Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste si vypěstovat vlastní český česnek. Ideální je podzimní výsadba

aktualizováno 
Pěstovat česnek zvládne i úplný začátečník, stačí vědět jak. Důležitá je především správná sadba a výsadba i sklizeň v ten správný čas.

Sázejí se jednotlivé stroužky, na které palici česneku rozeberete. Před vlastním sázením se namoří proti škůdcům. Kupujete-li sadbu, bývá už namořená. | foto: Profimedia.cz

Oblíbenou plodinu, bez které se neobejde žádná kuchařka, můžete sázet buď na jaře, anebo právě teď. Česnek se totiž vysazuje ze stroužku buď v březnu a dubnu, nebo na podzim, ale až tehdy, když se teplota půdy stabilně sníží pod 9 °C (tedy zhruba od října do prosince). Je-li tepleji, hrozí napadení houbovými chorobami.

České odrůdy česneku

„Určitě se mi více osvědčila podzimní výsadba, protože česnek zakoření už na podzim a využije jarní vláhu. Sklízí se tedy dříve, už v červnu, kdy není tolik mokro, má vyšší výnosy a během léta se lépe suší,“ popisuje Vít Brodský, mladý pěstitel česneku z Českého ráje, který má letos za sebou druhou sezonu pěstování.

Jarní česnek také zkoušel, ale nic z toho podle něj nebylo. „Jednak se sklízí až v srpnu, kdy je obecně více vláhy a česnek často shnije či plesniví. Navíc nestihne využít jarní vláhu a vezme mu čas, než se dostane do stejné síly jako česnek vysazený už na podzim. Já budu i letos určitě sázet teď na podzim, ale až někdy v listopadu,“ radí jednoznačně podzimní výsadbu.

Jak na pěstování česneku krok za krokem

Nejlepší je teplá lehčí půda bohatá na humus, zcela nevhodné jsou těžké, mokré a organickými hnojivy čerstvě vyhnojené půdy. Odborníci doporučují stroužky mořit proti škůdcům (jde hlavně o vlnovník česnekový) tři hodiny v prostředku Sulka a poté ihned vysadit. Sázejte pouze zdravé stroužky do hloubky kolem 6 cm.

Čím dříve sázíte, tím sázejte hlouběji, v prosinci stačí 4 cm, ale v září minimálně 8 cm. Vhodná je výsadba do řádku, spon by měl být 5 až 12krát 20 až 40 cm, podle odrůdy. Po výsadbě políčko uválejte, případně je-li sucho, zavlažte. Až do jara s výsadbou nic dalšího nedělejte, česnek by do jara rozhodně neměl začít rašit, což ale může nastat při příliš brzké výsadbě.

Z odrůd pěstuje Vít Brodský především fialový paličák Unikát a jarní nepaličák Japo II, letos se rozhodl vysadit i paličák Vekan, Lukan a Bjetin (více o českých odrůdách česneku najdete ve středečním magazínu DOMA MF DNES a v článku zde).

Tenhle podzim se navíc chystá celé pole s vysazeným česnekem mulčovat slámou: „Česnek by pak mohl lépe více odolávat jarním mrazíkům a letnímu suchu.“ A dodal, že se chystá experimentovat s nasazením dalších rostlin do řádků mezi česnek, což je běžné u permakulturního hospodaření.

Během vegetačního období, tedy jakmile se na jaře rostlinky česneku vyklubou na svět (až do výšky listu kolem 15 cm), pak rozrušujte půdní škraloup vidlemi, ale nekultivujte půdu do hloubky. Závlaha je prospěšná od poloviny května do půlky června, kdy na ni má česnek zvýšené nároky.

Vrcholy s pacibulkami se u paličáků odštipují hned, jak se objeví květní stvol, jinak je výnos nižší. Sklizeň nastává od července do srpna, podle doby výsadby a odrůdy. Paličáky jsou zralé, když jim zbývá pět dužnatých listů, nepaličáky se sklízejí, když má zhruba polovina rostlin nať položenou na zemi.  

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.