Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na řízky a benzinku. Na cesty si připravte italský sendvič

aktualizováno 
"Moje máma mi vždycky připravovala sendvič na pláž," vzpomíná před cestou do Itálie šéfkuchař Emanuel Ridi. Tak proč si na dlouhou cestu opravdu vynikající sendvič nepřipravit také. Jako v italské kuchyni obecně, i u sendviče caprese s pistáciovým pestem hrají hlavní roli kvalitní suroviny.

Zaběhněte do pekárny pro focacciu (čti fokača), potřebovat budete i hmoždíř, abyste si v něm mohli utřít stejně jako Manu pesto z trošky česneku, sýru typu grana (parmazán), pistácií, posekané bazalky a zelené petržele. 

Příprava krok za krokem

Začněte přípravou bazalkového pesta. Nakrájejte nadrobno česnek, nasekejte pistáciové oříšky, natrhejte bazalku a přidejte trochu nakrájené petrželky. Vše dejte do hmoždíře, přistrouhejte sýr a nejprve rozetřete nasucho. Pak přidejte olivový olej a rozetřete dojemna. Olejem nešetřete, trochu přisolte.

I pistáciové oříšky nasekejte.
Do hmoždíře natrhejte snítky čerstvé bazalky.
Pesto v hmoždíři pěkně zpracujte, olejem nešetřete.
Parmazán (grano) nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte též do hmoždíře.

Tím máte tu nejobtížnější práci za sebou. Teď už stačí jen rozkrojit focacciu na poloviny a podříznout. Pečivu se dříve říkalo chléb chudých, dnes patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva. Vzhledem k tomu, jak je plochý, je pro výrobu sendviče ideální: při jídle pak nemusíte otvírat ústa jako žralok.

Nakrájejte rajčata na plátky a poklaďte na chleba. Přidejte plátky mozzarelly. Ital upozorňuje, že z řezu správné mozzarelly má při stisku vytékat mléko. "Jestli neteče, tak ji vyhoďte," radí se svým typickým úsměvem.

Rajčata pokrájejte na kolečka.
Přidejte pár celých lístků bazalky a naneste pesto...
Přidejte ještě trošku olivového oleje...

Na sýr dejte pár lístečků bazalky a naneste pesto. A znáte Itala: "Přidáme ještě kapku oleje," dává instrukce a zvrhne do už tak mastného pesta půl láhve extra virgin. Nakonec stačí přiklopit a sendvič z přírodních produktů je hotový. "Nejlepší je až tak za hodinku, zabalte si ho do alobalu, tam se všechny chutě pěkně propojí," radí Emanuel Ridi.

Focacciu zvládne každý

Ne každý má po ruce samoobsluhu, kde by vedli tento druh pečiva. Ital ale už v jednom z minulých dílů předváděl, jak ji velmi snadno udělat doma.

Na Focacciu

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 4 dcl vody
  • ½ droždí
  • 1 lžíce mořské soli
  • 5 cl oleje extra virgin

Do mísy vlijte vlažnou vodu a přidejte půl sáčku sušeného droždí. Promíchejte a postupně přimíchávejte mouku. Těsto nechte nakynout a na pomoučeném vále vytvořte dvě placky. Ty posolte a polijte olivovým olejem. Nešetřete. Prsty pak "vmasírujte" olej a sůl do těsta, přeneste na plech s pečicím papírem.

Pozor, konzistence těsta by měla být taková, aby se vám s ním dobře manipulovalo. Pokud je po vykynutí trochu řidší, klidně ho na vále moukou ještě dolaďte. Jinak se vám ho nepodaří přenést na plech. "Pečte na plný pecky," radí Ridi. Minimálně na 200 °C, raději i na víc zhruba 10 - 12 minut.

Další italské recepty představí v pořadu Ital na cestách šéfkuchař Emanuel Ridi přímo ve své rodné Itálii. Sliny se vám budou sbíhat nad jeho pastou, zeleninou nebo čerstvě připravenými rybami v úterý večer na Primě.   

Autoři: ,




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.