Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na silvestrovskou kocovinu se připravte raději už den předem

aktualizováno 
Je zbytečné někomu radit, ať nepije, protože mu bude o den později špatně. Stavy kocoviny však lze preventivně zmírnit.

Najde se i něco v lékárnách, většina přípravků eliminuje kyselost v žaludku. | foto: Marek Burza

Bolest hlavy, sucho v ústech, nevolnost, reakce na světlo – to vás možná bude čekat po divočejší silvestrovské noci. Přestože se obecně radí pít jenom s mírou, hodně lidí s tímto předsevzetím vydrží jen první hodiny noci a pak – děj se vůle boží.

Čím si to způsobíte a jak tomu předejít

Podstatné pro prevenci je povědomí, že alkohol způsobuje dehydrataci organismu, tělo ztrácí minerály a vitamin B i C. Navíc k následnému stavu přispívá fakt, že organismus trpěl nedostatek spánku, takže je člověk unavený.

Alkulačka

Spočítejte si, za jak dlouho můžete sednout za volant.

Z toho vyplývá, jak se na nadcházející noc připravit. První, co by měl každý udělat, je pořádně se najíst. Konzumenti vína a tvrdého alkoholu by neměli zapomínat alkohol pravidelně prokládat vodou, u piva asi nic takového nikdo nemůže chtít.

Rozhodně je vhodné předem se nadopovat vitaminem C. Snězte třeba dva gramy, předávkovat se organismus nedokáže. Neuškodí také vzít si i B-komplex.

Lékaři doporučují k rannímu doplnění minerálů a tekutin například silný vývar. Na rozdíl od kávy, po které by člověk sáhnul automaticky. Jenže tou si spíš uškodí, protože dehydratuje organismus a dráždí už tak rozbouřený žaludek.

Jak zjistit obsah alkoholu v nápoji

Vynásobte 0,8 (hustota etanolu) x obsah sklenice/láhve (ml) x koncentrace alkoholu (% obj.). To celé vydělte stovkou.

Pak například velký panák 50 cl 40% vodky obsahuje 16 g alkoholu.

Rozhodně se po větším tahu nepokoušejte sedat příliš brzy za volant. Počítá se, že tělo odbourává alkohol zhruba rychlostí 0,1 g za hodinu a kilogram váhy. Takže například 80kilový muž za hodinu odbourá 8 g alkoholu. Když se počítá, že v jednom dvanáctistupňovém pivu je zhruba 20 gramů čistého alkoholu, tak si může každý spočítat, za jak dlouho může sednout za volant – zhruba za 2,5 hodiny.

Zajímavá je i aplikace, která vám zabrání v opilosti vyvádět věci, kterých byste mohli druhý den litovat. Jmenuje se Drunk Lock (odkaz pro Android) a nastavíte si v ní, od kdy do kdy budete mít zakázáno telefonovat či posílat SMSky. Nepustí vás do telefonu, dokud nedokážete uspokojivě vyřešit matematický příklad (náročnost si zvolíte přiměřenou ještě ve střízlivém stavu).

Do lékárny i za babskými recepty

Existuje široká řada preparátů na rychlé odbourávání alkoholu a acetaldehydu – tedy produktu alkoholové degradace, který způsobuje kocovinu. Některé preparáty se však musí užít ještě před zahájením pití alkoholu. 

Nejběžnější z nich je český Antiethanol07. Sice kocovině nezabrání, ale pomůže k jejímu odbourávání a rychlejšímu ozdravení organismu. Tvoří ho výtažky z bylin a nakonec se ukázalo, že pomáhá lidskému tělu rychleji odbourávat alkohol. Jeho základem jsou plody vinné révy, další složkou je smuteň hořká a plod embliky, plody datlovníku, nať z rostliny Andrographis paniculata a čekanka obecná. Antiethanol v testech prokázal padesáti až sedmdesátiprocentní účinnost, pokud jde o snižování nevolnosti nebo vyčerpanosti po pijáckém večírku.

Existují však i přípravky, které se aplikují až po akci, třeba alkaseltzer nebo samaritán – mírní příznaky, třeba tím, že dodávají chybějící ionty a podobně.

Pomáhá i obyčejný Acylpyrin či Aspirin. Nehodí se pro lidi, kteří tyto léky nesnesou. Samaritán se dá koupit za necelých 50 korun za osm sáčků. Tento lék především uklidňuje pálící žáhu – klidně si ho proto dejte i tehdy, když je vám těžko z přemíry jídla. U přípravku Vyprošťovák je účinnou látkou zažívací soda, tato látka je podstatná i pro další podobné přípravky. V podstatě mají jen za úkol srovnat překyselený žaludek.

Co se osvědčilo v praxi a bez lékáren?

  • silný vývar
  • kyselá vzpruha (zavináč, lák z okurek, citronová šťáva)
  • zeleninový koktejl (salátová okurka, červená paprika, bazalka, rajčatová šťáva – rozmixovat, rozředit a vypít)
  • mátový čaj – uklidňuje zažívání
  • sprcha

Podívejte se, co proti kocovině radí známé tváře:

 

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Najdete na iDNES.cz