Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sbírám už jenom špeky, říká sběratel, který má 400 šicích strojů

aktualizováno 
Jan Paul sbírá šicí stroje už třicet let. Do dnešního dne jich shromáždil zhruba 400, nové kousky si však už pečlivě vybírá. Aby dům neplnil sice krásnými kousky, ale sběratelsky bezcennými.

Ve sbírce Jana Paula jsou nejen šicí stroje, ale i dobové reklamní předměty. | foto: Marek Burza

„Já jsem vlastně sbíral vždycky všechno. Začal jsem mlýnky, ale pak mi lidé vnucovali staré šicí stroje, jak je vyřazovali a kupovali si nové, moderní,“ popisuje Jan Paul. Teprve, když trochu důkladněji pronikl do problematiky, poznal do jakého dobrodružství se pustil.

„To, co zná každý, jsou takové ty takzvané rodinky, tedy stroje do domácnosti. Jenže každá profese měla své vlastní typy šicích strojů. Takže tu mám například vyřazený šicí stroj z Národního divadla, se kterým pracovala rukavičkářka, jiné stroje měli třeba výrobci slaměných klobouků nebo papučáři,“ popisuje.

Fotogalerie

Ve své chvále starých šicích strojů nezapomene připomenout, že jsou kompletně kovové, což se dnes u komerčně prodávaných strojů prakticky nevidí. Proto si staré šlapací stroje dokáží dodnes lehce poradit se silnými látkami, jako je xkrát založená džínovina.

„Ruční pohon šlapáním to utáhne, má sílu. Kdežto stroj na elektrický pohon má vysoké otáčky a je určený na lehké šití,“ vysvětluje. I když připomíná, že už v minulosti se v průmyslové praxi dávno nepoužívalo šlapání. „Používaly se transmise. To byla hřídel, která byla poháněna motorem a otáčela se pod stropem. Z ní se pak řemenem poháněly řady šicích strojů. Občas to bylo nebezpečné, protože řemen spadl a nahazoval se za chodu,“ říká sběratel.

V současné době pase Paul po takzvaných špecích. Je totiž stále těžší sehnat rarity. Jde jednak o speciální jednoúčelové stroje, ale i historické mašiny, které dokumentují vývoj, jakým se šicí stroje vyvíjely.

Ve sbírce má první patentovaný šicí stroj Howe ze čtyřicátých let předminulého století. Sice se neujal, ale jeho princip za babku koupil a přizpůsobil „jakýsi“ Singer, který od padesátých let 19. století zahájil svou vítěznou jízdu světem šicí techniky. Jeho název se v podstatě stal synonymem pro šicí stroj – jako když dodnes luxujeme a v koupelně máme karmu bez ohledu na výrobce.

Klub sběratelů kuriozit slaví padesátiny

Jan Paul je věrný členem Klubu sběratelů kuriozit, který letos slaví 50. narozeniny. Jubilejní rok uzavře velkou sběratelskou burzou 5. prosince 2015 v menze Studentský dům v Praze 6, které se zúčastní ti nejlepší a nejaktivnější sběratelé. Více informací o klubu najdete na jeho stránkách.

Některé ze zvláštností najdete ve fotogalerii. Je zajímavé, jak dlouho trvalo, než se zavedlo ruční šlapání. První stroje měly ruční kliku, některé dokonce páku, která se mačkala jako pumpička na kolo.

Také uspořádání nebylo pevně dané. Vyskytly se experimenty, které se pokoušely zavést horní cívky ze spodní části stroje. Také směr otáčení pomocného kolečka se občas měnil.

Zato se velmi rychle prosadily systémy pro navíjení nitě do spodní cívky, velmi podobné dnešním systémům. Už u starých strojů Singer zavedl lampičku osvětlení, aby znaveným švadlenkám trochu usnadnil práci. A už od začátku 20. století se objevují pokusy o elektrické pohony. Většinou v podobě přídavných motorků, které měly nabídnut alternativu k vyloženě ruční (nožní) práci.

Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.