Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreichovo znechucení Sametovou v centru Prahy přebilo i Brno

aktualizováno 
„Je to taková smutná zkušenost. Protože pořád existuje strašná spousta hospod, kde lidi pracují v nevyhovujících podmínkách, pod blbejma šéfama, za málo peněz. Mám chuť vzít toho majitele obuškem tak, že by měl pocit, že je o 25 let mladší,“ je z poměrů v restauraci Sametová na Národní v Praze znechucen Zdeněk Pohlreich.

Snaha vytěžit zisk ze zájmu turistů o rok 1989 - jako jediný koncept restaurace na jedné z hlavních pražských tříd - vyznívá čtvrtstoletí po revoluci naprosto tristně a zoufale. Nemálo na tom, že hosté sedí v podchodu, kam příslušníci Veřejné bezpečnosti natlačili studentský průvod, a mezi nimi doslova trčí Václav Havel vyřezaný ze dřeva. O „historické výzdobě“ vnitřních prostor restaurace nemluvě. Absolutní nezájem o hosty je cítit i ze strany velice rozpačité obsluhy, která ani nenabídne pití.

Fotogalerie

Největší tragédií je ovšem kuchyň, která by měla být tepajícím srdcem restaurace, na pražské Národní je nicméně tím posledním, co by majitel řešil. Kuchař nemá pořádně z čeho vařit, protože není na suroviny, přitom neměl od svého nástupu za šest týdnů den volna a ještě neviděl výplatu. Asi si to nechce přiznat, ale pomalu mu začíná být jasné, proč kuchyni Sametové opustili ti před ním.

„Tenhle díl si budu pamatovat jako málokterý,“ říká k tomu znechuceně Zdeněk Pohlreich. „Myslel jsem si původně, že se to může stát jenom v Brně, ale Praha tomu nasadila korunu,“ říká v narážce na brněnskou Bohému, kde odmítl natáčet právě pro šílené podmínky, v jakých tam pracoval personál (více čtěte zde).

„Kšeftování s historickou událostí známou jako sametová revoluce se vůbec nevyplatilo. Zbyla po tom jen kocovina. Ostatně jako mnohým z nás, kteří si uvědomili, že zlodějna a chamtivost nakonec skoro vždycky zvítězí nad pravdou a láskou,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich s nechutí na natáčení dalšího dílu premiérové podzimní řady Ano, šéfe!, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer.

Co nemá poctivý základ, to nemůže pracovat. Ani vydělávat

Nelze nepřiznat, že tento díl zřejmě neznechutí jen šéfa, podobně na tom jistě bude i spousta diváků. Nahlédnutí pod pokličku takového podniku člověku znovu a znovu připomene, že stojí za to vybírat si pečlivě, kde se najím.

Že je sice fajn experimentovat a zkoušet, ale s obezřetností. Že když lidé pracují pod tlakem, dělají chyby, které mohou být pro hosty i restauraci fatální. Jen tak je možné, aby kuchař - kterého ani Pohlreich vůbec nepovažuje za špatného a diví se, co vůbec v takovém podniku dělá - připravil jídlo ze zapáchajícího masa.

Z několika mála surovin - na víc nebylo - připravil Zdeněk Pohlreich menu, jaké...
Z několika mála surovin Zdeněk Pohlreich připravil pár jídel a dává ochutnat...
Majitel si pochutnává na kvalitních těstovinách, které náklady na jednu porci...
Majitele restaurace Sametová by Zdeněk Pohlreich nejraději vzal obuškem za...

Zdeněk Pohlreich sice v Sametové připravil pár jídel, která zvládne uvařit každý. Nejraději by ale majitele - a možná i provozního - vzal obuškem.

Přitom má tato hospoda dokonce dva provozní, což šéf považuje za rozmařilost, takový frmol v ní zase není. Natož aby na to podnik měl finančně, když jsou rádi, aby měli každé ráno na nákup surovin, a odcházející kuchaři i servírka se marně dožadují výplaty i týdny a měsíce po svém odchodu. A majitel se pořád jen trapně vymlouvá a evidentně vůbec nic nepochopil.

Kdo není vyloženě masochista, ten si návštěvu téhle restaurace asi odpustí. Ale jako drsná sociologická sonda tohle pražské Ano, šéfe! za zhlédnutí stojí.

Gastronomický zážitek

Pochutnejte si na kvalitním jídle z ověřených restaurací a potěšte svůj žaludek. Vybírejte na Raketa.cz a zajděte na křupavou pizzu, čerstvou rybu nebo kilové koleno.




Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Fotosoutěž Zoo Praha: vyberte vítěze z padesáti nejlepších snímků

Semifinálové fotografie fotosoutěže Zoo Praha

Do konce srpna mohli nadšení fotografové a milovníci přírody posílat své snímky, které pořídili v Zoo Praha. Ta pro ně...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Co nejvíce trápí vaše psy a kočky? Deset nejběžnějších onemocnění

Návštěvě veterináře se nevyhne žádný majitel domácího mazlíčka.

„Zvířecí“ pojišťovna Petexpert sestavila na základě analýzy interních údajů a ve spolupráci se smluvními veterináři...

Najdete na iDNES.cz