Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ryzec peprný (Lactarius piperatus)

  12:11aktualizováno  12:11

Ryzec peprný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewJe pravda, že se houbaři nedokáží leckdy shodnout na tom, která houba je jedlá a která nikoliv. Ryzec peprný je toho typickým příkladem. Zatímco naši houbaři jeho palčivou chutí pohrdají a některé houbařské knihy uvádějí, že je ryzec peprný jedlý pouze na slanině a cibuli se solí a pepřem, naši sousedi na východní straně (čím východněji, tím raději) tuto houbu vyhledávají a s chutí. Inu – jak se lidově říká – proti vkusu žádný dišputát. A na druhou stranu – zkusit se má přeci (skoro) všechno… 

Klobouky jsou 8 - 18 cm široké, v mládí nízce sklenuté, pak talířovitě rozložené, vhloubené až nálevkovité, masité, lysé, suché, bílé, naspodu s bělavými, hustými, úzkými, sbíhavými lupeny a bílým, krátkým, tuhým, 4 - 10 cm dlouhým a 1,5 - 3 cm širokým třeněm; mléko bílé, chuť palčivě peprná. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Ryzec peprný roste místy dosti hojně od července do listopadu v listnatých a smíšených lesích, zejména pod duby, buky, habry a podobně.

Je nejedlý – dá se jíst jen po zvláštní úpravě!

Autoři:


Témata: Lupenaté, Nejedlé, Houby


Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.