něj vejde i obří sluníčko s otevřenými dlaněmi, protože dort věnuje klientům chráněného domova v Horním Maxově v Jizerských horách k padesátým narozeninám vzniku zařízení.

Dort Markéty Krajčovičové k padesátinám chráněného domova v Horním Maxově

Dort Markéty Krajčovičové k padesátinám chráněného domova v Horním Maxově

Diváci mají možnost nahlédnou Markétě pod ruce a pozorovat krok za krokem, jak takový dort vzniká: jak se tvarovaný korpus promění na stůl pokrytý vzorovaným ubrusem, jak se takový vzor do marcipánového "ubrusu" vytlačí pomocí speciální fólie pro cukráře, jak se marcipánem potáhne i sluníčko, a další cukrářské fígle, abyste mohli něco podobného také vyzkoušet. Na potahování podobného Markétina marcipánového dortu se můžete podívat na videu v předchozím článku zde.  

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.