Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sedm tipů, jak nakupovat na farmářském trhu a vyhnout se frontám

  7:06aktualizováno  7:06
Farmářské trhy jsou vítaným oživením nabídky domácích produktů. Ale ke kterému stánku vyrazit nejdříve a na co při nákupu nezapomenout?

Farmářské trhy mají jedinou chybu: tím, že jich je zatím málo, tvoří se fronty | foto: Český farmářský trh

Zemědělské trhy nejsou jen místem nákupů, ale i setkání se sousedy. Už totiž dávno nejsou jen pražských fenoménem, ale rozrostly se do menších měst, třeba do Příbrami nebo Dobříše, kde opravdu ve frontě budete stát za učitelkou ze základní školy a prodavačem ze železářství.

Hlavní kouzlo trhů je v tom, že na nich seženete hlavně lokální potraviny. Vždyť je nelogické, aby řezník nabízel svoje maso stovky kilometrů daleko, když k němu na dennodenní nákup pak nemáte šanci zajet.

Když jde člověk na trh prvně, bloumá mezi množstvím stánků a vybírá nejdříve očima. A než se naděje, udělají se u nich takové fronty, že to mnohého od nákupu odradí. Zkusili jsme optimalizovat postup nakupování tak, aby to "odsýpalo", nakoupili jste vše, co potřebujete a přesto tam nestrávili celé dopoledne.

1. Začněte pečivem

Malý trik

Vyjděte si na trhy asi půl hodiny před začátkem. Farmáři už mají zboží vyloženo na pultech, vy si ho tak v klidu prohlédnete a vyberete si ty nejkrásnější kusy dřív, než se ke krámku navalí davy lidí.

Nejdříve si vyberte chléb a pečivo. Klasickou nakrájenou Šumavu ale nehledejte, vyzkoušejte spíše tradiční kváskový chléb. Dětem zacpěte pusy staročeskými perníkovými košíčky, k odpolední kávě přineste borůvkový koláč. Nebo třeba sladké frgály, ty potěší každého.

2. Zelenina a ovoce

Pak se vydejte pro zeleninu ovoce. Svojí největší sílu právě mají meruňky, objevují se i broskve, hrušky a švestky. Z meruněk uděláte sladkou marmeládu, z rybízu a borůvek zase třeba koláč s drobenkou. Na jablka ještě pár dní počkejte, ta budou hitem podzimu. Svoji sezonu už mají za sebou jahody.

3. Syslete si zásoby

Už teď si ale udělejte zásobu brambor, na polévku si odneste brokolici, květák, pórek, cibuli, mrkev... Máte výhodu, většina zeleniny je právě teď v rozkvětu. Jen úroda ředkvičky, jarní cibulky nebo třeba čerstvého špenátu už byla sklizena.

Klánovický farmářský trh, který organizuje Hana Michopulu

Klánovický farmářský trh, který organizuje Hana Michopulu

4. Na řezníka s rozvahou

Až uvidíte dlouhou frontu, vězte, že jste právě kápli na nejlepšího řezníka v okolí. V kostkované zástěře se bude rozšafně otáčet, aby nabídl tuhle nejlepší slaninku, támhle nejlepší jelítka, někomu dalšímu zase špekáčky a vám třeba vyuzenou šunku. Ale pokud přijdete půl hodiny před koncem trhů, nedivte se, když už nekoupíte ani špejli od jitrnice. Řezníci totiž z trhů odjíždějí jako první - s prázdným pultem. Přesto se snažte zboží u řezníka nakoupit jako jedno z posledních, aby se vám nezkazilo.

5. Houbařům důvěřujte, ale prověřuijte

Pro lenochy, kteří si nechtějí víkendy zpestřit procházkami v lese s očima u země, jsou tu i lidé, kteří nasbírali houby za vás. Jen dejte pozor na to, aby byly jedlé. Všechny radši doma bedlivě prozkoumejte. Zkuste třeba obalované bedly nebo klasickou smaženici.

6. Nezapomeňte na bylinky a vajíčka

Vaření si zpestřete čerstvými bylinkami. Tymián, bazalka nebo kopr ovoní celou kuchyni.

Hitem jsou také domácí vajíčka. Často stojí stejně jako v obchodě, ale prodavačka svoje slepičky denně chodí krmit zrním a necpe do nich chemii.

Nebojte se vyzkoušet také netradiční speciality. Svoje příznivce si rychle našli rybí hranolky nebo třeba křepelčí vejce.

7. Květiny až nakonec

Pak už si jen stačí pořídit květiny do vázy a čerstvé noviny a vyrazit domů ochutnávat všechny ty úžasné dobroty.

Kde se konají trhy

V sobotu 28. srpna začnou oficiálně fungovat nové trhy v Karlíně přímo na Karlínském náměstí (Praha 8) v okolí kostela sv.Cyrila a Metoděje.

Přehled farmářských trhů najdete například ZDE.

Autoři:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.