Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jedině se šípkovou. Takhle ji připravuje Zdeněk Pohlreich

aktualizováno 
Když kanec, tak se šípkovou omáčkou. To je klasika všech zvěřinových hodů. Je však pravda, že co hospoda nebo domácnost, to mírně odlišná varianta. Pojďme se podívat, jak si s perlou české kuchyně poradí Zdeněk Pohlreich v aktuálním dílu one man show Teď vaří šéf!

Celý nedělní pořad se odvíjí od kančího masa. Proto nemůže chybět ani královna mas, tedy pokrm z kančího hřbetu. To je jen pro informaci totéž maso, které najdete na vepři jako karé či roštěnec u krávy. Tedy krátké maso vhodné i pro steakovou úpravu. Z toho plyne, že maso se peče jen krátce a na řezu by mělo být lehce zarůžovělé.

U Pohlreicha byste neuspěli s otázkou, zda pečeni se zelím nebo se šípkovou. A rovnou předvede přeferovanou variantu, která vás navíc nepostaví mimo provoz po absolvování omáčky se šesti. Jako přílohu totiž ukáže zblanšírovanou kapustu na slanině, A uznejte: na talíři se směje úplně stejně hezky jako klasická verze s knedlíkem.

Fotogalerie

Na omáčku si hodně najemno nakrájejte mrkev, řapíkatý celer a šalotku a na másle orestujte. Až chytí barvu, přidejte trochu cukru a pár kuliček jalovce, aby směs trochu zkaramelizovala. Pak stačí zalít vývarem a přidat šípkový džem. Kdo nelenil a sbíral, možná ji má doma ve spíži, ale lze ji běžně koupit.

Pak je potřeba vzniklou směs vařit a redukovat. Aby to šlo šéfkuchaři lépe, přelil směs z rendlíku do pánve, kde je větší odpar. Nakonec omáčku zcedil a bylo hotovo.

A jak si poradit se vzácným masem? Přestože se kanci střílejí kvůli přemnožení, takže to zahýbalo i s cenami, stále se kančí hřbet pohybuje mezi 400 a 500 korunami. Maso stačí posolit, opepřit a narychlo zatáhnout na pánvi. Pak ho dáte do trouby na 180 °C zhruba na deset minut. Je podstatné, aby maso zůstalo vevnitř narůžovělé. Kdo máte sondu, nastavte si teplotu na 55–59 °C.

Až maso vytáhnete, zabalte ho do alobalu a nechejte odpočívat. „Platí to u každého masa, ale u zvěřiny dvakrát,“ upozorňuje Pohlreich.

Vařte jako šéf

Ty nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha najdete výhodně na Knihy.iDNES.cz.

Protože se celé vaření odehrává v poměrně rychlém tempu, paralelně s masem a omáčkou připravte i přílohu. Na úzké proužky nakrájejte kapustu a jen tak na dvě tři minutky ji nechte zbanšírovat. Všimněte si, že když ji ponoříte do vařící vody, bude jasně zelená. Aby tak zůstala, neopomeňte dodržet základní pravidlo: ihned ji zchlaďte v ledové vodě. Ideální je napustit hrnec vody studenou vodou a kdo má, přidat kostky ledu. Jde o to, aby se úplně zastavil proces vaření a zelenina nezavadla a nezešedla.

Dejte okapat a mezitím si v rendlíku osmažte trošku slaniny s cibulkou a česnekem, přikápněte smetanu. Pak přihoďte kapustu a zamíchejte.

Sami vidíte, že postup je to jednoduchý a nelze v podstatě pokazit. Kančí maso není sice zrovna laciné, ale výsledný efekt je bombastický a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Celý díl Teď vaří šéf! můžete vidět v neděli v podvečer na Primě.




Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Z Labe vylovili 70kilového sumce, který měřil 226 centimetrů

Monstrum z „velké řeky“

Milovníci Labe se v létě vypravili na dvoudenní rybářskou výpravu na tuto řeku. Zatímco první den se jim absolutně...



Další z rubriky

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

Cibulky ve voskovém kabátku rozzáří stůl živými květy třeba na Vánoce

Kombinace odstínů mědi a čistě bílé barvy je velmi efektní. Když si navíc...

Možná jste na ně už narazili. Cibulky velkokvětých honosných hvězdníků potažené voskem připomínající barevné,...



Najdete na iDNES.cz