Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vařte jednoduše, i když je to těžší, radí Ital s michelinskou hvězdou

aktualizováno 
V Praze se vyzná. Sedm let totiž pracoval v restauraci pražského hotelu Four Seasons, kde pro hosty vařil skutečně autentickou „Itálii“. Poté se přesunul do hotelu stejné sítě ve Florencii jako šéfkuchař restaurace Il Palagio. A právě tam jeho kuchařské umění ocenili michelinskou hvězdou.

Italský šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou Vito Mollica připravuje těstoviny "cacio e pepe", | foto: Michal Moučka, FANY Gastroservis

Sledovali jsme ho při jeho exhibici na pražském Žofíně, kde předvedl tři recepty. A třeba těstoviny „cacio e pepe“, tedy sýr a pepř, podle jeho receptu určitě zvládnete uvařit i doma. „Mají v sobě všechno. Jsou jednoduché, výtečné a z minimálního počtu surovin. Tak to má být,“ tvrdí italský šéfkuchař Vito Mollica.

„Když jsem teď přijel do Prahy, skoro jsem ji nepoznal, jak se změnila. A těch obchodů s italskými potravinami! Chci říct, že teď tady seženete veškeré suroviny potřebné na vaření skutečně italských jídel, takže už žádné výmluvy,“ říká Mollica k dostupnosti autentických surovin.

Fotogalerie

A kde se podle něj v Praze nejlíp najíte? „Rád na Prahu vzpomínám, je úchvatná. Máte tu množství skvělých restaurací, ale nejraději mám tyhle tři: La Degustation Boheme Bourgeoise, Aromi a La Finestru,“ řekl iDNES.cz. Právě restaurace Aromi je jedna z šesti u nás oceněných titulem Bib Gourmand, jež označuje restaurace, kde se skvěle najíte za cenu do 850 Kč za menu (více zde). 

Vito Mollica vaří ve Florencii v jedné z nejlepších restaurací v Evropě, která je z principu založena na sezonnosti a jednoduchosti. „Kdybych měl dát jednu jedinou radu kuchaři, zněla by - vařte prostě jednoduše. Pozor, vařit jednoduše je zároveň mnohem těžší, než to vypadá,“ zdůrazňuje Mollica.

Po vlastních zkušenostech s vařením v nejlepších restauracích v Evropě vyzdvihuje ještě skutečnost, jak nesmírně důležitý je spokojený personál. „Jedině v případě, že jsou úplně všichni spokojení, od servisu až po šéfkuchaře, může být restaurace skutečně dobrá,“ je přesvědčený Ital.

Mollicův recept na jednoduchou pastu „sýr a pepř“

´Cavatelli cacio e peppe´ je tradiční italské jídlo z oblasti Říma, jehož základ tvoří pasta, tedy těstoviny, pepř a sýr pecorino. Šéfkuchař Mollica ho navíc obohatil o chobotnice a krevety a s tímto pokrmem vyhrál v roce 2013 cenu o nejlepší jídlo roku v gastroprůvodci portálu espresso.repubblica.it.

Suroviny: 180 g těstovin cavatelli, 120 g sýra pecorino, 5 g pepře, olivový olej,  případně ještě na vylepšení 3 krevety a kalamáry.

Těstoviny uvařte podle návodu na skus, ale zatím neslévejte. Kuličky pepře vložte do plátěného pytlíku a rozdrďte, nejlépe paličkou na maso. Poté pepř prosypte přes cedník a dál používejte jen větší kusy, které se „neprocedily“.

Pepř nasypte na pánev s rozehřátým olivovým olejem (2 lžíce by měly stačit) a až začne vonět, stáhněte pánev z plotny. Přidejte do ní pár lžic vody, ve které jste uvařili těstoviny. Pak těstoviny zceďte, hoďte na pánev s pepřovým základem a za průběžného míchání k nim přidávejte nastrouhaný sýr pecorino až získají krásnou krémovou konzistenci. A základní „cacio e peppe“ máte hotovo.

Pokud chcete pokrm obohatit ještě o uvedené plody moře, můžete krevety upravit „marinováním“ v olivovém oleji, limetce a trošce soli, chobotnice (kalamáry) stačí jen „spařit“ ve vroucí vodě. Mořské plody servírujte na těstovinách.

Autoři:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Speciál Emanuel kombinuje mango džus s ice batch brew.
S colou, pivem i ovocem. Takové jsou letošní kávové letní hity

Období od května do konce září patří v kavárnách všem ledovým kávám, domácím limonádám nebo ledovým čajům. Každý rok se však najdou zajímavé kombinace, které...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.