Ryzec peprný (Lactarius piperatus)

  12:11aktualizováno  12:11

Ryzec peprný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewJe pravda, že se houbaři nedokáží leckdy shodnout na tom, která houba je jedlá a která nikoliv. Ryzec peprný je toho typickým příkladem. Zatímco naši houbaři jeho palčivou chutí pohrdají a některé houbařské knihy uvádějí, že je ryzec peprný jedlý pouze na slanině a cibuli se solí a pepřem, naši sousedi na východní straně (čím východněji, tím raději) tuto houbu vyhledávají a s chutí. Inu – jak se lidově říká – proti vkusu žádný dišputát. A na druhou stranu – zkusit se má přeci (skoro) všechno… 

Klobouky jsou 8 - 18 cm široké, v mládí nízce sklenuté, pak talířovitě rozložené, vhloubené až nálevkovité, masité, lysé, suché, bílé, naspodu s bělavými, hustými, úzkými, sbíhavými lupeny a bílým, krátkým, tuhým, 4 - 10 cm dlouhým a 1,5 - 3 cm širokým třeněm; mléko bílé, chuť palčivě peprná. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Ryzec peprný roste místy dosti hojně od července do listopadu v listnatých a smíšených lesích, zejména pod duby, buky, habry a podobně.

Je nejedlý – dá se jíst jen po zvláštní úpravě!

Autoři:
Témata: Lupenaté, Nejedlé, Houby

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Najdete na iDNES.cz