Dřevěná topůrka seker couvají z trhu, vítězí plast se skelným vláknem

aktualizováno 
Klasickou levnou sekerku najdete snad už jen v železářství nebo hobbymarketu. Kdo touží po něčem lepším a odolnějším, volí dnes spíše sekery s plastovým topůrkem.

Klasické dřevěné topůrko postupně mizí z trhu. | foto: MountfieldProfimedia.cz

"Oproti klasice jsou plastová topůrka lehčí, odolná proti vlhkosti a do rukou se přenášejí daleko menší vibrace," říká Michal Makalouš ze společnosti Mountfield, která prodává sekery Fiskars a Patriot. Podle něj navíc odpadají starosti se zafixováním dřevěného topůrka do hlavy sekery. Navíc těžší dřevěné topůrko se nepodílí na účinnosti sekání, pracuje váha čepele.

Moderní sekery mají jedinou nevýhodu: cenu. Zatímco obyčejnou malou sekeru koupíte za dvě, tři stovky, za moderní výrobky zaplatíte pětistovku a více, u velkých seker i přes tisíc korun. Výměnou získáváte daleko větší odolnost nejen proti vlhkosti, ale zmizí problémy s tím, že by se hlava časem z topůrka uvolňovala. A nestane se, že když se do špalku uhodí topůrkem, tak se prostě zlomí. Plastové sekery se testují i na nebezpečí přejetí zapomenutého kousku traktorem nebo autem.

Plastové topůrko ale sekeře přináší i přidanou hodnotu v tom, ze se daří dobře ji vyvážit za hlavou. Topůrka jsou totiž dutá – plná část je jen v části u hlavy, kde se kov zalisovává do plastu.

Dvě sekery do domácnosti

Kdo pravidelně štípe dřevo, ideálně potřebuje dvě základní sekery. Dlouhou štípací sekeru, většinou se prodávají v délce kolem 70 centimetrů, a kratší univerzální kolem 40 centimetrů. Ta je ideální na jemnější práce, menší polínka či třísky.

Fotogalerie

Štípací sekera je výjimečná tím, že má velmi široký klín, obvykle mívá úhel čepele kolem 35°. Pracuje se s ní obouručně a měla by si poradit i s menšími špalky bez použití klínku nebo kalače. I vzhledem k hmotnosti kolem 2,5 kilogramu.

Univerzální sekery mívají užší ostří, kolem 30°. Jsou menší, obratnější, jednoručně s nimi naštípete dříví na drobnější polínka nebo třísky. Univerzální sekery se prodávají i ve větších délkách, jsou ale určeny pro speciální práce, nejčastěji pro odvětvování.

Větší klouzavost

Moderní sekery bývají potažené teflonem nebo podobným lehce klouzavým materiálem, každý výrobce propaguje svůj obchodní název. Je otázkou, zda to není jen marketing. Po letech používání není možné si představit, že by se vrstva nesetřela, i když výrobci určitě budou tvrdit opak.

Co ale lze předpokládat: na rozdíl od levných seker z hobbymarketu značka zaručuje kvalitu použité oceli. Pořiďte si sekeru s dřevěným topůrkem třeba od Husqvarny a zjistíte, že stojí nejméně tolik jako fiskarska nebo patriotka. Nemluvě o ručně kovaných sekerách (ale to už je kategorie seker pro profesionály nebo fajnšmekry), jejich cena se už počítá v tisících.

Na moderní sekery obvykle výrobce poskytuje dlouholetou záruku. To ale neznamená, že do ní nevylomíte zub. "Většinou se to stane, když nedáváte pozor a narazíte na hřebík. Anebo se mi to osobně stalo, když jsem se pokoušel ji nabrousit na příliš ostré a tenké ostří," doplňuje Makalouš. U sekery je takové ostří zbytečné. Sekera pracuje kinetickou energií, není potřeba brousit ji jako břitvu.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Kutilové nevymřeli, umně renovují staré věci a dělají si radost

Staronová Jawa Babetta, která již byla nepojízdná a náš  čtenář ji takto krásně...

Až do konce října jste nám posílali své výtvory a bojovali o zařazení do soutěže Nejen barevné proměny, nyní si můžete...

Vybrali jsme šest vítězů soutěže Nejen barevné proměny

Výherci soutěže Nejen barevné proměny 2018

Zúžit výběr výtvorů našich čtenářů zveřejněných v rámci soutěže Nejen barevné proměny na pouhých šest, které oceníme...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Najdete na iDNES.cz