Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jakub Vágner s bratry Konopáskovými učili, jak si poradit s plavanou

aktualizováno 
Plavaná patří k nejrozšířenějším metodám lovu ryb na prut. Slavní rybáři a šampioni bratři Konopáskové představili Jakubu Vágnerovi tuto rybolovnou techniku v novém pořadu S Jakubem na rybách.

Nástraha při plavané může být v pohybu unášena proudem vody, anebo i v klidu na stojaté vodě, nastavena v libovolné výšce vodního sloupce. V tomto díle se trio vydalo k rybníku v obci Stojice. „Na plavané je úžasné, že touto metodou můžeš chytit cokoliv. S tímto jemným nářadím nechytáme trofejní kapry, ale spíše menší kousky a taky bílou rybu. Hlavně tu jde o zážitek z lovu,“ popisuje Richard Konopásek a hned komentuje úlovek bratra Josefa, když mu zabral pěkný cejn.

Fotogalerie

Hned popisuje základ, kterým by se měl řídit každý začínající rybář. „My jsme tu na návětrné straně. Je tu sice zima a stín, ale kam jde vítr, tam žene potravu a tím pádem tam asi budou ryby,“ popisuje strategii.

A shrnuje strategii základů plavané. „Je to chytání u břehu, chytáme jenom s jedním prutem, protože víc se jich obtížně hlídá, lehké splávky, menší háčky, slabší vlasce,“ vyjmenovává.

Podle něj je v plavané absolutním základem splávek. Ale montáží a způsobů chytání je hodně druhů. „Já mám třeba splávek lehčí než olůvko. Je to obyčejná montáž s průběžným olůvkem a fígl je v tom, že to olůvko je těžší než splávek a ten pak slouží jako čihátko,“ vysvětluje.

Richard, Josef a Ladislav

jsou výjimeční bratři, které spojuje láska k rybám. Patří mezi českou rybářskou špičku.

Na jaře používá na plavanou háček č. 10, jako nástrahu si oblíbil červíky s kukuřicí, kterou před napíchnutím mírně rozplácne, aby pustila šťávu. „Vždycky používám nástrahu úměrnou háčku, kterou se tím snažím skrýt,“ popisuje.

Celý díl S Jakubem na rybách najdete na youtubovém profilu Jakuba Vágnera.

Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

České řeky ohrožuje hlaváč černoústý. Jde o invazní rybu, která se rychle množí...
Invazivní hlaváč černoústý ohrožuje české řeky. Požírá jikry domácích ryb

Hlaváč černoústý je invazivní ryba, která se dostala do Labe lodní dopravou. Je to nebezpečný predátor požírající plůdky domácích ryb a na jejich úkor...  celý článek

Okurková limonáda v 7 minutách!
Okurková limonáda v 7 minutách!

Vyměňte kupované limonády za domácí.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.