Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sbírám už jenom špeky, říká sběratel, který má 400 šicích strojů

aktualizováno 
Jan Paul sbírá šicí stroje už třicet let. Do dnešního dne jich shromáždil zhruba 400, nové kousky si však už pečlivě vybírá. Aby dům neplnil sice krásnými kousky, ale sběratelsky bezcennými.

Ve sbírce Jana Paula jsou nejen šicí stroje, ale i dobové reklamní předměty. | foto: Marek Burza

„Já jsem vlastně sbíral vždycky všechno. Začal jsem mlýnky, ale pak mi lidé vnucovali staré šicí stroje, jak je vyřazovali a kupovali si nové, moderní,“ popisuje Jan Paul. Teprve, když trochu důkladněji pronikl do problematiky, poznal do jakého dobrodružství se pustil.

„To, co zná každý, jsou takové ty takzvané rodinky, tedy stroje do domácnosti. Jenže každá profese měla své vlastní typy šicích strojů. Takže tu mám například vyřazený šicí stroj z Národního divadla, se kterým pracovala rukavičkářka, jiné stroje měli třeba výrobci slaměných klobouků nebo papučáři,“ popisuje.

Fotogalerie

Ve své chvále starých šicích strojů nezapomene připomenout, že jsou kompletně kovové, což se dnes u komerčně prodávaných strojů prakticky nevidí. Proto si staré šlapací stroje dokáží dodnes lehce poradit se silnými látkami, jako je xkrát založená džínovina.

„Ruční pohon šlapáním to utáhne, má sílu. Kdežto stroj na elektrický pohon má vysoké otáčky a je určený na lehké šití,“ vysvětluje. I když připomíná, že už v minulosti se v průmyslové praxi dávno nepoužívalo šlapání. „Používaly se transmise. To byla hřídel, která byla poháněna motorem a otáčela se pod stropem. Z ní se pak řemenem poháněly řady šicích strojů. Občas to bylo nebezpečné, protože řemen spadl a nahazoval se za chodu,“ říká sběratel.

V současné době pase Paul po takzvaných špecích. Je totiž stále těžší sehnat rarity. Jde jednak o speciální jednoúčelové stroje, ale i historické mašiny, které dokumentují vývoj, jakým se šicí stroje vyvíjely.

Ve sbírce má první patentovaný šicí stroj Howe ze čtyřicátých let předminulého století. Sice se neujal, ale jeho princip za babku koupil a přizpůsobil „jakýsi“ Singer, který od padesátých let 19. století zahájil svou vítěznou jízdu světem šicí techniky. Jeho název se v podstatě stal synonymem pro šicí stroj – jako když dodnes luxujeme a v koupelně máme karmu bez ohledu na výrobce.

Klub sběratelů kuriozit slaví padesátiny

Jan Paul je věrný členem Klubu sběratelů kuriozit, který letos slaví 50. narozeniny. Jubilejní rok uzavře velkou sběratelskou burzou 5. prosince 2015 v menze Studentský dům v Praze 6, které se zúčastní ti nejlepší a nejaktivnější sběratelé. Více informací o klubu najdete na jeho stránkách.

Některé ze zvláštností najdete ve fotogalerii. Je zajímavé, jak dlouho trvalo, než se zavedlo ruční šlapání. První stroje měly ruční kliku, některé dokonce páku, která se mačkala jako pumpička na kolo.

Také uspořádání nebylo pevně dané. Vyskytly se experimenty, které se pokoušely zavést horní cívky ze spodní části stroje. Také směr otáčení pomocného kolečka se občas měnil.

Zato se velmi rychle prosadily systémy pro navíjení nitě do spodní cívky, velmi podobné dnešním systémům. Už u starých strojů Singer zavedl lampičku osvětlení, aby znaveným švadlenkám trochu usnadnil práci. A už od začátku 20. století se objevují pokusy o elektrické pohony. Většinou v podobě přídavných motorků, které měly nabídnut alternativu k vyloženě ruční (nožní) práci.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.