Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sběratel vlastní 350 mechanických hodinek, každý den je musí natahovat

aktualizováno 
František Zborník z Chlumce nad Cidlinou vlastní zhruba 350 mechanických hodinek. Rozšiřování sbírky však brání vysoká cena historických kousků.

Sběratel má 350 kusů mechanických hodinek. | foto: David TanečekČTK

Osmašedesátiletého sběratele nepřestává překvapovat preciznost hodinových strojků. V jeho sbírce je víc než polovina hodinek stále funkčních. "Například některé klasické hodinky mají kolem 18 000 kmitů za hodinu a když si to vynásobíte, tak dojdete k tomu, že je to pět milionů kmitů za rok. Je neuvěřitelné, jak ten mechanismus funguje," žasne Zborník.

Jeho sbírka obsahuje hodinky z různých zemí i z různých časových období. Za nejcennější považuje hodinky z roku 1890, které získal od kamaráda. "Jeho matka uklízela u Kinských a od nich zlaté hodinky dostala," uvedl.

Polovinu sbírky tvoří funkční kusy.

Polovinu sbírky tvoří funkční kusy.

Tyto hodinky pocházejí z roku 1890. František Zborník je považuje za svůj

Tyto hodinky pocházejí z roku 1890. František Zborník je považuje za svůj nejcennější kousek.

Sběratel se snaží všechny funkční hodinky pravidelně natahovat. "Každý týden měním hodinky zhruba čtyřikrát, natahování hodinek je důležité, protože jinak přestanou dobře jít," řekl Zborník. Na mechanické hodinky nedá dopustit a modernější stroje si na ruku vezme jen tehdy, když jde například štípat dříví. "Na to by byla těch mechanických opravdu škoda," tvrdí.

Zborník zatím nepočítá s tím, že by svou sbírku představil veřejnosti.

František Zborník se svojí sbírkou

František Zborník se svojí sbírkou

"Zatím jsem o výstavě neuvažoval, možná celou kolekci vystavím, až bude jednou ucelenější," řekl sběratel. Do své sbírky touží získat ještě několik hodinek. "Je to samozřejmě hlavně otázka peněz, ani by to nemusely být nějaké superdrahé zahraniční hodinky. Úplně by mně stačilo získat nějaké pěkné české hodinky, například Prim Orlík, ale ani na ty nemám," řekl Zborník, který tvrdí, že takové hodinky se nyní prodávají za zhruba padesát až šedesát tisíc korun.

Nákladné jsou však i opravy historických mechanických hodinek. Když chtěl nechat opravit 40 let staré hodinky ze Švýcarska, ke kterým mu chyběla natahovací hřídelka, odhadla firma cenu na zhruba 15 tisíc korun. "To je úplně šílená cena," konstatoval sběratel.

Autoři: ,




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.