Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S ovocem pro uskladnění zacházejte jako v bavlnce, jinak nevydrží

  0:10aktualizováno  0:10
Jablka a hrušky pro uskladnění trhejte i se stopkou, prodloužíte tak jejich trvanlivost. A skladujte jen takové množství ovoce a zeleniny, které stihnete zkonzumovat.

Kombinace některých druhů zeleniny a ovoce urychluje zrání | foto: Profimedia.cz

Vše začíná sklizní. Neházejte natrhaná jablka z výšky do beden, ale opatrně je pokládejte do měkkého. K tomu vám ideálně poslouží například košík vystlaný pytlem. Jen zdravé, nepoškozené kusy vydrží přes zimu čerstvé. Proto ovoce, které není zcela v pořádku, raději vůbec neskladujte a zpracujte ho rovnou do závinu nebo kompotu. Hnijící přezrálé ovoce urychluje hnilobu i u ostatních kusů.

Sklep nebo tmavé vzdušné bedýnky

Sklizeň nechte oschnout mimo dosah slunce a v chladnějším prostředí, pak ji uskladněte ve sklepě. K zachování čerstvé zeleniny a šťavnatého ovoce se hodí nejlépe. Nabízí ideální podmínky, především tmu a teplotu 7-8 stupňů Celsia. "V dobrém sklepě vydrží jablka nebo brambory přes celou zimu, důležitá je stálá teplota. Když je úroda přes den ve dvaceti stupních a v noci v pěti, pak jde trvanlivost rychle dolů," tvrdí Miloslav Šťastný z velkoobchodu ovoce a zeleniny Basko banány.

Nic nenahradí sklep při skladování zeleniny

Pokud nemáte k dispozici sklep, můžete k uskladnění využít například balkon nebo zimní zahradu. Bedny vyložte měkkým materiálem propouštějícím vzduch (například pytlem nebo kousky polystyrenu) a skladujte v nich ovoce a zeleninu zabalené v novinovém papíře. I při skladování ve sklepě dbejte na vzdušnost. Ovoce přechovávejte v přepravkách maximálně ve dvou až třech vrstvách. Svou roli hraje i správná vlhkost. Například cibuloviny ale naopak potřebují sucho, ve vlhkém sklepě brzy ztratí svou chuť.

Někteří zahrádkáři balí ovoce a zeleninu do papíru i při uskladnění ve sklepě, jiní skladují jablka stopkou dolů a hrušky směrem nahoru. To ale nemá žádný efekt, důležitá je vlastní trvanlivost ovoce a zeleniny. Jablka a brambory by měly vydržet přes celou zimu, stejně tak kořenová zelenina uložená v písku. "Zato rajčata a papriky vydrží uskladněné asi týden, rychle se kazí. Ještě horší je to u peckovin," míní Šťastný. Proto je raději zkonzumujte a zpracujte co nejdřív. Například zavařené, usušené nebo zmražené švestky vám zachutnají i příští jaro.

Špatné ukladnění způsobí naklíčení brambor

Zboží ve velkoskladech se rychle mění, takže ovoce a zelenina na sebe nestačí působit. U jednotlivých zahrádkářů ale hraje roli, co s čím uskladní, protože svou sklizeň nikam nepřemísťují. Jablka uvolňují látku zvanou ethylen, který urychluje zrání i svého okolí. Proto neskladujte jablka blízko brambor, jinak rychle naklíčí. Bramborám také vyhovuje teplota 2 až 4 stupně Celsia a ve vyšší teplotě klíčí. Dále nekonzumujte nazelenalé brambory, obsahují jedovatý alkaloid.

Kontrolujte sklep i lednici

V zimě nezapomeňte kontrolovat uskladněnou úrodu alespoň jednou týdně. Rychle tak zamezíte šíření případné nákazy. Při každé kontrole nahnilé plody okamžitě odstraňte.

Skladování vlastní úrody má význam, nikoliv ale uskladnění velkého množství kupovaného ovoce. "Všechno se dováží, proto nedoporučujeme skladovat větší množství ovoce a zeleniny," varuje Hana Batličková z velkoobchodu Batlička v Turnově. Ve skladech se sice sklizeň dlouho neohřeje, ale často se tu neoddělují porušené plody a najdete vedle sebe jablka s bramborami. Proto nepodléhejte velkým slevám v obchodech a nenakupujte zásobu ovoce a zeleniny na celou zimu.

Veškeré potraviny se mají skladovat v uzavřených nádobách, jinak odpařováním zvyšují vlhkost v prostoru chladničky a tvoří se nežádoucí námraza.

Tip pro vaši chladničku

V lednici můžete zkombinovat zralé a nezralé plody ve svůj prospěch. Pokud jste si koupili nedozrálé banány, využijte ethylen uvolňující se ze zrajících jablek a smíchejte tyto dva druhy ovoce. Banány brzy zežloutnou. Jestliže už jsou ale zralé, dejte je od jablek pryč, jinak rychle zhnědnou.





Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Další z rubriky

Batáty neboli sladké brambory lze grilovat, péct v troubě i zpracovat na pyré....
Podzimní zelenina jako zdravá lahůdka na posílení imunity

Odborníci mají červenou řepu, batáty, růžičkovou kapustu či dýni za ideální suroviny pro sychravé dny. Zasytí a posílí imunitu. Co z nich uvařit?  celý článek

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.
Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat do hlíny. Tulipány či narcisy totiž...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.