Rousnice je skvělá nástraha. Nasbírejte si ji na zahradě

  6:22aktualizováno  6:22
Rousnice neboli dešťovka je mohutná žížala, která může být dlouhá i přes 20 centimetrů. Jedná se o univerzální nástrahu, neboť ji mají v oblibě jak býložravé, tak i masožravé ryby. Tuto pochoutku pro ryby si můžete jednoduše obstarat i vy, stačí si ji nasbírat.

Rousnice vylézají po dešti. | foto: Profimedia.cz

Rousnice se nejčastěji vyskytují v půdách neutrálního či zásaditého charakteru, jde především o černozemě nebo hnědozemě. Dá se říct, že rousnice je výtečnou nástrahou po celou sezonu. Často ale bývá spojována hlavně s jarním lovem úhořů, ovšem na rousnici můžete ulovit i parmy, líny, sumce, okouny, tlouště a mnoho dalších ryb.

Nasbírejte si je sami

Rousnice se prodávají i v některých rybářských potřebách. Jsou ale způsoby, jak si je obstarat zdarma. Můžete je vykopat přímo z půdy, ale je možné i sbírat v deštivém počasí. Při silných průtržích mračen totiž vylézají ze země na povrch, aby se ve svých zaplavených podzemních chodbičkách neutopily. Najdete je i pod kameny.

Rousnice se dají sbírat ve velkém počtu i na travnatých plochách, kde žížaly v nočních hodinách vylézají. Sběr je nejpohodlnější na čerstvě posekaných trávnicích. Aby rousnice z půdy vylezly, musí být tráva vlhká, buďto po dešti, nebo když padne rosa. Pokud panuje suché období, tak před západem slunce můžete travnatou plochu zavlažit, stačí ji jemně pokropit vodou.

Při nočním sběru na travnatých plochách můžete nachytat velký počet rousnic.

Při nočním sběru na travnatých plochách můžete nachytat velký počet rousnic.

Ke sběru rousnic je nejvhodnější používat čelovku.

Ke sběru rousnic je nejvhodnější používat čelovku.

Při nočním sběru žížal budete potřebovat baterku, nejlepším řešením je použít "čelovku". Díky ní máte obě dvě ruce ke sběru rousnic volné. K zajímavostem patří, že rousnice nereagují na červené světlo.

Chyť mě, když to dokážeš

Sběr rousnic se může na první pohled zdát jako jednoduchá záležitost, opak je ale pravdou. Tito tvorové dobře reagují na přítomnost člověka, musíte proto tiše našlapovat. Rousnice jsou velice hbité a co víc, jejich tělo je pokryto slizem, tudíž vám mohou snadno vyklouznout.

Rousnice v nočních hodinách vylézají na travnaté plochy.

Rousnice v nočních hodinách vylézají na travnaté plochy.

Existuje ale trik, jak rousnice spolehlivě nasbírat. V místě, kde žížala vylézá z půdy, ji pohotově přitiskněte prstem k zemi. Tím jí znemožníte prchnout pod zem. Druhou rukou vezměte volný konec rousnice a s citem se ji pokuste z půdy vytáhnout.

Když žížala nechce "povolit", začněte s jejím vyčnívajícím koncem jemně kroužit, to mnohdy napomůže dostat rousnici ven. Pokud se vám stane, že žížalu přetrhnete, nedávejte ji do nádoby, kde ostatní rousnice skladujete. Šance na přežití poškozeného kusu jsou velice malé, spíše si tím znehodnotíte svůj sběr.

Uchovávání rousnic

Existuje řada tipů a triků, jak uchovávat rousnice tak, aby vydržely dlouhou dobu. Každý rybář má svůj "recept", kterého se drží. Osobně rousnice uchovávám v prostorné nádobě, která má obvod asi 80 centimetrů a její výška činí přibližně 115 centimetrů.

Zde mám jistotu, že rousnice budou mít potřebný prostor. Co se týče použitého substrátu, tak nepoužívám žádný speciální materiál, jen si odeberu trochu hlíny ze záhonků (poblíž místa, kde jsem rousnice nasbíral). Substrát v barelu nakonec přikryju drnem. Do něj se totiž rousnice velice rády zavrtávají – mají v něm potravu (kořínky) a úkryt.

Drny nemusíte nijak často měnit, stačí několikrát do roka. Celou nádobu nakonec uzavřu poklopem, ve kterém jsou navrtané díry. Nádobu s rousnicemi uchovávejte v chladnějších místech (sklep) mimo dosah slunečních paprsků.

Máte se sběrem a uchováváním rousnic zkušenosti? Podělte se o ně v naší diskusi.

Autor:
Témata: Materiál

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Rybáři budou od dubna chytat déle. Liberálnější návrh však neprošel

Jaro přináší k vodám naději, v březnu se doposud mohlo chytat jenom od 5 do 21...

Po bouřlivých debatách mezi rybáři se s účinností od 1. dubna 2018 upravuje denní doba lovu ryb na mimopstruhových...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Najdete na iDNES.cz