Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jednoduchý a rychlý kefírový koláč. Výborný, domácí, za pár korun

  6:46aktualizováno  6:46
Je to koláč, nebo chcete-li buchta, co připravíte během chviličky a také se po něm během chviličky jen zapráší. Kromě kefíru a chemicky neošetřené kůry z limetky byste navíc měli všechny ingredience běžně najít ve své kuchyni.

Potřebné ingredience: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, vanilkový cukr, 1 limetka, 1 hrnek rostlinného oleje, 3 celá vejce, 0,5 l kefíru, 1 a půl balení kypřicího prášku do pečiva a cca 250 g meruňkového džemu.

K promíchaným suchým ingrediencím (kromě prášku do pečiva) přistrouhejte kůru z...
Než přilijete kefír, přidejte vajíčka a olej a směs metličkou promíchejte.
Přidejte zhruba půl litru kefíru.

Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě prášku do pečiva: tedy mouku, cukr a vanilkový cukr, přistrouhejte limetkovou kůru a promíchejte. Přidejte olej, vajíčka a opět promíchejte. Zalijte směs kefírem, vmíchejte ho do směsi a jako poslední ingredienci přidejte kypřicí prášek.

Dobře promíchané těsto nalijte do formy.
Na těsto po lžičkách naneste meruňkový džem.
A máte upečeno. Nechte vychladnout a navrch koláč (buchtu) polijte limetkovou...

Těsto naposledy promíchejte (mělo by mít řidší konzistenci jako na videu) a nalijte do formy. Navrch po lžičkách přidejte meruňkovou marmeládu. Pečte zhruba 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C, okraje by měly krásně zrůžovět. Zchladlou buchtu posypte moučkovým cukrem nebo zalijte limetkovou šťávou.

Recept na tuto kefírovou buchtu, nebo chcete-li koláč, prozradí cukrářka Markéta Krajčovičová v dalším premiérovém dílu Božských dortů od Markéty v pondělí večer po osmé na televizi Prima love.

Dorty potažené marcipánem už jsou na přípravu složitější

Vedle kefírové buchty ale Markéta upeče i jeden ze svých vyhlášených dortů potažených marcipánem. Tentokrát se jí na něj vejde i obří sluníčko s otevřenými dlaněmi, protože dort věnuje klientům chráněného domova v Horním Maxově v Jizerských horách k padesátým narozeninám vzniku zařízení.

Dort Markéty Krajčovičové k padesátinám chráněného domova v Horním Maxově

Dort Markéty Krajčovičové k padesátinám chráněného domova v Horním Maxově

Diváci mají možnost nahlédnou Markétě pod ruce a pozorovat krok za krokem, jak takový dort vzniká: jak se tvarovaný korpus promění na stůl pokrytý vzorovaným ubrusem, jak se takový vzor do marcipánového "ubrusu" vytlačí pomocí speciální fólie pro cukráře, jak se marcipánem potáhne i sluníčko, a další cukrářské fígle, abyste mohli něco podobného také vyzkoušet. Na potahování podobného Markétina marcipánového dortu se můžete podívat na videu v předchozím článku zde.  

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...

Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

Medvěd z písku

Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro...



Najdete na iDNES.cz