Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Skleněnými obklady kuchyň omladíte, vy zestárnete při placení

aktualizováno 
Keramické obklady jsou klasickým řešením, které už ale jaksi neodpovídá současné představě o moderní kuchyni. Jednoduchý obklad lakovaným sklem ji přiblíží současným trendům.

Skleněné obklady se nejčastěji lepí. | foto: www.sklenenyobklad.cz

Vyměnit staré obklady v kuchyni můžete několika způsoby. Je možné staré kachlíky odsekat a obložit ji novými, modernějšími. Což je poměrně "špinavé" a pracné. Anebo starý obklad jednoduše zakrýt lakovaným sklem.

"Máte dvě možnosti. Buď upevníte sklo ke zdi hliníkovými lištami, anebo ho jednoduše přilepíte neutrálním silikonem," přibližuje montáž Michal Kopecký ze společnosti Alfa Styl, která se zabývá dodávkou komponentů pro skleněné obklady. Obklady se pak lepí od rohu do rohu, minimalizuje se množství spár.

K pracovní desce lze sklo zalištovat hliníkovými krycími lištami nebo použít levnou plastovou lištou v barvě pracovní desky. Pokud dáváte přednost stylu techno, můžete nechat sklo bez zakrytí a jen je utěsnit transparentním silikonem.

Lišty pro nerovný povrch

Podle zkušeností Michala Kopeckého se profily hodí tam, kde obkladači odevzdali špatnou práci a povrch je nerovný a zvlněný. Lišta totiž sklo mírně předsune před stěnu. "Má to ale své mouchy. Cena lišt pro běžnou kuchyni se pohybuje mezi třemi a pěti tisíci korunami, což obkládání prodraží. Není také dokonale dořešeno boční zakrytování, takže lze jen těžko obložit třeba jen místo za sporákem kvůli snadnějšímu stírání omastku po vaření," upozorňuje. Lišty se prodávají většinou v tří nebo pětimetrových délkách.

Samotná montáž obložení je ale snadná a netrvá déle než jedno odpoledne.

Nejdříve přišroubujte spodní profil.

Nejdříve přišroubujte spodní profil.

Vložte skleněnou desku.

Vložte skleněnou desku.

Zašroubujte horní přídržný profil.

Zašroubujte horní přídržný profil.

Nejdříve odstraňte staré plastové lišty a na pracovní desku namontujte dolní profil, který utěsníme troškou sanitárního silikonu vhodného proti plísním.

Teď do spáry vložíte novou desku. Dá se buď koupit nebo zhotovit svépomocí. Kdo se rozhodne pro sklo, může si ho nalakovat ze zadní strany barvou přesně podle svých představ, anebo si ho u výrobce nechat přiříznout přesně na míru s barvou podle vzorníku.

Nakonec našroubujete horní přídržný profil. Šrouby dotahujte jen lehce, aby nedošlo k nežádoucímu pnutí.

Za sporák raději kalené

Pokud počítáte s použitím za sporák, je nutné koupit dražší kalené sklo odolné proti vysokým teplotám, kde ceny u šestimilimetrové tloušťky začínají kolem tří tisíc korun za čtvereční metr u čirého skla. Za pískovaný povrch se přidává další tisícovka. Prodávají se i speciální matované povrchy, které jsou odolnější proti poškrábání a snadněji se udržují, tady se ale cena přehoupne přes čtyřtisícovou hranici.

Skleněný obklad odlehčí prostor kuchyňské linky.
Dodavatel ořízne skleněnou desku přesně na míru.

Než se pustíte do objednávání, měli byste se ujistit, že budete moci od stěny povysunout zásuvky – že nejsou krabice příliš zapuštěné. Budete si také muset nechat vyříznout do desky otvory pro zásuvky, což se podle velikosti otvoru rovná zhruba skoro tisícikoruně za kus. Pokud používáte závěsný program, je třeba vyvrtat otvory pro úchyty (asi 200 Kč/kus).

Zaměřit plochu si můžete sami s tím, že nesete riziko za chybu. Možná se proto vyplatí u tak velké investice zaplatit tisícikorunu za zaměření od dodavatele. Ten pak nese riziko za nedodržení zadání. To potvrzuje i Michal Kopecký: "Jen několikrát jsem zažil, že si sklo zaměřil i montoval zákazník sám. Šlo ale o jednoduchý tvar, kdy si chtěl třeba jen obložit kousek kuchyně za digestoří. Ale věřím, že jsou kutilové, kteří by to precizně zvládli i v případě složitějších instalací. Je na každém, jak se cítí."

Další tipy pro kuchyni najdete v březnovém čísle Udělej si sám.

Autoři:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.