Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jako kluk dostal rybičku, teď má stěny ověšené sbírkou nožů

aktualizováno 
Zdeněk Fryštácký ze Zlínska byl celý život strojařem. Nyní, v 78 letech, má sbírku složenou z 240 nožů. Některé dostal, některé si dokonce vyrobil sám.

Zdeněk Fryštácký žije v Hostišové, což je malá obec s 500 obyvateli. Tam se narodil v roce 1936, takže se blíží k osmdesátce. Jako strojař měl to štěstí, že mohl celý život strávit ve zlínském ZPS, což byl podnik s neoddiskutovatelnou pověstí.

Fotogalerie

První nůž dostal už coby kluk v sedmi, osmi letech. „Byl to křivák,“ říká. Tak se tu kapesnímu nožíku, který musel mít každý pořádný kluk, říká. A pak se mu splnil sen: dostal pravou rybičku. Ta jej poznamenala na celý život, protože právě v tomto okamžiku se zrodil základ sbírky, které je tedy právě sedmdesát let.

Zdeněk Fryštácký není „profesí sběratel“, jak sám říká, jen prostě jednou za čas nemohl nějakému noži odolat a přidal ho do pozvolna rozšiřující se sbírky. 

„Vlastně až teď mi na stará kolena lidi nosí nové nože do sbírky. Já jsem totiž celý život shromažďoval ty nože v staré krabici, takže vlastně nikdo nevěděl, kolik toho mám. A teprve až před rokem, když jsem nože vytáhl na stěny, všichni koukají,“ popisuje sběratel.

Autor:


Témata: Sběratelství


Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.