Do krmítka na feeder zkuste připravit směs z toustového chleba

aktualizováno 
Dříve se chytalo na strouhanku, dnes rybář Milan Tychler, specialista na rybolovnou techniku feeder, ukáže, jak si pomoci obyčejným bílým toustovým chlebem. O tajích této disciplíny se více dozvíte v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách.

Milan Tychler je známý jako velký propagátor feederu, dokonce o této technice napsal knihu Feeder - Blesková akce. Rybář, který chytá ryby už přes 40 let, také vyhrál spoustu rybářských závodů a má i několik titulů - mistr republiky, mistr Moravy či vítěz GP Moravy v lovu ryb udicí.

Fotogalerie

S Jakubem Vágnerem se setkali u vody, aby si ukázali, jak proniknout do tajů feederu, jak připravit krmení, jaké nástrahy používat a jak se pracuje s ohebnou špičkou, která je při tomto lovu charakteristickou součástí vybavení.

Rybáři nejprve připraví krmení. Do kbelíku nasypou krmení na cejny. „Je to takové nasládlé, což mají cejni rádi. Je to lepší než rybina, která obsahuje hodně tuku,“ vysvětluje Vágnerovi.

Místo strouhanky pak přes síto rozdrolí namočený toustový chléb. „Když drobečky přidáme do krmení, tak budou držet ty naše rybičky pěkně na místě. Navíc se to krmení chlebem pěkně prokypří,“ vysvětluje. Krmení s chlebem se pak bude ve vodě krásně rozplavovat a na místě, kde se krmí, vznikne pro ryby atraktivní mléčný zákal.

Součástí přípravy je i schopnost odhadnout, jak silně stlačit krmnou směs do krmítka. „Když krmítko dopadne na dno, mělo by se snadno vysypat. Když bude jako beton, bude nám to k ničemu. A na druhou stranu když bude moc rozmočené, vysype se už na hladině a to také není dobré, takže přiměřeně,“ říká.

To je také důvod, proč se mají rybáři na co vymlouvat, že ryby neberou. „Moc fouká vítr, moc velké vedro, moc velká zima, špatný tlak, krmení je moc mokré nebo moc suché. Chytit rybu je vlastně zázrak,“ ironizuje Vágner tajemství rybařiny.

„Na rybařinu zatím neexistuje zaplať pánbůh kuchařka, protože kdyby tomu tak bylo, dneska už bychom neměli žádné ryby. Při chytání je ohromné množství proměnných a ti nejšikovnější, kteří to dokážou skloubit, mají úspěch,“ vysvětluje Milan Tychler.

Na celý záznam druhého dílu S Jakubem na rybách se můžete podívat na YouTube kanálu Jakuba Vágnera.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Jeseter je pravěké monstrum. Dnes ho najdete hlavně na soukromých revírech

Jeseteři jsou velmi aktivní i v teplé vodě.

Zmíníte-li se někomu o jeseterovi, většina lidí si vzpomene na Rusko a kaviár. V minulých časech, dokud bylo ještě...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Najdete na iDNES.cz