Sběratelé hmyzu se o víkendu sejdou v Praze

aktualizováno 
V Národním domě v Praze na Vinohradech se o víkendu odehraje malý svátek entomologů. Sejdou se, aby si prohlédli tisíce exemplářů brouků a motýlů z celého světa od stovky vystavovatelů.

Decticus verrucivorus | foto: Pavel Krásenský

Bělásek ovocnýKaždoroční akce je výstavou, obvykle ale působí také jako burza a lze nakoupit odbornou literaturu.

"I pro laiky je to podívaná, která stojí za shlédnutí, a přestože se letos ve stejných dnech pořádají podobné akce v sousedním Německu a ve Francii, očekávám, že bude v prostorách Národního domu opět pěkný nával," doufá člen České entomologické společnosti a spolupořadatel akce Vladislav Malý.

TesaříkJedním z cílů podobných setkání je nejen potěšit sběratele a poskytnout prostor k výměně informací či možnost nakoupit exemplář, který doposud marně shánějí, ale popularizovat také tento obor pro mladé lidi. Proto bude výstava pro mládež do patnácti let s volným vstupem.

"Není to jediná akce podobného druhu, která se pořádá, v evropském měřítku ale rozhodně největší. Sjíždějí se sem entomologové z celého světa, máme tu dokonce sběratele až z Japonska," popisuje Slunéčko Propylea 14-puncataMalý a zároveň upozorňuje laickou veřejnost, že ideálním časem, jak si prohlédnout sbírky v relativním klidu, je nedělní dopoledne.

Česká republika je tradiční velmocí v oboru, jen v databázích České entomologické společnosti je podle Vladislava Malého asi dva tisíce lidí. Počet dalších, neregistrovaných, nelze odhadnout, celkem se ale tímto oborem u nás zabývá asi pět tisíc lidí. "A jsou mezi nimi amatéři, kteří svými odbornými znalostmi strčí do kapsy kdekterého profesionála," dodává Malý.

Výstava je otevřena 7. - 8. 3., v sobotu od 10 do 17 hodin, v neděli od 9 do 12 hodin.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Najdete na iDNES.cz