Celý nedělní pořad se odvíjí od kančího masa. Proto nemůže chybět ani královna mas, tedy pokrm z kančího hřbetu. To je jen pro informaci totéž maso, které najdete na vepři jako karé či roštěnec u krávy. Tedy krátké maso vhodné i pro steakovou úpravu. Z toho plyne, že maso se peče jen krátce a na řezu by mělo být lehce zarůžovělé.
U Pohlreicha byste neuspěli s otázkou, zda pečeni se zelím nebo se šípkovou. A rovnou předvede přeferovanou variantu, která vás navíc nepostaví mimo provoz po absolvování omáčky se šesti. Jako přílohu totiž ukáže zblanšírovanou kapustu na slanině, A uznejte: na talíři se směje úplně stejně hezky jako klasická verze s knedlíkem.
Na omáčku si hodně najemno nakrájejte mrkev, řapíkatý celer a šalotku a na másle orestujte. Až chytí barvu, přidejte trochu cukru a pár kuliček jalovce, aby směs trochu zkaramelizovala. Pak stačí zalít vývarem a přidat šípkový džem. Kdo nelenil a sbíral, možná ji má doma ve spíži, ale lze ji běžně koupit.
Pak je potřeba vzniklou směs vařit a redukovat. Aby to šlo šéfkuchaři lépe, přelil směs z rendlíku do pánve, kde je větší odpar. Nakonec omáčku zcedil a bylo hotovo.
A jak si poradit se vzácným masem? Přestože se kanci střílejí kvůli přemnožení, takže to zahýbalo i s cenami, stále se kančí hřbet pohybuje mezi 400 a 500 korunami. Maso stačí posolit, opepřit a narychlo zatáhnout na pánvi. Pak ho dáte do trouby na 180 °C zhruba na deset minut. Je podstatné, aby maso zůstalo vevnitř narůžovělé. Kdo máte sondu, nastavte si teplotu na 55–59 °C.
Až maso vytáhnete, zabalte ho do alobalu a nechejte odpočívat. „Platí to u každého masa, ale u zvěřiny dvakrát,“ upozorňuje Pohlreich.
Vařte jako šéfTy nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha najdete výhodně na Knihy.iDNES.cz. |
Protože se celé vaření odehrává v poměrně rychlém tempu, paralelně s masem a omáčkou připravte i přílohu. Na úzké proužky nakrájejte kapustu a jen tak na dvě tři minutky ji nechte zbanšírovat. Všimněte si, že když ji ponoříte do vařící vody, bude jasně zelená. Aby tak zůstala, neopomeňte dodržet základní pravidlo: ihned ji zchlaďte v ledové vodě. Ideální je napustit hrnec vody studenou vodou a kdo má, přidat kostky ledu. Jde o to, aby se úplně zastavil proces vaření a zelenina nezavadla a nezešedla.
Dejte okapat a mezitím si v rendlíku osmažte trošku slaniny s cibulkou a česnekem, přikápněte smetanu. Pak přihoďte kapustu a zamíchejte.
Sami vidíte, že postup je to jednoduchý a nelze v podstatě pokazit. Kančí maso není sice zrovna laciné, ale výsledný efekt je bombastický a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Celý díl Teď vaří šéf! můžete vidět v neděli v podvečer na Primě.