Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šest tipů, jak se neznemožnit výběrem restaurace pro (nejen) valentýnskou večeři

aktualizováno 
Je hodně věcí, které musíte udělat před pozváním do restaurace. Nejen vybrat správný podnik, ale také zvolit ideální menu, najít vhodný stůl, porozumět aperitivům a vínu i odhadnout spropitné. Nemusí se to týkat jen oslavy Valentýna, ale každé návštěvy restaurace.

Vybírat můřžete z připravených menu nebo z jídelního lístku | foto: Profimedia.cz

Místo romantického zážitku hrozí sto a jeden způsob, jak Valentýna u večeře totálně prokaučovat. Večeře v restauraci se může změnit v pořádný trapas nebo zbytečné trápení plné nervozity. Naše tipy uplatníte i kdykoli jindy v roce a je úplně jedno, jestli zvete jeho nebo ji. 

K základní orientaci pro výběr podniku poslouží nejen doporučení od přátel, ale i nová databáze "ohvězdičkovaných" a zrecenzovaných restaurací, která vzniká na na internetové adrese www.scuk.cz, kde prověření recenzenti vyzvedávají klady i zápory navštívených restaurací (viz článek o založení Scuku).

1) Na návštěvu si zajděte předem

Nezvěte na večeři do restaurace, ve které jste nikdy nebyli a navíc je v cenové kategorii, v níž se normálně nepohybujete. Nervozita z neznámého prostředí a vyšších cen může odrovnat nejistého hostitele i  jeho hosta. Přizpůsobte proto výběr podniku své komfortní zóně.

S neznámým prostředím si poradíte snadno. Stačí navštívit vytipovaný podnik alespoň jednou nanečisto – třeba na oběd nebo jen tak na kávu s dezertem.

Pokud jste v roli hostitele, pomůže vám průzkum na bojišti v pozdějších fázích večeře. Navíc si ověříte, zda restaurace vypadá opravdu tak, jak ukazují fotografie na webu – často totiž zkreslují. Jako bonus budete vědět všechno o vstupu, poloze věšáků nebo šatny, o cestě na toalety i o nejlepších místech v podniku. Dohromady jsou to všechno cenné bodíky, které se vám naostro budou hodit.

2) Jaký stůl je špatný stůl

To, že podnik alespoň trochu znáte, vám pomůže i s rezervací a výběrem místa. Není nic horšího, než přijít bez rezervace nebo skončit u špatného stolu.

I když je interiér restaurace sebelépe vyvedený, vždycky najdete pár stolů, které nejsou svým umístěním zrovna pohodlné. Pro zvláštní příležitost si určitě dejte určitě na černou listinu:

  • místa hned u vchodu
  • zadní stoly u vstupu na toalety a do kuchyně
  • místa v blízkosti pokladny a hned u baru
  • místa uprostřed místnosti nebo ve frekventované uličce

Počítejte také s tím, že ne vždy musíte skončit v hlavní jídelně, kterou má restaurace všude na fotkách. Občas se můžete ocitnout v uličce, v druhém patře v suterénu nebo v jakémkoli postranním salonku, o kterém jste netušili, že vůbec existuje.

Místa se pak ještě podle pohodlnosti dělí i u stolu. Nejlepší jsou zády ke zdi s co nejlepším výhledem do místnosti. Horší jsou místa do uličky nebo do volného prostoru.

Pokud jste v roli hostitele, sedněte si na "horší" židli.

3) Menu versus à la carte

Vybrat pro zvláštní příležitost předem sestavené menu, nebo vybírat z jídelního lístku sami? Určitě si to rozhodněte předem, oba způsoby mají něco do sebe.

Speciální degustační menu (třeba svatovalentýnské) je váš autopilot pro celou návštěvu. Odpadají starosti s výběrem jídla a pokud je součástí menu i víno, ubude vám i starost s jeho výběrem a ochutnávkou. Na druhou stranu, pokud dobře neznáte svého hosta, můžete střelit vedle nebo nemusí být na vícechodové menu zvyklý. Pokud si víc věříte a zvládnete i poradit s výběrem druhému, klidně zvolte výběr à la carte (z jídelního lístku).

V obou případech je výhodou, když jako hostitel jídelní lístek znáte předem a máte plus minus vybráno podle různých možných scénářů. Pomůže vám to udržet si sebevědomí i nasbírat další kladné bodíky za iniciativu.

4) Volte raději jídla, o kterých víte, jak mají chutnat

I když jste to slyšeli nejméně milionkrát, správná romantická jídla nemusí být vždy ústřice, mořské plody a drahé speciality. Často je tomu spíše naopak.

Při výběru jídla není dobrý nápad "frajeřit" za každou cenu a vrhat se do jídel, která jste nikdy neměli nebo u nichž ani nevíte, jak mají vypadat. Ještě horší je pak nutit je protějšku jen kvůli zvláštní příležitosti. Ano, fantasticky upravené ryby, mušle a ústřice fungují skvěle. Musíte je ale znát a nebýt z nich vyjukaní.

Překvapení nebo zbytečný experiment může vás i váš protějšek pořádně rozhodit. Pokud přesto chcete vyzkoušet jídlo, které jste zatím neznali, zařaďte ho do méně významných chodů, jako je předkrm nebo dezert. Případné zklamání nebude tolik bolet.

5) Nezapomeňte na aperitiv

Možná jste zvyklí jej přeskakovat, při romantické večeři ho ale jednoznačně doporučujeme. Správně načasovaný aperitiv dokáže divy a sklenka šumivého vína nebo martini jsou nejlepší prostředky k překonání úvodní nervozity při vybírání jídla a čekání na první chod. Aperitivem se nelze opít, spíš se jen dobře naladíte a dostanete chuť. 

6) Drahá vína za každou cenu nekupujte

Jak ovládnout restauraci

Kdo má problém se sebevědomím a s tím, jak se správně chovat v restauraci, může navštívit takzvaný Gastroseminář. Naučí se tam hodně o tom, co od jednotlivých typů restaurací chtít, dozví se, jak se na nás dívají číšníci, jak velké spropitné kdy dát a mnoho dalšího (recenzi Gastrosemináře přinese iDNES.cz v nejbližší době).

Pokud se ve vínech nevyznáte, je nejlepší spoléhat na degustační menu. K němu vám víno vybrali předem a za vás, o nic se tedy nestaráte a sklenky s vínem přicházejí samy. I cena za víno je většinou výhodnější.

Pokud bojujete na vlastní pěst, nerozpakujte se ve vybrané restauraci vybírat podle ceny a na základě průzkumu vinného lístku přes internet. Láhev základního, cenově přijatelného vína vám udělá mnohem lepší službu než drahá lahev, u které celou večeři bolestivě dumáte, zda to nebyly vyhozené peníze.

Při objednávání převezměte iniciativu. Víno vyberte, objednejte a po přinesení ke stolu ochutnejte. Víno ochutnává vždy ten, kdo ho objednal. Při ochutnávce pak od vás chce slyšet obsluha jedinou věc, a to jestli je víno v pořádku. Znamená to, že nesmrdí korkem a je bez vad. Váhejte a ozývejte se pouze v situaci, kdy si myslíte, že víno je nějakým způsobem vadné.

Autoři:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.