Ryzec plstnatý (Lactarius vellereus)

  0:01aktualizováno  14:22
Klobouk této houby připomíná svým tvarem trychtýř.

Ryzec plstnatý | foto: Jaroslav Malý

True

Tato houba má velký klobouk, dorůstá od deseti do dvaceti centimetrů. Na pohled si  všimnete, že je silný a masitý s krémově bílou pokožkou. Někdy mívá nažloutlé skvrny. Dotekem pak zjistíte, že klobouk je tvrdý a na povrchu plstnatý až pýřitý. Mladá plodnice je klasicky vyklenutá, postupně se od středu propadá níž a níž. Nakonec získá klobouk tvar trychtýře.

Díky tomu vyniknou lupeny ryzce. Husté, ale časem řídnoucí přirůstají ke třeni a větví se. Mají stejnou barvu jako klobouk, postupně nabírají okrový odstín. Pokud lupeny nebo dužninu třeně naříznete, začne z nich vytékat bílé mléko.

Třeň ve tvaru válce se někdy směrem k zemi zužuje. Jeho dužnina má podobné vlastnosti jako klobouk - bílý, plstnatý a stejně pevný. Pokud třeň stlačíte, začne jeho povrch měnit barvu na rezavou.

True

Ryzec plstnatý roste hojně od léta do podzimu. Vyhovují mu listnaté lesy, především okolí dubů a buků. Ne tak často se objeví i mezi jehličnatými stromy.

Jeho chuť je hořká až palčivá, proto se tento ryzec nekonzumuje.

Autor:
Témata: Lupenaté, Nejedlé, Houby

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Najdete na iDNES.cz