Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vařte jednoduše, i když je to těžší, radí Ital s michelinskou hvězdou

aktualizováno 
V Praze se vyzná. Sedm let totiž pracoval v restauraci pražského hotelu Four Seasons, kde pro hosty vařil skutečně autentickou „Itálii“. Poté se přesunul do hotelu stejné sítě ve Florencii jako šéfkuchař restaurace Il Palagio. A právě tam jeho kuchařské umění ocenili michelinskou hvězdou.

Italský šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou Vito Mollica připravuje těstoviny "cacio e pepe", | foto: Michal Moučka, FANY Gastroservis

Sledovali jsme ho při jeho exhibici na pražském Žofíně, kde předvedl tři recepty. A třeba těstoviny „cacio e pepe“, tedy sýr a pepř, podle jeho receptu určitě zvládnete uvařit i doma. „Mají v sobě všechno. Jsou jednoduché, výtečné a z minimálního počtu surovin. Tak to má být,“ tvrdí italský šéfkuchař Vito Mollica.

„Když jsem teď přijel do Prahy, skoro jsem ji nepoznal, jak se změnila. A těch obchodů s italskými potravinami! Chci říct, že teď tady seženete veškeré suroviny potřebné na vaření skutečně italských jídel, takže už žádné výmluvy,“ říká Mollica k dostupnosti autentických surovin.

Fotogalerie

A kde se podle něj v Praze nejlíp najíte? „Rád na Prahu vzpomínám, je úchvatná. Máte tu množství skvělých restaurací, ale nejraději mám tyhle tři: La Degustation Boheme Bourgeoise, Aromi a La Finestru,“ řekl iDNES.cz. Právě restaurace Aromi je jedna z šesti u nás oceněných titulem Bib Gourmand, jež označuje restaurace, kde se skvěle najíte za cenu do 850 Kč za menu (více zde). 

Vito Mollica vaří ve Florencii v jedné z nejlepších restaurací v Evropě, která je z principu založena na sezonnosti a jednoduchosti. „Kdybych měl dát jednu jedinou radu kuchaři, zněla by - vařte prostě jednoduše. Pozor, vařit jednoduše je zároveň mnohem těžší, než to vypadá,“ zdůrazňuje Mollica.

Po vlastních zkušenostech s vařením v nejlepších restauracích v Evropě vyzdvihuje ještě skutečnost, jak nesmírně důležitý je spokojený personál. „Jedině v případě, že jsou úplně všichni spokojení, od servisu až po šéfkuchaře, může být restaurace skutečně dobrá,“ je přesvědčený Ital.

Mollicův recept na jednoduchou pastu „sýr a pepř“

´Cavatelli cacio e peppe´ je tradiční italské jídlo z oblasti Říma, jehož základ tvoří pasta, tedy těstoviny, pepř a sýr pecorino. Šéfkuchař Mollica ho navíc obohatil o chobotnice a krevety a s tímto pokrmem vyhrál v roce 2013 cenu o nejlepší jídlo roku v gastroprůvodci portálu espresso.repubblica.it.

Suroviny: 180 g těstovin cavatelli, 120 g sýra pecorino, 5 g pepře, olivový olej,  případně ještě na vylepšení 3 krevety a kalamáry.

Těstoviny uvařte podle návodu na skus, ale zatím neslévejte. Kuličky pepře vložte do plátěného pytlíku a rozdrďte, nejlépe paličkou na maso. Poté pepř prosypte přes cedník a dál používejte jen větší kusy, které se „neprocedily“.

Pepř nasypte na pánev s rozehřátým olivovým olejem (2 lžíce by měly stačit) a až začne vonět, stáhněte pánev z plotny. Přidejte do ní pár lžic vody, ve které jste uvařili těstoviny. Pak těstoviny zceďte, hoďte na pánev s pepřovým základem a za průběžného míchání k nim přidávejte nastrouhaný sýr pecorino až získají krásnou krémovou konzistenci. A základní „cacio e peppe“ máte hotovo.

Pokud chcete pokrm obohatit ještě o uvedené plody moře, můžete krevety upravit „marinováním“ v olivovém oleji, limetce a trošce soli, chobotnice (kalamáry) stačí jen „spařit“ ve vroucí vodě. Mořské plody servírujte na těstovinách.

Autoři:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...



KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což nebyl vůbec snadný...

Šest věcí, na které v rámci zabezpečení před dovolenou zapomínáme

Před odjezdem na dovolenou nepodceňujte drobnosti.

Zámky všech druhů a kategorií, čtečky, fólie, alarmy. Možností, jak zabezpečit byt nebo dům, je nespočet....

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Najdete na iDNES.cz