Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Farmářské trhy se opět rozjíždějí, letos už po celé republice

  9:54aktualizováno  9:54
V Praze jsou již několik týdnů v provozu tržiště například na náplavce či na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech, po celou zimu se každou sobotu dopoledne konají trhy také v Galerii Fénix ve Vysočanech.

Farmářský trh - Kubáň (9/6/2011) | foto: Iva Špačková, iDNES.cz

Ještě během března pak avizují letošní start také organizátoři trhu na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, který byl jedním z prvních v Česku. Sezona farmářských trhů v Česku se tedy opět začíná pomalu rozjíždět, i když na většině míst zahájí až v průběhu jara. 

Dojde letos na lámání chleba a zvýší se kvalita zboží?

Pouliční farmářská tržiště se v roce 2010 stala hitem nejprve v Praze, poté začala houfně přibývat i jinde a dnes fungují ve všech krajích. Podle informací Státní veterinární správy (SVS) se během loňského roku trhy konaly nejméně na 170 místech. Letos patrně přibudou nové, protože Češi si farmářské produkty v velmi oblíbili.

V metropoli a jejím blízkém okolí se loni během celého roku pravidelně konaly bezmála čtyři desítky farmářských trhů, které do města přilákaly stovky lokálních farmářů, řezníků, pekařů a pěstitelů a tisíce zákazníků.

Řada pořadatelů už si "své prodejce" ale začíná vybírat. Například v Karlíně v Praze 8, kde trhy zahájí až v druhé polovině dubna. "Chceme se ještě víc zaměřit na kvalitu nabízeného zboží, byť za cenu případné redukce počtu stánků. Trhovci tak budou nabízet pouze zboží nejvyšší kvality, které by zároveň mělo pocházet od prvovýrobců," uvedla zástupkyně starostky Prahy 8 Vladimíra Ludková.

Regionální výrobky jsou na trzích vítány po celé republice

V Ústeckém kraji trhy začnou už v polovině března a provozovatelé chtějí rozšířit jejich kulturní a společenský rozměr. V šesti severočeských městech budou častěji než vloni. "Farmářské trhy se v kraji osvědčily, je po nich poptávka. Kraj je podporuje, protože se tam prodávají především regionální výrobky z Ústeckého kraje," řekla hejtmanka Jana Vaňhová. Kromě nabídky potravin a regionálních výrobků chystají pro letošní rok i kuchařskou show. Četnost farmářských trhů se oproti loňsku zdvojnásobí, ve většině měst budou dvakrát až třikrát do měsíce.

Farmářské trhy se budou konat i v Olomouckém kraji, přímo v Olomouci odstartují v sobotu 7. dubna. "Nově je budeme pořádat na Horním náměstí, protože dosavadní místo konání trhů, Dolní náměstí, se opravuje. Konat se budou první a poslední sobotu v měsíci a mezitím v pátky. Letos bychom se chtěli víc zaměřit na prezentaci sezonních plodin, budeme mít jahodobraní, bylinkový festival, dýňobraní či bramboriádu," uvedla pořadatelka trhů Markéta Záleská.

Vznik asociace farmářských tržišť konečně na obzoru

Farmářské trhy obnovují tradici pouličního prodeje potravin, v posledních desetiletích téměř zaniklou. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Někteří pořadatelé farmářských tržišť ale ve snaze zajistit dostatečnou nabídku zboží začali umožňovat prodej na trzích také překupníkům, kteří zde nabízeli ovoce či zeleninu předtím koupené v supermarketech.

Ministerstvo zemědělství proto loni zveřejnilo dobrovolný kodex farmářských trhů, který pro jejich pořádání stanovuje pravidla a na každém trhu by měl být vyvěšen na viditelném místě. Sami provozovatelé farmářských tržišť pak chystají vznik vlastní asociace, jako je tomu v zahraničí. Podle Jiřího Sedláčka z občanského sdružení Archetyp by asociace mohla oficiálně začít fungovat během dubna.

Veterináři loni zkontrolovali celkem 221 tržišť, z nichž většinu představovala právě farmářská tržiště. Během kontrol bylo podle mluvčího SVS Josefa Dubna zkontrolováno 666 prodejců, z nichž 72 dostalo pokutu. Celková výše pokud dosáhla 326 tisíc Kč. Mezi nejčastější prohřešky patřilo zcela chybějící nebo nesprávné označení prodávaných potravin a neschopnost doložit původ zboží. Veterináři také odhalili skladování potravin živočišného původu za nevyhovujících teplot a nedostatečnou ochranu zboží před znečištěním.

"V tomto roce samozřejmě opět počítáme s kontrolami farmářských trhů, s obdobnou intenzitou jako v minulém roce. Také bude záležet, jak se bude situace vyvíjet, jsme schopni operativně reagovat na situaci," uvedl Duben. Veterináři podle něj však předpokládají, že pořadatelé i prodejci si budou uvědomovat své povinnosti a zodpovědnost a zjištěných problémů bude méně než loni.

Autoři:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.