Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sběratel má vyžehleno, chlubí se půltunovou sbírkou 200 žehliček

  9:47aktualizováno  9:47
Sběratel Bohumil Dufek z Arnultovic na Ústecku našel svou první žehličku před téměř 45 lety. Byla ze smetiště, dnes je ale většinou kupuje na sběratelských burzách. Má jich víc než 200, dohromady váží skoro půl tuny.

Bohumil Dufek z Arnultovic na Ústecku se žehličkami na petrolej | foto: Libor ZavoralČTK

"První jsem našel někdy v roce 1967 na smetišti. Byl to starý kousek, s želízkem. Pak už se to vezlo. Dnes jich mám asi 200, asi 60 z nich je na dřevěné uhlí," popsal ČTK důchodce, který celý život pracoval jako řidič buldozeru. Nejstarším kouskům z jeho sbírky může být i 200 let. "Přesně to ale už nikdo nezjistí," dodal sedmašedesátiletý sběratel.

Často získal i kousky, které nebyly kompletní a bylo s nimi hodně práce, než je dal do pořádku. Někdy musel nahrazovat například dřevěné rukojeti.

Takzvané komínové žehličky, do kterých se sypalo dřevěné uhlí.

Takzvané komínové žehličky, do kterých se sypalo dřevěné uhlí.

"Pořídil jsem si soustruh na dřevo. Se zámečnickými pracemi mi pomáhá kamarád," vysvětlil. Dříve se snažil hodně poškozených žehliček opravit, dnes už si vybírá."Jezdím na burzy do Drážďan a do Lipska. Odtud si vždycky nějaký kousek přivezu. Ale jen opravdu pěkné, litina nesmí být poškozená," popsal, jak nové kousky do své sbírky získává dnes.

Většinu sbírky má Bohumil Dufek vystavenou po domě, asi padesát kousků má ale uložených. Své žehličky už i několikrát vystavoval. "Nebránil bych se vystavit je znovu. Třeba s nějakým dalším sběratelem. Kdyby výtěžek šel na nějakou dobrou věc," uvedl.

Žehlička na dřevěné uhlí

Zatím mu nikdo za jeho rozsáhlou sbírku žádné peníze nenabídl, ale stejně by zájemce nejspíš neuspěl. "Asi bych je stejně nedal. Navíc má o moji sbírku zájem jeden můj kamarád," nastínil budoucnost dvou stovek žehliček sběratel.

Autoři:




Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.