Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ryzec plstnatý (Lactarius vellereus)

  0:01aktualizováno  14:22
Klobouk této houby připomíná svým tvarem trychtýř.

Ryzec plstnatý | foto: Jaroslav Malý

True

Tato houba má velký klobouk, dorůstá od deseti do dvaceti centimetrů. Na pohled si  všimnete, že je silný a masitý s krémově bílou pokožkou. Někdy mívá nažloutlé skvrny. Dotekem pak zjistíte, že klobouk je tvrdý a na povrchu plstnatý až pýřitý. Mladá plodnice je klasicky vyklenutá, postupně se od středu propadá níž a níž. Nakonec získá klobouk tvar trychtýře.

Díky tomu vyniknou lupeny ryzce. Husté, ale časem řídnoucí přirůstají ke třeni a větví se. Mají stejnou barvu jako klobouk, postupně nabírají okrový odstín. Pokud lupeny nebo dužninu třeně naříznete, začne z nich vytékat bílé mléko.

Třeň ve tvaru válce se někdy směrem k zemi zužuje. Jeho dužnina má podobné vlastnosti jako klobouk - bílý, plstnatý a stejně pevný. Pokud třeň stlačíte, začne jeho povrch měnit barvu na rezavou.

True

Ryzec plstnatý roste hojně od léta do podzimu. Vyhovují mu listnaté lesy, především okolí dubů a buků. Ne tak často se objeví i mezi jehličnatými stromy.

Jeho chuť je hořká až palčivá, proto se tento ryzec nekonzumuje.

Autor:


Témata: Lupenaté, Nejedlé, Houby


Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.