Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zapomeňte na řízky a benzinku. Na cesty si připravte italský sendvič

aktualizováno 
"Moje máma mi vždycky připravovala sendvič na pláž," vzpomíná před cestou do Itálie šéfkuchař Emanuel Ridi. Tak proč si na dlouhou cestu opravdu vynikající sendvič nepřipravit také. Jako v italské kuchyni obecně, i u sendviče caprese s pistáciovým pestem hrají hlavní roli kvalitní suroviny.

Zaběhněte do pekárny pro focacciu (čti fokača), potřebovat budete i hmoždíř, abyste si v něm mohli utřít stejně jako Manu pesto z trošky česneku, sýru typu grana (parmazán), pistácií, posekané bazalky a zelené petržele. 

Příprava krok za krokem

Začněte přípravou bazalkového pesta. Nakrájejte nadrobno česnek, nasekejte pistáciové oříšky, natrhejte bazalku a přidejte trochu nakrájené petrželky. Vše dejte do hmoždíře, přistrouhejte sýr a nejprve rozetřete nasucho. Pak přidejte olivový olej a rozetřete dojemna. Olejem nešetřete, trochu přisolte.

I pistáciové oříšky nasekejte.
Do hmoždíře natrhejte snítky čerstvé bazalky.
Pesto v hmoždíři pěkně zpracujte, olejem nešetřete.
Parmazán (grano) nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte též do hmoždíře.

Tím máte tu nejobtížnější práci za sebou. Teď už stačí jen rozkrojit focacciu na poloviny a podříznout. Pečivu se dříve říkalo chléb chudých, dnes patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva. Vzhledem k tomu, jak je plochý, je pro výrobu sendviče ideální: při jídle pak nemusíte otvírat ústa jako žralok.

Nakrájejte rajčata na plátky a poklaďte na chleba. Přidejte plátky mozzarelly. Ital upozorňuje, že z řezu správné mozzarelly má při stisku vytékat mléko. "Jestli neteče, tak ji vyhoďte," radí se svým typickým úsměvem.

Rajčata pokrájejte na kolečka.
Přidejte pár celých lístků bazalky a naneste pesto...
Přidejte ještě trošku olivového oleje...

Na sýr dejte pár lístečků bazalky a naneste pesto. A znáte Itala: "Přidáme ještě kapku oleje," dává instrukce a zvrhne do už tak mastného pesta půl láhve extra virgin. Nakonec stačí přiklopit a sendvič z přírodních produktů je hotový. "Nejlepší je až tak za hodinku, zabalte si ho do alobalu, tam se všechny chutě pěkně propojí," radí Emanuel Ridi.

Focacciu zvládne každý

Ne každý má po ruce samoobsluhu, kde by vedli tento druh pečiva. Ital ale už v jednom z minulých dílů předváděl, jak ji velmi snadno udělat doma.

Na Focacciu

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 4 dcl vody
  • ½ droždí
  • 1 lžíce mořské soli
  • 5 cl oleje extra virgin

Do mísy vlijte vlažnou vodu a přidejte půl sáčku sušeného droždí. Promíchejte a postupně přimíchávejte mouku. Těsto nechte nakynout a na pomoučeném vále vytvořte dvě placky. Ty posolte a polijte olivovým olejem. Nešetřete. Prsty pak "vmasírujte" olej a sůl do těsta, přeneste na plech s pečicím papírem.

Pozor, konzistence těsta by měla být taková, aby se vám s ním dobře manipulovalo. Pokud je po vykynutí trochu řidší, klidně ho na vále moukou ještě dolaďte. Jinak se vám ho nepodaří přenést na plech. "Pečte na plný pecky," radí Ridi. Minimálně na 200 °C, raději i na víc zhruba 10 - 12 minut.

Další italské recepty představí v pořadu Ital na cestách šéfkuchař Emanuel Ridi přímo ve své rodné Itálii. Sliny se vám budou sbíhat nad jeho pastou, zeleninou nebo čerstvě připravenými rybami v úterý večer na Primě.   

Autoři: ,



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Najdete na iDNES.cz