Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreichovo znechucení Sametovou v centru Prahy přebilo i Brno

aktualizováno 
„Je to taková smutná zkušenost. Protože pořád existuje strašná spousta hospod, kde lidi pracují v nevyhovujících podmínkách, pod blbejma šéfama, za málo peněz. Mám chuť vzít toho majitele obuškem tak, že by měl pocit, že je o 25 let mladší,“ je z poměrů v restauraci Sametová na Národní v Praze znechucen Zdeněk Pohlreich.

Snaha vytěžit zisk ze zájmu turistů o rok 1989 - jako jediný koncept restaurace na jedné z hlavních pražských tříd - vyznívá čtvrtstoletí po revoluci naprosto tristně a zoufale. Nemálo na tom, že hosté sedí v podchodu, kam příslušníci Veřejné bezpečnosti natlačili studentský průvod, a mezi nimi doslova trčí Václav Havel vyřezaný ze dřeva. O „historické výzdobě“ vnitřních prostor restaurace nemluvě. Absolutní nezájem o hosty je cítit i ze strany velice rozpačité obsluhy, která ani nenabídne pití.

Fotogalerie

Největší tragédií je ovšem kuchyň, která by měla být tepajícím srdcem restaurace, na pražské Národní je nicméně tím posledním, co by majitel řešil. Kuchař nemá pořádně z čeho vařit, protože není na suroviny, přitom neměl od svého nástupu za šest týdnů den volna a ještě neviděl výplatu. Asi si to nechce přiznat, ale pomalu mu začíná být jasné, proč kuchyni Sametové opustili ti před ním.

„Tenhle díl si budu pamatovat jako málokterý,“ říká k tomu znechuceně Zdeněk Pohlreich. „Myslel jsem si původně, že se to může stát jenom v Brně, ale Praha tomu nasadila korunu,“ říká v narážce na brněnskou Bohému, kde odmítl natáčet právě pro šílené podmínky, v jakých tam pracoval personál (více čtěte zde).

„Kšeftování s historickou událostí známou jako sametová revoluce se vůbec nevyplatilo. Zbyla po tom jen kocovina. Ostatně jako mnohým z nás, kteří si uvědomili, že zlodějna a chamtivost nakonec skoro vždycky zvítězí nad pravdou a láskou,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich s nechutí na natáčení dalšího dílu premiérové podzimní řady Ano, šéfe!, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer.

Co nemá poctivý základ, to nemůže pracovat. Ani vydělávat

Nelze nepřiznat, že tento díl zřejmě neznechutí jen šéfa, podobně na tom jistě bude i spousta diváků. Nahlédnutí pod pokličku takového podniku člověku znovu a znovu připomene, že stojí za to vybírat si pečlivě, kde se najím.

Že je sice fajn experimentovat a zkoušet, ale s obezřetností. Že když lidé pracují pod tlakem, dělají chyby, které mohou být pro hosty i restauraci fatální. Jen tak je možné, aby kuchař - kterého ani Pohlreich vůbec nepovažuje za špatného a diví se, co vůbec v takovém podniku dělá - připravil jídlo ze zapáchajícího masa.

Z několika mála surovin - na víc nebylo - připravil Zdeněk Pohlreich menu, jaké...
Z několika mála surovin Zdeněk Pohlreich připravil pár jídel a dává ochutnat...
Majitel si pochutnává na kvalitních těstovinách, které náklady na jednu porci...
Majitele restaurace Sametová by Zdeněk Pohlreich nejraději vzal obuškem za...

Zdeněk Pohlreich sice v Sametové připravil pár jídel, která zvládne uvařit každý. Nejraději by ale majitele - a možná i provozního - vzal obuškem.

Přitom má tato hospoda dokonce dva provozní, což šéf považuje za rozmařilost, takový frmol v ní zase není. Natož aby na to podnik měl finančně, když jsou rádi, aby měli každé ráno na nákup surovin, a odcházející kuchaři i servírka se marně dožadují výplaty i týdny a měsíce po svém odchodu. A majitel se pořád jen trapně vymlouvá a evidentně vůbec nic nepochopil.

Kdo není vyloženě masochista, ten si návštěvu téhle restaurace asi odpustí. Ale jako drsná sociologická sonda tohle pražské Ano, šéfe! za zhlédnutí stojí.

Gastronomický zážitek

Pochutnejte si na kvalitním jídle z ověřených restaurací a potěšte svůj žaludek. Vybírejte na Raketa.cz a zajděte na křupavou pizzu, čerstvou rybu nebo kilové koleno.




Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Díky Čechům ještě žije největší a nejkrásnější antilopa Afriky

Antilopy s mláďaty dávají naději do budoucna, že se kriticky ohrožený poddruh...

V národním parku Senegalu už byste západního poddruhu antilop Derbyho našli jen na 160 kusů, v současnosti tedy patří...

Ta nejlepší malá psí plemena. Někdo je neuznává, jiný by je nevyměnil

Ruský toy teriér

Touha po spřízněné duši dala vzniknout i natolik malým psím plemenům, že toho se svým předchůdcem vlkem mají společného...

Najdete na iDNES.cz