Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)

  12:13aktualizováno  12:13

Ryzec smrkový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewV padesátých letech býval tento ryzec v našich lesích hojnou houbou, v šedesátých a sedmdesátých letech však došlo k rapidnímu úbytku některých druhů hub, mezi které patřil bohužel i ryzec smrkový. V posledních několika letech se do našich smrkových lesů opět začíná vracet, což je dobré znamení.

K zajímavostem patří fakt, že ryzec smrkový plnil dříve nemalou úlohu v lidovém léčitelství. Později se z jeho plodnic podařilo vědcům izolovat antibiotikum, které pomáhá proti bacilu tuberkulózy.

Klobouky jsou 3 - 8 cm široké, v mládí polosklenuté, se silně podvinutými okraji, později rozložené až vmáčklé, hladké, okrově červenavé nebo masově okrové, místy nazelenalé, naznačeně kruhaté, naspodu se světle žlutooranžovými, poraněním zelenajícími lupeny a oranžovým, 5 - 10 cm dlouhým a 1 - 3 cm širokým třeněm; mléko mrkvově červené, chuť škrablavá. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Ryzec smrkový roste jen místy hojněji od srpna do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích, někdy hromadně, vždy pod mladšími smrky a jalovci, často v trávě nebo mechu.

Je jedlý, výborný. Z kulinářského hlediska jej můžeme použít všestranně – můžeme je sušit, nakládat do octa, smažit na sádle a kmínu či přidávat do různých směsí. Zkusil jsem jej přidat do kulajdy a byla tu skutečně lahůdka!

Autoři:


Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Najdete na iDNES.cz