Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když si domů kupujete slepičky, zkontroluje vakcinování proti salmonele

aktualizováno 
Prevence proti rozšíření salmonely v domácích chovech se většinou neřeší. Na trhu nakoupíte kuřata a už si užíváte vlastních nosnic. Na nedávném případu výskytu salmonel v Jihomoravském kraji je vidět, že podobný osud může potkat každého, kdo chová slepice.

Kdo chce chovat doma slepice kvůli vejcím, měl by si pořídit kuřice z prověřených zdrojů. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Salmonela je bakterie, která má přes 2000 sérotypů. Některé z nich jsou patogenní přímo pro drůbež (Salmonella Pullorum, Gallinarum) a způsobují onemocnění a úhyn drůbeže. Další sérotypy salmonely se neodráží na zdravotním stavu ptáků, představují však možné riziko kontaminace finálních produktů a ohrožení zdraví spotřebitele. Za převažující zdroj onemocnění salmonelózou u lidí se považují suroviny a potraviny živočišného původu, zejména drůbeží maso a vejce.

K sérotypům s významem pro lidské zdraví patří zejména Salmonella Enteritidis a Salmonella Typhimurium. „Aktuálně v tisku zmiňovaný případ výskytu salmonel v chovu nosnic v Jihomoravské kraji souvisel právě s výskytem sérotypu Salmonella Enteritidis,“ popisuje Petr Majer ze Státní veterinární správy České republiky (více o případu zde).

Infikovaná mohou být i kuřata a krmivo

Zdroje salmonel a způsoby přenosu do chovu jsou různě. Infikovaná mohou být již kuřata použitá pro další chov, dále může být zdrojem krmivo, podestýlka, hlodavci, volně žijící ptáci.

Salmonelóza

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi.

Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení.

Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

„Postup při výskytu Salmonella Enteritidis a Typhimurium v chovu nosnic s produkcí konzumních vajec je harmonizován evropskou legislativou pro všechny členské země. Tato legislativa stanoví, že vejce z chovu podezřelého na přítomnost Salmonella Enteritidis a Typhimurium nebo v případě potvrzení těchto sérotypů nesmí být uvolněna na trh jako čerstvá vejce třídy A,“ vysvětluje.

Vejce tedy mohou být použita pouze pro tepelné zpracování. Není proto pravda, že se musí celý chov zlikvidovat. Pokud bude chovatel všechna vyprodukovaná vejce z pozitivního hejna využívat pouze na tepelné zpracování, může nechat ptáky žít až do konce snáškového období.

Není proto nutné slepice utratit, jenže když se primárně využívají ke snůšce čerstvých vajec, nemá cenu pro jednotlivce je chovat. „Pokud se pozitivní hejno poráží nebo utrácí, je to pouze nadstandardní přístup ze strany Státní veterinární správy a ministerstva zemědělství, hodnota poražených ptáků je totiž chovateli kompenzována. Porážka hejna se nařizuje po dohodě s chovatelem a také po vyhodnocení případného rizika pro ostatní neinfikovaná hejna na farmě,“ vysvětluje Majer, zda bylo v Jihomoravském kraji nutné celé hejno zlikvidovat.

Kupujte kuřice z prověřených chovů

Zatímco pro prevenci výskytu salmonel a jiných patogenů ve velkochovech jsou zpracovány postupy „biologické bezpečnosti“ (odkaz na web veterinární správy v PDF), prevence v malochovu je velmi problematická.

Zde doporučuje Státní veterinární správa pro malochov pořídit nosnice vakcinované proti Salmonelle Enteritidis z prověřeného a kontrolovaného odchovu kuřic. Tato vakcinace sice stoprocentně nebrání infekci, ale zabraňuje vylučování salmonel trusem a vejci.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

VIDEO: Svalnatí wrestleři poměřili síly se lvicí

Wrestleři si poměřili síly se lvicí

Hravou show s dvaapůlletou lvicí připravila pro návštěvníky texaská San Antonio Zoo. Hravá dospívající lvice si...

OBRAZEM: Rackové versus smrtící plastový odpad v Česku

Amatérský ornitolog Dušan Boucný u skládky v Ostravě-Hrušově nafotil sérii...

Amatérský ornitolog Dušan Boucný u skládky v Ostravě-Hrušově nafotil sérii snímků, které ukazují, jakým problémem může...

Přemnožené krysy zabíjejí život na korálových ostrovech, tvrdí studie

Hnědá krysa (Rattus norvegicus), ilustrační fotografie

Korálové ostrovy trpí přemnožením hlodavců. Ti pojídají vajíčka a mláďata ptáků, kteří by jinak hnojili půdu trusem....

Najdete na iDNES.cz