Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když si domů kupujete slepičky, zkontroluje vakcinování proti salmonele

aktualizováno 
Prevence proti rozšíření salmonely v domácích chovech se většinou neřeší. Na trhu nakoupíte kuřata a už si užíváte vlastních nosnic. Na nedávném případu výskytu salmonel v Jihomoravském kraji je vidět, že podobný osud může potkat každého, kdo chová slepice.

Kdo chce chovat doma slepice kvůli vejcím, měl by si pořídit kuřice z prověřených zdrojů. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Salmonela je bakterie, která má přes 2000 sérotypů. Některé z nich jsou patogenní přímo pro drůbež (Salmonella Pullorum, Gallinarum) a způsobují onemocnění a úhyn drůbeže. Další sérotypy salmonely se neodráží na zdravotním stavu ptáků, představují však možné riziko kontaminace finálních produktů a ohrožení zdraví spotřebitele. Za převažující zdroj onemocnění salmonelózou u lidí se považují suroviny a potraviny živočišného původu, zejména drůbeží maso a vejce.

K sérotypům s významem pro lidské zdraví patří zejména Salmonella Enteritidis a Salmonella Typhimurium. „Aktuálně v tisku zmiňovaný případ výskytu salmonel v chovu nosnic v Jihomoravské kraji souvisel právě s výskytem sérotypu Salmonella Enteritidis,“ popisuje Petr Majer ze Státní veterinární správy České republiky (více o případu zde).

Infikovaná mohou být i kuřata a krmivo

Zdroje salmonel a způsoby přenosu do chovu jsou různě. Infikovaná mohou být již kuřata použitá pro další chov, dále může být zdrojem krmivo, podestýlka, hlodavci, volně žijící ptáci.

Salmonelóza

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi.

Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení.

Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

„Postup při výskytu Salmonella Enteritidis a Typhimurium v chovu nosnic s produkcí konzumních vajec je harmonizován evropskou legislativou pro všechny členské země. Tato legislativa stanoví, že vejce z chovu podezřelého na přítomnost Salmonella Enteritidis a Typhimurium nebo v případě potvrzení těchto sérotypů nesmí být uvolněna na trh jako čerstvá vejce třídy A,“ vysvětluje.

Vejce tedy mohou být použita pouze pro tepelné zpracování. Není proto pravda, že se musí celý chov zlikvidovat. Pokud bude chovatel všechna vyprodukovaná vejce z pozitivního hejna využívat pouze na tepelné zpracování, může nechat ptáky žít až do konce snáškového období.

Není proto nutné slepice utratit, jenže když se primárně využívají ke snůšce čerstvých vajec, nemá cenu pro jednotlivce je chovat. „Pokud se pozitivní hejno poráží nebo utrácí, je to pouze nadstandardní přístup ze strany Státní veterinární správy a ministerstva zemědělství, hodnota poražených ptáků je totiž chovateli kompenzována. Porážka hejna se nařizuje po dohodě s chovatelem a také po vyhodnocení případného rizika pro ostatní neinfikovaná hejna na farmě,“ vysvětluje Majer, zda bylo v Jihomoravském kraji nutné celé hejno zlikvidovat.

Kupujte kuřice z prověřených chovů

Zatímco pro prevenci výskytu salmonel a jiných patogenů ve velkochovech jsou zpracovány postupy „biologické bezpečnosti“ (odkaz na web veterinární správy v PDF), prevence v malochovu je velmi problematická.

Zde doporučuje Státní veterinární správa pro malochov pořídit nosnice vakcinované proti Salmonelle Enteritidis z prověřeného a kontrolovaného odchovu kuřic. Tato vakcinace sice stoprocentně nebrání infekci, ale zabraňuje vylučování salmonel trusem a vejci.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Německý boxer neboli rodinný ideál
Ideální psí chůvy: od boxera přes stafbulíka po novofundlanďana

Chcete-li si zkomplikovat rodinný život a k dětem pořídit ještě psa, vybírejte opravdu pečlivě. Na malá skladná plemena raději zapomeňte a poohlédněte se po...  celý článek

Na farmě v Ratíškovicích produkují vejce od slepic  chovaných v nových tzv....
Když si domů kupujete slepičky, zkontroluje vakcinování proti salmonele

Prevence proti rozšíření salmonely v domácích chovech se většinou neřeší. Na trhu nakoupíte kuřata a už si užíváte vlastních nosnic. Na nedávném případu...  celý článek

Takto blízké setkání s vlkem má každého posunout. Probudí v něm zvíře.
V Rakousku trénují manažeři svou sílu v kleci s vlčí smečkou

„Zavřete ústa, když vám olizují tváře. Mají velké jazyky. A velké zuby,“ slyší účastníci semináře, než vstoupí do klece s pěti vlky. V Rakousku totiž mají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.