Skočte si utrhnout, nabízí pěstitel návštěvám citron do čaje

aktualizováno 
Hlavní sezona citrusů přijde na podzim a na začátku zimy, citrony lze ale sklízet prakticky po celý rok, říká zahrádkář Václav Rajšl z Plzně. Ve svých sklenících pěstuje desítky citrusů.

Václav Rajšl ve svém království | foto: ČTK - Petr Eret

Pěstitel citrusů Václav Rajšl může svůj stůl obohatit čerstvými citrony, mandarinkami či pomeranči několika desítek různých odrůd. Ve skleníku u jeho domu se právě teď na stromcích kulatí a začínají pomalu vybarvovat mandarinky a pomeranče, zatímco na jiných právě dokvétají a opojně voní květy citronů.

"Mandarinek je tady kolem 25 druhů, asi šest pomerančovníků, kolem osmi citroníků," vypočítává pěstitel. Obvyklejší druhy doplňují ty méně obvyklé a ne tak známé odrůdy a zajímavosti, jako například krvavé pomeranče, citrony s panašovanými (dvoubarevnými žíhanými) listy i plody nebo malé fortunely, kterým se také říká kumquat a někteří lidé je považují za trpasličí mandarinky.

Václav Rajšl ve svém skleníku

Ne každý druh přitom nutně potřebuje svoji vlastní rostlinu. Díky tomu, že zahrádkáři stromy roubují, může jeden kmen plodit na různých roubech různé druhy ovoce. "Tady na jedné rostlině mám šest odrůd mandarinek, tady je zase grep, na který jsem začal roubovat pomeranče. Teď na něm rostou čtyři druhy," ukazuje pěstitel. Na jednom stromku tak lze najít plody různých velikostí, tvarů i chuťových vlastností.

I když se pěstování citrusů Rajšl s manželkou věnují úpřes dvacet 20 let, stále je prý co se učit, a to nejen přímo o rostlinách. "Letos mám postavenou novou konstrukci skleníku, tak se ten skleník teprve učím. Podmínky jsou tady zcela jiné, vyžaduje to úplně nový přístup," vysvětlil zahrádkář a šéf plzeňského Klubu Citro-tropy, který sdružuje téměř tři desítky citrusářů.

Utrhnout si čerstvý citron k šálku čaje nebo poslat vnoučata na čerstvé mandarinky patří k nejlepším odměnám za neustálou péči o rostliny. A i když zrající pomeranče nebo citrony ohýbají stromky, Rajšl neváží, kolik jich za rok vypěstuje. "Po pravdě řečeno, tady nejde o to, aby z toho člověk sklízel nějaká kila plodů. To je zájmová činnost, kdy má člověk radost z toho, že něco naroste. Pořád něco zkoušíme - přijít, vzít roub, zkusit ho naroubovat do stromku, jestli se ujme," dodal.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Najdete na iDNES.cz