Jak posekat trávu bez hluku a benzinu? Obyčejnou kosou

aktualizováno 
"Rusandy, ty jsou tvrdý, useknou i stromek, ani nevíte," konstatuje nad jednou ze svých kos zkušený hospodář Jaroslav Čermák ze Stříbrné Lhoty u Mníšku. V jeho případě je sekání kosou setrváním u klasiky, která nikdy neselže. Prostě ji "přelíznete" brouskem a sekáte.

Někdo seká trávu kosou celý život, ale někteří ji teprve objevují, ať už z nostalgie po starých časech, nebo z touhy ušetřit.

Fotogalerie

Kosa se skládá z kosištěte s berličkami, za ty ji při sekání držíte. "A kosu drží přichycenou na kosištěti kosiřík a záhvozda," ukazuje na kameru zkušený truhlář, včelař i sekáč v jedné osobě z malebné vesnice nedaleko Mníšku.

Pánská a dámská kosa se pak podle něj liší jen velikostí. Ta dámská má jednoduše kratší kosiště a berličky na držení jsou blíž u sebe. A pak také záleží, odkud kosa pochází, krajově se liší v detailech. "Rusandy ty jsou tvrdý, useknou i stromek, ani nevíte. Já mám radši jugoslávku, co mám po dědovi," ukazuje nám své s láskou opečovávané kosy.

Jak kosu správně nabrousit a jak sekat?

"Pokud sekáte měkkou trávu, nepotřebujete brousit tak často, jako kdybyste sekali třeba kopřivy. Ideální je, když tráva není tvrdá a sekáte za rosy. Jakmile je tráva přeschlá, jde to špatně," dělí se o praktické zkušenosti pan Čermák.

Hlavně podle něj musíte kosu brousit s citem, brouskem po ní moc "nešmejkat". "Sekáním se ostří vlastně ohýbá a vy ho brouskem rovnáte zpátky do správného směru a do roviny," říká, o co při broušení kosy jde. A rovnou vysvětluje, že úhel nastavení kosy se řídí výškou člověka. Podle potřeby se tedy kosiřík podkládá například kouskem kůže.

Kosa totiž při sekání nesmí mířit do země. "A nesmíte sekat špičkou, ale patkou, to je celý umění," uzavírá dlouholetý sekáč. Podle něj na sekání celkem není co popisovat, protože každý si tu svoji techniku stejně musí najít sám.

Při sekání se nesmíte hrbit, druhý den byste necítili záda.
Ten správný postoj při sekání si musí najít každý sám.

Základem je mírně rozkročený postoj a nehrbit se, neohýbat a kosu lehce táhnout po zemi celým tělem, čistě rukama se to utáhnout nedá. "Jak přesně? Vždyť říkám, na to si musí přijít každý sám," usmívá se pan Čermák s tím, že pohyb kosy musí být plynulý a nesmí za ní zůstávat stát tráva.

Stejně triviální je podle něj fakt, že se seká z pravé strany na levou, a z kopce dolů, aby se tráva rovnou pěkně pokládala. "Dobré je také sekat po větru, ten vám pomůže trávu česat a děláte pěkné řádky," doplňuje sekáč. Po každém sekání pak prostě kosu očistíte od trávy a pověsíte na bezpečné místo, ideálně pod střechu a do stínu.

Před naklepáváním musíte kosu z kosištěte sundat. Kladívkem vyhodíte záhvozdu,...
Kosiřík a záhvozda v detailu. Tyto panu Čermákovi vyráběl kovář na míru.
Naklepávání kosy vyžaduje jemnost, přesnost a soustředění.

Jednou za čas pak kosa potřebuje také naklepat, což už každý neumí. V tu chvíli musíte kosu z kosištěte sundat a její ostří trpělivě na speciální stoličce kousek po kousku naklepávat, abyste ho 'vytáhli do slabýho'.

Je to vlastně takové hrubé broušení a současně umění, které se předávalo z otce na syna a krajově se dodnes může lišit."Nesmíte do toho moc mlátit, jinak to popraská a ostří se začne trhat," vysvětluje sekáč trpělivě za monotónního zvuku naklepávané kosy.

Pokud vás sekání kosou také láká, zkuste si najít někoho podobně zkušeného, určitě vám svoje zkušenosti také rád předá. Vzít alespoň čas od času kosu do ruky a něco s ní posekat, to má totiž svoje nesmírné kouzlo.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Čtenáře nadchla zahrada respektující podhorskou krajinu Nízkého Jeseníku

Výherci druhého kola soutěže Naše krásná zahrada

Týden vybírali čtenáři iDNES.cz pět vítězů druhého kola soutěže Naše krásná zahrada, kteří získávají nové pomocníky i...

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám
Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám

Každého z nás někdy před odchodem na hřiště odchytla máma, aby nám namazala pusu ještě před tím, než nás ošlehá vítr. My jsme jen zakouleli očima a chtěli mít tuhle proceduru co nejrychleji za sebou. Ale jak se říká, maminka má vždycky pravdu.

Najdete na iDNES.cz