Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šest tipů, jak se neznemožnit výběrem restaurace pro (nejen) valentýnskou večeři

aktualizováno 
Je hodně věcí, které musíte udělat před pozváním do restaurace. Nejen vybrat správný podnik, ale také zvolit ideální menu, najít vhodný stůl, porozumět aperitivům a vínu i odhadnout spropitné. Nemusí se to týkat jen oslavy Valentýna, ale každé návštěvy restaurace.

Vybírat můřžete z připravených menu nebo z jídelního lístku | foto: Profimedia.cz

Místo romantického zážitku hrozí sto a jeden způsob, jak Valentýna u večeře totálně prokaučovat. Večeře v restauraci se může změnit v pořádný trapas nebo zbytečné trápení plné nervozity. Naše tipy uplatníte i kdykoli jindy v roce a je úplně jedno, jestli zvete jeho nebo ji. 

K základní orientaci pro výběr podniku poslouží nejen doporučení od přátel, ale i nová databáze "ohvězdičkovaných" a zrecenzovaných restaurací, která vzniká na na internetové adrese www.scuk.cz, kde prověření recenzenti vyzvedávají klady i zápory navštívených restaurací (viz článek o založení Scuku).

1) Na návštěvu si zajděte předem

Nezvěte na večeři do restaurace, ve které jste nikdy nebyli a navíc je v cenové kategorii, v níž se normálně nepohybujete. Nervozita z neznámého prostředí a vyšších cen může odrovnat nejistého hostitele i  jeho hosta. Přizpůsobte proto výběr podniku své komfortní zóně.

S neznámým prostředím si poradíte snadno. Stačí navštívit vytipovaný podnik alespoň jednou nanečisto – třeba na oběd nebo jen tak na kávu s dezertem.

Pokud jste v roli hostitele, pomůže vám průzkum na bojišti v pozdějších fázích večeře. Navíc si ověříte, zda restaurace vypadá opravdu tak, jak ukazují fotografie na webu – často totiž zkreslují. Jako bonus budete vědět všechno o vstupu, poloze věšáků nebo šatny, o cestě na toalety i o nejlepších místech v podniku. Dohromady jsou to všechno cenné bodíky, které se vám naostro budou hodit.

2) Jaký stůl je špatný stůl

To, že podnik alespoň trochu znáte, vám pomůže i s rezervací a výběrem místa. Není nic horšího, než přijít bez rezervace nebo skončit u špatného stolu.

I když je interiér restaurace sebelépe vyvedený, vždycky najdete pár stolů, které nejsou svým umístěním zrovna pohodlné. Pro zvláštní příležitost si určitě dejte určitě na černou listinu:

  • místa hned u vchodu
  • zadní stoly u vstupu na toalety a do kuchyně
  • místa v blízkosti pokladny a hned u baru
  • místa uprostřed místnosti nebo ve frekventované uličce

Počítejte také s tím, že ne vždy musíte skončit v hlavní jídelně, kterou má restaurace všude na fotkách. Občas se můžete ocitnout v uličce, v druhém patře v suterénu nebo v jakémkoli postranním salonku, o kterém jste netušili, že vůbec existuje.

Místa se pak ještě podle pohodlnosti dělí i u stolu. Nejlepší jsou zády ke zdi s co nejlepším výhledem do místnosti. Horší jsou místa do uličky nebo do volného prostoru.

Pokud jste v roli hostitele, sedněte si na "horší" židli.

3) Menu versus à la carte

Vybrat pro zvláštní příležitost předem sestavené menu, nebo vybírat z jídelního lístku sami? Určitě si to rozhodněte předem, oba způsoby mají něco do sebe.

Speciální degustační menu (třeba svatovalentýnské) je váš autopilot pro celou návštěvu. Odpadají starosti s výběrem jídla a pokud je součástí menu i víno, ubude vám i starost s jeho výběrem a ochutnávkou. Na druhou stranu, pokud dobře neznáte svého hosta, můžete střelit vedle nebo nemusí být na vícechodové menu zvyklý. Pokud si víc věříte a zvládnete i poradit s výběrem druhému, klidně zvolte výběr à la carte (z jídelního lístku).

V obou případech je výhodou, když jako hostitel jídelní lístek znáte předem a máte plus minus vybráno podle různých možných scénářů. Pomůže vám to udržet si sebevědomí i nasbírat další kladné bodíky za iniciativu.

4) Volte raději jídla, o kterých víte, jak mají chutnat

I když jste to slyšeli nejméně milionkrát, správná romantická jídla nemusí být vždy ústřice, mořské plody a drahé speciality. Často je tomu spíše naopak.

Při výběru jídla není dobrý nápad "frajeřit" za každou cenu a vrhat se do jídel, která jste nikdy neměli nebo u nichž ani nevíte, jak mají vypadat. Ještě horší je pak nutit je protějšku jen kvůli zvláštní příležitosti. Ano, fantasticky upravené ryby, mušle a ústřice fungují skvěle. Musíte je ale znát a nebýt z nich vyjukaní.

Překvapení nebo zbytečný experiment může vás i váš protějšek pořádně rozhodit. Pokud přesto chcete vyzkoušet jídlo, které jste zatím neznali, zařaďte ho do méně významných chodů, jako je předkrm nebo dezert. Případné zklamání nebude tolik bolet.

5) Nezapomeňte na aperitiv

Možná jste zvyklí jej přeskakovat, při romantické večeři ho ale jednoznačně doporučujeme. Správně načasovaný aperitiv dokáže divy a sklenka šumivého vína nebo martini jsou nejlepší prostředky k překonání úvodní nervozity při vybírání jídla a čekání na první chod. Aperitivem se nelze opít, spíš se jen dobře naladíte a dostanete chuť. 

6) Drahá vína za každou cenu nekupujte

Jak ovládnout restauraci

Kdo má problém se sebevědomím a s tím, jak se správně chovat v restauraci, může navštívit takzvaný Gastroseminář. Naučí se tam hodně o tom, co od jednotlivých typů restaurací chtít, dozví se, jak se na nás dívají číšníci, jak velké spropitné kdy dát a mnoho dalšího (recenzi Gastrosemináře přinese iDNES.cz v nejbližší době).

Pokud se ve vínech nevyznáte, je nejlepší spoléhat na degustační menu. K němu vám víno vybrali předem a za vás, o nic se tedy nestaráte a sklenky s vínem přicházejí samy. I cena za víno je většinou výhodnější.

Pokud bojujete na vlastní pěst, nerozpakujte se ve vybrané restauraci vybírat podle ceny a na základě průzkumu vinného lístku přes internet. Láhev základního, cenově přijatelného vína vám udělá mnohem lepší službu než drahá lahev, u které celou večeři bolestivě dumáte, zda to nebyly vyhozené peníze.

Při objednávání převezměte iniciativu. Víno vyberte, objednejte a po přinesení ke stolu ochutnejte. Víno ochutnává vždy ten, kdo ho objednal. Při ochutnávce pak od vás chce slyšet obsluha jedinou věc, a to jestli je víno v pořádku. Znamená to, že nesmrdí korkem a je bez vad. Váhejte a ozývejte se pouze v situaci, kdy si myslíte, že víno je nějakým způsobem vadné.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Najdete na iDNES.cz