Ryzec borový (Lactarius deliciosus)

  12:09aktualizováno  12:09

Ryzec borový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTyto houby rostou těsně při zemi, často na písčitém podkladu, proto se obtížně čistí. Mají rovněž dutý třeň, což může vést k problémům s infekcí. Abyste se tomu vyhnuli, sbírejte raději malé a čerstvé plodnice. Pro správné určení však musí být alespoň trochu vyvinuté, aby nedošlo k záměně za jedovatý ryzec kravský (Lactarius torminosus) nebo ryzec chlupatý (Lactarius pubescens). 

Klobouk je 3 – 12 cm široký, sklenutý, na středu prohloubený, na povrchu se soustředěnými kruhy, šafránově zbarvený, na řezu roní šafránové mléko. Má též hladký, podvinutý okraj. To jsou důležité znaky pro správné určení, protože ani ryzec kravský ani ryzec chlupatý nemají hladký okraj klobouku. Dutý třeň je 3 – 6 cm dlouhý, bledý, s oranžovým nádechem a po poranění nebo přelomení se zbarvuje do zelena. Husté lupeny jsou šafránově zbarvené, dužnina je bledá. Šafránové mléko ronící klobouk je zbarvený světleji než kterýkoli jeho dvojník, což je také užitečná pomůcka při určování.

Kde a kdy roste

Ryzec borový roste spíše vzácně nebo nehojně od srpna do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích, často v trávě a u lesních cest, vždy pod borovicemi. 

Před použitím v kuchyni jej musíme důkladně očistit, zbavit písku a borového jehličí, a někdy je nutné klobouk před úpravou k jídlu omýt. Důležité je nechat jej před rozkrájením dobře oschnout. Je to velmi hledaná houba, neboť má příjemně křupavou, chutnou dužninu.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Najdete na iDNES.cz