Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)

  12:13aktualizováno  12:13

Ryzec smrkový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewV padesátých letech býval tento ryzec v našich lesích hojnou houbou, v šedesátých a sedmdesátých letech však došlo k rapidnímu úbytku některých druhů hub, mezi které patřil bohužel i ryzec smrkový. V posledních několika letech se do našich smrkových lesů opět začíná vracet, což je dobré znamení.

K zajímavostem patří fakt, že ryzec smrkový plnil dříve nemalou úlohu v lidovém léčitelství. Později se z jeho plodnic podařilo vědcům izolovat antibiotikum, které pomáhá proti bacilu tuberkulózy.

Klobouky jsou 3 - 8 cm široké, v mládí polosklenuté, se silně podvinutými okraji, později rozložené až vmáčklé, hladké, okrově červenavé nebo masově okrové, místy nazelenalé, naznačeně kruhaté, naspodu se světle žlutooranžovými, poraněním zelenajícími lupeny a oranžovým, 5 - 10 cm dlouhým a 1 - 3 cm širokým třeněm; mléko mrkvově červené, chuť škrablavá. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Ryzec smrkový roste jen místy hojněji od srpna do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích, někdy hromadně, vždy pod mladšími smrky a jalovci, často v trávě nebo mechu.

Je jedlý, výborný. Z kulinářského hlediska jej můžeme použít všestranně – můžeme je sušit, nakládat do octa, smažit na sádle a kmínu či přidávat do různých směsí. Zkusil jsem jej přidat do kulajdy a byla tu skutečně lahůdka!

Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.