Kamna a komín se musí po létě zkontrolovat, jinak hrozí i výbuch

aktualizováno 
Léto je definitivně pryč a v mnoha domácnostech se už „zavlažuje“. Kdo používá na topení v tomto přechodném období, měl by si zopakovat, co zkontrolovat před tím, než prvně zatopí v kamnech pevnými palivy.

Revizi spalinové cesty provede certifikovaný kominík kamerou. | foto: Lukáš Kuběna, MF DNES

Základem úspěšného vytápění v každém domě, kde se topí uhlím nebo dřevem, je komín. Jednou za rok byste u trvale obývaného domu měli absolvovat revizi spalinové cesty. Kominík musí být opravdu licencovaným kominíkem, který provede prohlídku kamerou. Celkem tato činnost trvá asi dvě hodiny (nikoliv 10 minut). Protokol o revizi je následně opatřen kulatým razítkem.

Podobnou revizi byste měli absolvovat vždy, když dochází ke stavební změně kouřovodu či při jeho prvním zprovoznění. Čistit se musí několikrát za rok, ale to už nemusí dělat kominík, smí se to i svépomocí.

Fotogalerie

Pozor, zdánlivě by se mohlo zdát, že komín ve víkendových chalupách je méně zatížen, ale je to naopak. Často do něj naprší a pokud se nevyužívá, může v něm voda zamrznout a komín roztrhnout. Proto by se tu měla dělat revize dvakrát do roka.

Starost o zplodinovou cestu není svévolným výmyslem. Chrání uživatele kamen před požárem domu a před možnou otravou oxidem uhelnatým.

U stavěných kamen, častých hlavně na chalupách, byste měli před novou zimní sezonou zkontrolovat těsnost dveří. Pokud dosloužilo, vyměňte je a nalepte nové.

Kontrola čerpadla se vyplatí

Zkontrolujte šamoty, případně je vyměňte. Pozornost věnujte i vyčištění prostoru nad deflektorem (horní část kamen). Většinou jej lze snadno vyjmout. Pokud je zlomený, vyměňte jej, většinou to bývá otázkou několika stokorun. U poškozeného deflektoru se snižuje účinnost hoření.

Aby kamna dobře hořela, zkontrolujte těsnost centrálního přívodu vzduchu, případné dotáhněte spoje. Stejně tak zkontrolujte, zda funguje mechanismus automatické regulace. Samozřejmostí je kontrola těsnosti a vyčištění tahů.

Pokud je přítomna krbová vložka s teplovodním výměníkem, pak je nutná kontrola oběhového čerpadla a protočení, které má v době nečinnosti tendence přireznout, což může vést v době prvního zatopení až k explozi.

U krbů platí totéž, jako u kamen. Od kontroly dvířek přes šamoty až po kontrolu teplovodního systému. Pokud máte krbovou vložku s pojezdem, zkontrolujte funkce pojezdu, případné jej vyčistěte a namažte.

U krbových kamen postupujte obdobně. Navíc demontujte kouřovod a kompletně jej vyčistěte, případně vyčistěte pomocí čisticího otvoru. Když už budete čistit kouřovod, udělejte pořádek i pod pod plechem nebo podstavným sklem.

Nakonec vše sestavte a proveďte topnou zkoušku. Nezapomínejte na to, že maximální vlhkost dřeva by neměla překročit 20 %, abyste celou kouřovou cestu nezadehtovali.

Autor:

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Najdete na iDNES.cz