Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak vyudit či správně zamrazit čerstvou rybu

  9:00aktualizováno  9:00
Podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka není problém vyudit si čerstvé rybí filety sám doma. Stačí jim totiž 10 minut a máte delikatesu, kterou nekoupíte. Jako příloha je ideální zelenina, aby jemná chuť ryby opravdu vynikla.

"Čerstvého pstruha stačí vykostit, vložit například na pařák do pekáčku s pilinami, přikrýt, strčit do trouby a za deset minut máte flilety uzené," radí šéfkuchař Jaroslav Sapík, specialita na českou kuchyni, jak si snadno vyudíte rybí filátka doma. 

Podrobnější návod, jak vyudíte celé ryby v pekáči s bukovými pilinami, najdete v článku Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči.

Recept na uzeného pstruha se špenátem

Připravte si 4 uzené filety ze pstruha, 400 g mrazeného listového špenátu, 200 g baby špenátu, 400 g mražené nebo čerstvé baby karotky, 250 g cherry rajčátek, 5 stroužků česneku, 100 g másla, 1 lžičku cukru, citron, sůl a bílý pepř.

Na mrkvičku si rozehřejte máslo, přidejte trochu cukru.
Baby karotku na másle s cukrem lehce restujte zhruba 5 minut.
Hotovou karotku dochuťte citronovou šťávou.
Nadrobno pokrájený česnek také lehce orestujte na másle, aby zavoněl.

Omytou a očištěnou baby karotku trošku oslaďte a zhruba pět až 7 minut ji lehce restujte na rozpáleném másle, aby zůstala pevná na zkousnutí. Nakonec ji ještě zakápněte citronovou šťávou, případně ji podle chuti doslaďte. Česnek oloupejte, pokrájejte nadrobno a lehce orestujte na másle, pěkně uvolní aroma.

Na orestovaný česnek přidejte povolený mražený špenát, okapaný na sítku.
Na závěr přidejte čerstvé špenátové lístky, promíchejte a dochuťte.
Uzené filtety ze pstruha už jen ohřejete na pařáku.
Cherry rajčátka orestujte na másle spolu s několika neoloupanými stroužky

Poté přidejte povolený listový špenát z mrazáku, částečně zbavený přebytečné vody. Osolte ho, jemně opepřete, podle chuti jemně přislaďte a chvilku poduste. Těsně před podáváním přidejte čerstvé špenátové lístky, promíchejte a dochuťte. Uzené filety ze pstruha mezitím jen ohřejte na pařáku (pokud je nemáte připravené čerstvě vyuzené a ještě teplé).

Na pánev vedle rozpusťte kousek másla, přidejte cherry rajčátka, pár neoloupaných stroužků česneku a lehce restujte, až rajčatům popraská slupka. Na talíř servírujte kopeček špenátu, rybu, karotku a orestovaná rajčátka.

Tip šéfkuchaře, jak správně zamrazit čerstvé ryby

"Pergamenový papír natřete olejem nebo sádlem, do toho čerstvou rybu nebo filety zabalte, a pak je teprve strčte do mrazáku. Rybí maso pak nevysychá," radí Jaroslav Sapík, jak si pochutnat i na rybě z mrazáku jako na čerstvé.  

Další poctivé recepty od šéfkuchaře Jaroslava Sapíka můžete shlédnout v nedělní podvečer na televizi Prima family v pořadu Česko na talíři.

Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.