Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kamna a komín se musí po létě zkontrolovat, jinak hrozí i výbuch

aktualizováno 
Léto je definitivně pryč a v mnoha domácnostech se už „zavlažuje“. Kdo používá na topení v tomto přechodném období, měl by si zopakovat, co zkontrolovat před tím, než prvně zatopí v kamnech pevnými palivy.

Revizi spalinové cesty provede certifikovaný kominík kamerou. | foto: Lukáš Kuběna, MF DNES

Základem úspěšného vytápění v každém domě, kde se topí uhlím nebo dřevem, je komín. Jednou za rok byste u trvale obývaného domu měli absolvovat revizi spalinové cesty. Kominík musí být opravdu licencovaným kominíkem, který provede prohlídku kamerou. Celkem tato činnost trvá asi dvě hodiny (nikoliv 10 minut). Protokol o revizi je následně opatřen kulatým razítkem.

Podobnou revizi byste měli absolvovat vždy, když dochází ke stavební změně kouřovodu či při jeho prvním zprovoznění. Čistit se musí několikrát za rok, ale to už nemusí dělat kominík, smí se to i svépomocí.

Fotogalerie

Pozor, zdánlivě by se mohlo zdát, že komín ve víkendových chalupách je méně zatížen, ale je to naopak. Často do něj naprší a pokud se nevyužívá, může v něm voda zamrznout a komín roztrhnout. Proto by se tu měla dělat revize dvakrát do roka.

Starost o zplodinovou cestu není svévolným výmyslem. Chrání uživatele kamen před požárem domu a před možnou otravou oxidem uhelnatým.

U stavěných kamen, častých hlavně na chalupách, byste měli před novou zimní sezonou zkontrolovat těsnost dveří. Pokud dosloužilo, vyměňte je a nalepte nové.

Kontrola čerpadla se vyplatí

Zkontrolujte šamoty, případně je vyměňte. Pozornost věnujte i vyčištění prostoru nad deflektorem (horní část kamen). Většinou jej lze snadno vyjmout. Pokud je zlomený, vyměňte jej, většinou to bývá otázkou několika stokorun. U poškozeného deflektoru se snižuje účinnost hoření.

Aby kamna dobře hořela, zkontrolujte těsnost centrálního přívodu vzduchu, případné dotáhněte spoje. Stejně tak zkontrolujte, zda funguje mechanismus automatické regulace. Samozřejmostí je kontrola těsnosti a vyčištění tahů.

Pokud je přítomna krbová vložka s teplovodním výměníkem, pak je nutná kontrola oběhového čerpadla a protočení, které má v době nečinnosti tendence přireznout, což může vést v době prvního zatopení až k explozi.

U krbů platí totéž, jako u kamen. Od kontroly dvířek přes šamoty až po kontrolu teplovodního systému. Pokud máte krbovou vložku s pojezdem, zkontrolujte funkce pojezdu, případné jej vyčistěte a namažte.

U krbových kamen postupujte obdobně. Navíc demontujte kouřovod a kompletně jej vyčistěte, případně vyčistěte pomocí čisticího otvoru. Když už budete čistit kouřovod, udělejte pořádek i pod pod plechem nebo podstavným sklem.

Nakonec vše sestavte a proveďte topnou zkoušku. Nezapomínejte na to, že maximální vlhkost dřeva by neměla překročit 20 %, abyste celou kouřovou cestu nezadehtovali.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Najdete na iDNES.cz