Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus)

  12:09aktualizováno  12:09

Ryzec ďubkovaný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewVelcí houbaři jsou Rusové, kterým zrychlují tep, podobně jako nám hřiby, jejich „gruzdi“ – palčivé ryzce. Tento výraz sdružuje několik druhů velkých ryzců s bílým štiplavým mlékem, mezi které patří i ryzec ďubkovaný. Tyto houby se konzumují nasolené nebo zkvašené. Historik Kotošikin udává postní jídelní lístek cara Alexeje Michajloviče takto: syrové a vařené zelí, solené a vařené ryzce (to jsou v Rusku ryzce s červeným mlékem) a gruzdi. Vidíte – i odporně palčivý ryzec ďubkovaný si našel na světě své místo. Češi prostě akorát nejsou zvyklí tyto houby sbírat, dlouhodobě louhovat ve vodě a nakládat do soli.

Klobouky jsou 8 - 15 cm široké, v mládí nízce sklenuté, s okraji plstnatými, brzy rozložené a prohlou¬bené, slizké, naznačené kruhaté, slámově žlu¬té až zlatožluté, naspodu s hustými, žlutavými lupeny a krátkým, skvrnkatým („ďubkatým“), 3 - 8 cm dlouhým a 1,8 - 3 cm širokým třeněm; bílé mléko na vzduchu rychle žloutne, chuť palčivá. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Ryzec ďubkovaný roste spíše nehojně od července do října hlavně ve vyšších polohách na kyselých půdách, v jehličnatých a smíšených lesích, především ve smrčinách.

Je nejedlý.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.