Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rousnice je skvělá nástraha. Nasbírejte si ji na zahradě

  6:22aktualizováno  6:22
Rousnice neboli dešťovka je mohutná žížala, která může být dlouhá i přes 20 centimetrů. Jedná se o univerzální nástrahu, neboť ji mají v oblibě jak býložravé, tak i masožravé ryby. Tuto pochoutku pro ryby si můžete jednoduše obstarat i vy, stačí si ji nasbírat.

Rousnice vylézají po dešti. | foto: Profimedia.cz

Rousnice se nejčastěji vyskytují v půdách neutrálního či zásaditého charakteru, jde především o černozemě nebo hnědozemě. Dá se říct, že rousnice je výtečnou nástrahou po celou sezonu. Často ale bývá spojována hlavně s jarním lovem úhořů, ovšem na rousnici můžete ulovit i parmy, líny, sumce, okouny, tlouště a mnoho dalších ryb.

Nasbírejte si je sami

Rousnice se prodávají i v některých rybářských potřebách. Jsou ale způsoby, jak si je obstarat zdarma. Můžete je vykopat přímo z půdy, ale je možné i sbírat v deštivém počasí. Při silných průtržích mračen totiž vylézají ze země na povrch, aby se ve svých zaplavených podzemních chodbičkách neutopily. Najdete je i pod kameny.

Rousnice se dají sbírat ve velkém počtu i na travnatých plochách, kde žížaly v nočních hodinách vylézají. Sběr je nejpohodlnější na čerstvě posekaných trávnicích. Aby rousnice z půdy vylezly, musí být tráva vlhká, buďto po dešti, nebo když padne rosa. Pokud panuje suché období, tak před západem slunce můžete travnatou plochu zavlažit, stačí ji jemně pokropit vodou.

Při nočním sběru na travnatých plochách můžete nachytat velký počet rousnic.

Při nočním sběru na travnatých plochách můžete nachytat velký počet rousnic.

Ke sběru rousnic je nejvhodnější používat čelovku.

Ke sběru rousnic je nejvhodnější používat čelovku.

Při nočním sběru žížal budete potřebovat baterku, nejlepším řešením je použít "čelovku". Díky ní máte obě dvě ruce ke sběru rousnic volné. K zajímavostem patří, že rousnice nereagují na červené světlo.

Chyť mě, když to dokážeš

Sběr rousnic se může na první pohled zdát jako jednoduchá záležitost, opak je ale pravdou. Tito tvorové dobře reagují na přítomnost člověka, musíte proto tiše našlapovat. Rousnice jsou velice hbité a co víc, jejich tělo je pokryto slizem, tudíž vám mohou snadno vyklouznout.

Rousnice v nočních hodinách vylézají na travnaté plochy.

Rousnice v nočních hodinách vylézají na travnaté plochy.

Existuje ale trik, jak rousnice spolehlivě nasbírat. V místě, kde žížala vylézá z půdy, ji pohotově přitiskněte prstem k zemi. Tím jí znemožníte prchnout pod zem. Druhou rukou vezměte volný konec rousnice a s citem se ji pokuste z půdy vytáhnout.

Když žížala nechce "povolit", začněte s jejím vyčnívajícím koncem jemně kroužit, to mnohdy napomůže dostat rousnici ven. Pokud se vám stane, že žížalu přetrhnete, nedávejte ji do nádoby, kde ostatní rousnice skladujete. Šance na přežití poškozeného kusu jsou velice malé, spíše si tím znehodnotíte svůj sběr.

Uchovávání rousnic

Existuje řada tipů a triků, jak uchovávat rousnice tak, aby vydržely dlouhou dobu. Každý rybář má svůj "recept", kterého se drží. Osobně rousnice uchovávám v prostorné nádobě, která má obvod asi 80 centimetrů a její výška činí přibližně 115 centimetrů.

Zde mám jistotu, že rousnice budou mít potřebný prostor. Co se týče použitého substrátu, tak nepoužívám žádný speciální materiál, jen si odeberu trochu hlíny ze záhonků (poblíž místa, kde jsem rousnice nasbíral). Substrát v barelu nakonec přikryju drnem. Do něj se totiž rousnice velice rády zavrtávají – mají v něm potravu (kořínky) a úkryt.

Drny nemusíte nijak často měnit, stačí několikrát do roka. Celou nádobu nakonec uzavřu poklopem, ve kterém jsou navrtané díry. Nádobu s rousnicemi uchovávejte v chladnějších místech (sklep) mimo dosah slunečních paprsků.

Máte se sběrem a uchováváním rousnic zkušenosti? Podělte se o ně v naší diskusi.

Autor:


Témata: Materiál


Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Něco se přece jenom podařilo chytit.
VIDEO: Populární metoda rybaření Drop Shot je ideální na okouny i candáty

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se Jakub Vágner společně s kamarádem Miroslavem Vojtkem vypravili na Labe na okouny a candáty. Při tom ukázali základy...  celý článek

České řeky ohrožuje hlaváč černoústý. Jde o invazní rybu, která se rychle množí...
Invazivní hlaváč černoústý ohrožuje české řeky. Požírá jikry domácích ryb

Hlaváč černoústý je invazivní ryba, která se dostala do Labe lodní dopravou. Je to nebezpečný predátor požírající plůdky domácích ryb a na jejich úkor...  celý článek

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.