Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dřevěná topůrka seker couvají z trhu, vítězí plast se skelným vláknem

Klasickou levnou sekerku najdete snad už jen v železářství nebo hobbymarketu. Kdo touží po něčem lepším a odolnějším, volí dnes spíše sekery s plastovým topůrkem.
Klasické dřevěné topůrko postupně mizí z trhu.

Klasické dřevěné topůrko postupně mizí z trhu. | foto: MountfieldProfimedia.cz

"Oproti klasice jsou plastová topůrka lehčí, odolná proti vlhkosti a do rukou se přenášejí daleko menší vibrace," říká Michal Makalouš ze společnosti Mountfield, která prodává sekery Fiskars a Patriot. Podle něj navíc odpadají starosti se zafixováním dřevěného topůrka do hlavy sekery. Navíc těžší dřevěné topůrko se nepodílí na účinnosti sekání, pracuje váha čepele.

Moderní sekery mají jedinou nevýhodu: cenu. Zatímco obyčejnou malou sekeru koupíte za dvě, tři stovky, za moderní výrobky zaplatíte pětistovku a více, u velkých seker i přes tisíc korun. Výměnou získáváte daleko větší odolnost nejen proti vlhkosti, ale zmizí problémy s tím, že by se hlava časem z topůrka uvolňovala. A nestane se, že když se do špalku uhodí topůrkem, tak se prostě zlomí. Plastové sekery se testují i na nebezpečí přejetí zapomenutého kousku traktorem nebo autem.

Plastové topůrko ale sekeře přináší i přidanou hodnotu v tom, ze se daří dobře ji vyvážit za hlavou. Topůrka jsou totiž dutá – plná část je jen v části u hlavy, kde se kov zalisovává do plastu.

Dvě sekery do domácnosti

Kdo pravidelně štípe dřevo, ideálně potřebuje dvě základní sekery. Dlouhou štípací sekeru, většinou se prodávají v délce kolem 70 centimetrů, a kratší univerzální kolem 40 centimetrů. Ta je ideální na jemnější práce, menší polínka či třísky.

Štípací sekera je výjimečná tím, že má velmi široký klín, obvykle mívá úhel čepele kolem 35°. Pracuje se s ní obouručně a měla by si poradit i s menšími špalky bez použití klínku nebo kalače. I vzhledem k hmotnosti kolem 2,5 kilogramu.

Univerzální sekery mívají užší ostří, kolem 30°. Jsou menší, obratnější, jednoručně s nimi naštípete dříví na drobnější polínka nebo třísky. Univerzální sekery se prodávají i ve větších délkách, jsou ale určeny pro speciální práce, nejčastěji pro odvětvování.

Větší klouzavost

Moderní sekery bývají potažené teflonem nebo podobným lehce klouzavým materiálem, každý výrobce propaguje svůj obchodní název. Je otázkou, zda to není jen marketing. Po letech používání není možné si představit, že by se vrstva nesetřela, i když výrobci určitě budou tvrdit opak.

Co ale lze předpokládat: na rozdíl od levných seker z hobbymarketu značka zaručuje kvalitu použité oceli. Pořiďte si sekeru s dřevěným topůrkem třeba od Husqvarny a zjistíte, že stojí nejméně tolik jako fiskarska nebo patriotka. Nemluvě o ručně kovaných sekerách (ale to už je kategorie seker pro profesionály nebo fajnšmekry), jejich cena se už počítá v tisících.

Na moderní sekery obvykle výrobce poskytuje dlouholetou záruku. To ale neznamená, že do ní nevylomíte zub. "Většinou se to stane, když nedáváte pozor a narazíte na hřebík. Anebo se mi to osobně stalo, když jsem se pokoušel ji nabrousit na příliš ostré a tenké ostří," doplňuje Makalouš. U sekery je takové ostří zbytečné. Sekera pracuje kinetickou energií, není potřeba brousit ji jako břitvu.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025