Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na řízky a benzinku. Na cesty si připravte italský sendvič

aktualizováno 
"Moje máma mi vždycky připravovala sendvič na pláž," vzpomíná před cestou do Itálie šéfkuchař Emanuel Ridi. Tak proč si na dlouhou cestu opravdu vynikající sendvič nepřipravit také. Jako v italské kuchyni obecně, i u sendviče caprese s pistáciovým pestem hrají hlavní roli kvalitní suroviny.

Zaběhněte do pekárny pro focacciu (čti fokača), potřebovat budete i hmoždíř, abyste si v něm mohli utřít stejně jako Manu pesto z trošky česneku, sýru typu grana (parmazán), pistácií, posekané bazalky a zelené petržele. 

Příprava krok za krokem

Začněte přípravou bazalkového pesta. Nakrájejte nadrobno česnek, nasekejte pistáciové oříšky, natrhejte bazalku a přidejte trochu nakrájené petrželky. Vše dejte do hmoždíře, přistrouhejte sýr a nejprve rozetřete nasucho. Pak přidejte olivový olej a rozetřete dojemna. Olejem nešetřete, trochu přisolte.

I pistáciové oříšky nasekejte.
Do hmoždíře natrhejte snítky čerstvé bazalky.
Pesto v hmoždíři pěkně zpracujte, olejem nešetřete.
Parmazán (grano) nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte též do hmoždíře.

Tím máte tu nejobtížnější práci za sebou. Teď už stačí jen rozkrojit focacciu na poloviny a podříznout. Pečivu se dříve říkalo chléb chudých, dnes patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva. Vzhledem k tomu, jak je plochý, je pro výrobu sendviče ideální: při jídle pak nemusíte otvírat ústa jako žralok.

Nakrájejte rajčata na plátky a poklaďte na chleba. Přidejte plátky mozzarelly. Ital upozorňuje, že z řezu správné mozzarelly má při stisku vytékat mléko. "Jestli neteče, tak ji vyhoďte," radí se svým typickým úsměvem.

Rajčata pokrájejte na kolečka.
Přidejte pár celých lístků bazalky a naneste pesto...
Přidejte ještě trošku olivového oleje...

Na sýr dejte pár lístečků bazalky a naneste pesto. A znáte Itala: "Přidáme ještě kapku oleje," dává instrukce a zvrhne do už tak mastného pesta půl láhve extra virgin. Nakonec stačí přiklopit a sendvič z přírodních produktů je hotový. "Nejlepší je až tak za hodinku, zabalte si ho do alobalu, tam se všechny chutě pěkně propojí," radí Emanuel Ridi.

Focacciu zvládne každý

Ne každý má po ruce samoobsluhu, kde by vedli tento druh pečiva. Ital ale už v jednom z minulých dílů předváděl, jak ji velmi snadno udělat doma.

Na Focacciu

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 4 dcl vody
  • ½ droždí
  • 1 lžíce mořské soli
  • 5 cl oleje extra virgin

Do mísy vlijte vlažnou vodu a přidejte půl sáčku sušeného droždí. Promíchejte a postupně přimíchávejte mouku. Těsto nechte nakynout a na pomoučeném vále vytvořte dvě placky. Ty posolte a polijte olivovým olejem. Nešetřete. Prsty pak "vmasírujte" olej a sůl do těsta, přeneste na plech s pečicím papírem.

Pozor, konzistence těsta by měla být taková, aby se vám s ním dobře manipulovalo. Pokud je po vykynutí trochu řidší, klidně ho na vále moukou ještě dolaďte. Jinak se vám ho nepodaří přenést na plech. "Pečte na plný pecky," radí Ridi. Minimálně na 200 °C, raději i na víc zhruba 10 - 12 minut.

Další italské recepty představí v pořadu Ital na cestách šéfkuchař Emanuel Ridi přímo ve své rodné Itálii. Sliny se vám budou sbíhat nad jeho pastou, zeleninou nebo čerstvě připravenými rybami v úterý večer na Primě.   

Autoři: ,



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Lednová očista
Lednová očista

5 zdravých receptů, na kterých si opravdu pochutnáte

Najdete na iDNES.cz