Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sběratelé pohlednic rádi srovnávají minulost se současností

aktualizováno 
Filokartie se stále těší popularitě spousty nadšenců. V současné době se většina sběratelů pohlednic zaměřuje na speciality tříděné nejen podle žánrů, ale i místopisu či dějinných událostí.

Klasický válečný pohled, rok 1918, loučící se milenci. František tu v roce 1918 píše z Vídně příteli, že očekává narukování na frontu | foto: Archiv Leoše Moravce

V první polovině minulého století se pohlednice sbíraly takřka houfně, staly se nejen vzpomínkou na cestování, ale v době černobílé fotografie i jedním z mála barevných dokumentů. Tento aspekt v současné éře digitální fotografie a internetu už nehraje žádnou roli. Současné sběratele okouzluje odlesk starých časů a často i dojemné příběhy z rubu starých pohlednic.

Co tam bylo dřív?

Pohlednice Žofína z roku 1912 by památkářům mohla posloužit jako studie pro rekonstrukci fasády současné stavby"Ke sběratelství jsem se dostal přes fotografii. Fotografoval jsem Prahu a zajímalo mě, co bylo na těch místech dřív. Na pohlednicích jsem to našel," říká například sběratel Milan Degen, který vede pražskou sekci Klubu sběratelů kuriozit. Podle něj plnily pohlednice v minulosti reportážní roli. "Noviny vycházely bez ilustrací. Pohlednice ale byly v oblibě také proto, že byly barevné," dodal.

Jako ilustrace ke Kájovi Maříkovi - překvapivě odeslaná v roce 27. 3. 1975!Zlatá éra pohlednic byla podle něj koncem 19. století. "Už v té době se objevily barevné pohlednice nebo litografie. Byla to taková malá umělecká díla," uvedl. V době, kdy nebyly barevné časopisy nebo televize, pohlednice byly velmi populární. "Byla to velká móda."

V době internetu a mobilů podle něj zájem o pohlednice, ale také o jejich sběratelství, upadá. "Lidé nemají čas na psaní pohledů. Je to navíc poměrně drahé," uvedl. Také počet sběratelů se snižuje. Jejich přesné množství lze ale prý jen těžko odhadnout. Mnoho lidí se sběratelství věnuje individuálně.

Cení se historie

Kejchal z klasické Sněhurky natočené v roce 1937. Už před válkou znali systém podpůrné reklamy, dostala se i na pohledniceSoučasní sběratelé se zaměřují spíše na staré, historické pohlednice. Ceněny jsou například ty z období Rakouska-Uherska. Tehdy zájem o pohlednice souvisel i s rozvojem turistiky. Lidé chtěli posílat pohledy z míst, která navštěvovali. Rodiny měly album, se kterým se chlubily, a ukazovaly, jaké pohlednice vlastní. Tento boom trval do první světové války.

Mezi nejceněnější patří barevné litografie, fotomontážní pohlednice, pohlednice s židovskou tematikou nebo z období druhé světové války. Na aukcích stoupají ceny pohlednic označovaných za koláže. Z hlediska výtvarného mohou sbírku obohatit, ale z pohledu dokumentárního cenu nemají. Velmi populární mezi sběrateli jsou ale stále místopisy. "Do začátku druhé světové války měla pohlednici každá vesnice a třeba i samota," upozornil znalec.

Bez katalogů

Cení se pohled na dodnes zachovalá místa a srovnání s jejich původním vzhledem, zde pohled na Havlíčkovy sady z roku 1907Ceny sbírkových pohlednic jsou podle odborníků relativní. "Žádné katalogy neexistují. Není to jako u poštovních známek," říká Milan Degen. Znalci je pak hodnotí zejména podle obsahu a stáří. Cennými exempláři tak mohou být litografické tisky, hlubotisky anebo sítotisky.

Většina sběratelů začíná sbírat všechny druhy pohlednic a teprve postupem času, jak se sbírka rozrůstá a krystalizuje určitý zájem, se specializuje na určitý druh. Někdo sbírá zeměpisné, jiný žánrové, z vyobrazením zvířat či rostlin nebo umělecké pohlednice.

Úlovky za korunu

Pohlednice se Sidem Chaplinem z roku 1929: Milá Karličko, už se na tebe těším...Leoš Moravec, potomek slavné vydavatelské rodiny, která proslula například vydáváním příběhů o letci Bigglesovi, sbírá pohlednice asi 20 let a v krabicích od bot a fotoalbech má roztříděno asi deset tisíc kousků. "Po burzách a aukcích nechodím, zato když v antikvariátu za korunu narazím na kousek, který mi doplní sérii, mám z toho o to větší radost," popisuje Leoš Moravec.

V jeho sbírce lze narazit třeba na série s indiánskou tematikou či na snímky z běžný turistických cílů, ovšem focených z jiných míst než dnešní produkce, jaká se běžně najde v trafikách. "Každý ze sběratelů si najde vlastní způsob dělení, někdo sbírá třeba i podle známek a třídí podle data odeslání, někdo sbírá třeba jen první světovou válku," doplňuje.

Pro ukázky starých pohlednic klikněte do fotogalerie.

Autoři: ,




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.